Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Macodes petola stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Macodes Petola wordt ook wel Juweelorchidee genoemd. Je moet een echte liefhebber zijn om deze plant in huis te halen. Het is een bijzondere verschijning en een klein, zeldzaam kamerplantje. De goudkleurige, bliksemvormige nerven zorgen voor de benaming juwelenorchidee.

Ben je een echte plantenfan dan is het echt een must have plantje. Dit kleine plantje kom je niet snel tegen. Heb je echter een Juwelenorchidee kunnen scoren, zorg dan dat je potgrond in huis hebt. Meestal is een nieuwe pot nodig. Schaf voor de Macodes orchideeën potgrond aan. Verpotten is het beste om in het voorjaar te doen.

De Juwelenorchidee houdt van een hoge luchtvochtigheid. Vooral in de wintermaanden met de verwarming aan, is de luchtvochtigheid erg laag. De droge lucht is niet goed voor deze plant. Zorg voor verneveling en zet de plant op grind. Dit grind begiet je met water. Zo is er een constante vochtige luchtstroom gaande.

Oorsprong

Van oorsprong komt deze plant uit Zuid-Oost Azië. Het is een echte plant die houdt van een schaduwplekje. Ze groeien dan ook in de natuur op schaduwrijke grond onder warme en vochtige omstandigheden. De wortels groeien horizontaal. Dit betekent dat deze plantjes in potjes groeien die niet te diep zijn.

Terrarium

Het is echt een plant die kan worden gehouden in een terrarium of vivarium. De luchtvochtigheid mag hoog zijn. Dan pas zal de Marcodes goed groeien. Iedere dag benevelen houdt de plant gezond.

Moeilijk te kweken plantje

Dit relatief dure en zeldzame plantje is moeilijk op te kweken. Veeleisende groeiomstandigheden en moeilijk te vinden in de natuur, zorgen ervoor dat dit een kostbare plant is. Het duurt lang voordat deze plant volwassen is. Dit komt doordat de Jewel Orchid erg langzaam groeit.

Standplaats en water geven

Dit plantje houdt van warme en vochtige omstandigheden. Water geven kan om de 9 tot 10 dagen. Je kunt het beste dit plantje 10 minuten in een laag water zetten, zodat het vocht in de worteltjes trekt. Na 10 minuten uit het water halen. Je voorkomt zo dat de plant verdrinkt. Laat uitlekken en zet weer in zijn sierpot. Gebruik hydrokorrels voor de juiste drainage.

Nog wat tips

  • Helder, indirect licht is het beste.
  • Voorzichtig water geven en overtollig water van de schotel verwijderen. Hoge luchtvochtigheid is een vereiste.
  • Te lage luchtvochtigheid geeft bruine bladeren.
  • Raak het blad van deze plant niet rechtstreeks aan.
  • De plant kan bloeien, maar je moet de Macodes hier de tijd voor geven.

Macodes Petola stekken

Het is een nogal moeilijk experiment, maar het is mogelijk om deze schoonheid te vermeerderen. Neem een stukje van de stengel. Laat de bovenste bladeren er aan zitten. Verpot de Jewel Orchid in dezelfde potgrond als waar de moederplant in staat. Een warme, vochtige plaats is de juiste plek voor deze stek. Denk hierbij aan een stekstation. Een stekstation is een uniek product van Sproution.

Binnen twee maanden zullen er worteltjes gaan groeien. Wanneer je ziet dat het plantje een plant begint te worden zet je deze apart in een potje en kweek je de Macodes apart op.

Stekstation

Het stekstation van Sproution is een ideaal hulpmiddel bij het opkweken van zaailingen, stekjes en je kunt er verticaal mee tuinieren. Een veelzijdig product waar je als mens met groene vingers extra veel plezier van kunt hebben.

Voordelen bij het gebruik van een stekstation

Verbeterde overlevingskansen

Met het stekstation profiteren stekken van verbeterde overlevingskansen. De gecontroleerde omgeving die het stekstation biedt, creëert de beste omstandigheden voor stekken. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bescherming tegen externe factoren zoals extreme weersomstandigheden, zorgen ervoor dat stekken gemakkelijker wortels ontwikkelen en succesvol kunnen groeien. Stekken ervaren stress tijdens het overplaatsen naar een nieuwe omgeving. Het stekstation voorkomt deze stress en zorgt voor betere overlevingskansen.

Gezondere groei van stekken

Belangrijke voordelen van het stekstation, is de mogelijkheid om stekken sneller en gezonder te laten opgroeien. Door de optimale groeiomstandigheden die het stekstation biedt, kunnen stekken efficiënter voedingsstoffen opnemen en hun energie richten op groei. De gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid stimuleren de ontwikkeling van sterke wortels en bevorderen een gezonde bovengrondse groei. Hierdoor kunnen stekken zich snel ontwikkelen tot volwaardige planten met stevige stelen en weelderig blad.

Minder kans op ziekten en plagen

Een ander voordeel van het stekstation is de vermindering van de kans op ziekten en plagen. Doordat het stekstation een afgesloten omgeving biedt, worden stekken beschermd tegen schadelijke insecten, schimmels en andere ziekteverwekkers. Bovendien minimaliseert het stekstation de kans op contaminatie vanuit de omgeving, waardoor de gezondheid van de stekken wordt gewaarborgd. Hierdoor kun je gezonde planten kweken zonder intensief gebruik van pesticiden en fungiciden, wat zowel goed is voor het milieu als voor de gezondheid van de planten zelf.

Ruimtebesparend

Het stekstation is ontworpen met het oog op ruimtebesparing en een efficiënt gebruik van de kweekruimte. Door het compacte formaat kun je het stekstation gemakkelijk plaatsen in kleine ruimtes, zoals vensterbanken, balkons of zelfs in kleine kasjes. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Bovendien kun je met het modulaire ontwerp van het stekstation meerdere eenheden combineren en naast elkaar plaatsen, waardoor je een groter aantal stekken kunt kweken zonder extra ruimte in te nemen. Dit is met name handig voor liefhebbers van planten met beperkte ruimte, zoals stadsbewoners of mensen zonder vensterbank.

Het stekstation biedt aanzienlijke voordelen voor het kweken van stekken. Met verbeterde overlevingskansen, snellere en gezondere groei, verminderde kans op ziekten en plagen, en een ruimtebesparend ontwerp, is het stekstation de ideale oplossing voor zowel ervaren kwekers als hobbytuiniers. Met dit handige kweekhulpmiddel kun je succesvolle stekken kweken en genieten van de voldoening om je eigen groene oase te creëren.

Wil je meer weten over het gebruik van een stekstation van Sproution? Klik dan op deze link!