Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Magnolia stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Magnolia…wanneer deze bloeit, gebeurt er iets magisch in je tuin. Niet alleen de fantastische kleuren maar ook de geuren die vrijkomen geven een sprookjesachtig gevoel.

Deze struik of boom is in het voorjaar prachtig met zijn witte, roze of donkerroze bloemen. Er zijn voorjaarsbloeiers maar er zijn ook struiken die in de zomer hun bloemenpracht laten zien. Er bestaan ook groenblijvende soorten. Je kunt kiezen voor een boom op stam, een meerstammig exemplaar of een hoogstamboom. Wanneer er rondom de Magnolia voorjaarsbloeiende bollen worden gepoot zoals tulpen, narcissen of blauwe druifjes, dan heb je echt een plaatje!

De Nederlandse benaming van de Magnolia is Beverboom. Ook worden een aantal soorten wel eens valse tulpenboom genoemd. Er zijn naar bekend, ongeveer 200 soorten Magnolia’s.

Van oorsprong komen deze struiken voor in Japan en China, maar ook worden ze gezien in Noord- en Centraal Amerika. De meest bekende Magnoliasoorten zijn de Magnolia grandiflora, Magnolia soulangeana en de Magnolia stellata (Stermagnolia). Allemaal struiken die in elke tuin een plekje zouden moeten krijgen.

pink flower in tilt shift lens

De bloei

Wil je een vroeg bloeiend exemplaar schaf dan een heester aan uit Japan of China. Deze Magnoliasoorten hebben al bloemen voordat het blad verschijnt. Wil je juist een latere bloei, dan zijn de struikjes ui de Verenigde staten het best. Deze bloeien vanaf half mei. De Grandiflora bloeit het gehele jaar door. Wanneer de struik is uitgebloeid zal deze een flink tapijtje dode bloemblaadjes laten zien. Gewoon laten liggen of opvegen. Meer hoef je niet te doen.

Verzorging Magnolia

De Magnolia houdt van een beschutte plek. In de zon of halfschaduw voelt voor de Beverboom het beste. Tocht en wind is voor deze struik niet fijn. Geef deze boom of struik nooit een plekje op het noordoosten. Daar wordt ie niet blij van. Een vochtige, zandige bodem wordt gewaardeerd. Matig voedselrijk is een pré.

Eigenlijk heeft de Beverboom weinig verzorging nodig. Als hij eenmaal op de juiste plek staat heb je er bijna geen omkijken meer naar. Elk jaar wat compost of tuinturf is prima. De Magnolia heeft amper last van parasieten of ander ongedierte. Het is wel zo dat het wortelgestel niet echt heel echt stevig is van sommige soorten. Een boompaal is dan een aanrader.

Snoeien

Een goeie tip met betrekking tot snoeien is, dat je nooit moet snoeien wanneer de sapstroom goed op gang is gekomen. Dat betekent dat de boom op volle kracht van roeien en bloeien is. Van mei t/m augustus is de periode dat er niet gesnoeid moet worden. Je kunt er dn voor kiezen om nét na de bloei te snoeien, dat is in april. Óf in de wintermaanden.

Aanplanten van de Beverboom

Bedenk eerst goed waar je de struik wil aanplanten. Een Magnolia heeft een hekel aan verplaatsen. Een Beverboom heeft ruimte nodig om te groeien. Een zure bodem die goed doorlatend is wordt erg gewaardeerd. De Magnolia wil het liefste in de volle grond, maar er zijn ook soorten die in een pot kunnen worden geplaatst.

In een pot plaatsen

Er zijn Magnolia’s die een pot boven de volle grond kiezen. Wanneer je gaat verpotten doe dit dan tussen oktober en november. Verpotten is noodzakelijk wanneer de wortels onder uit de pot komen. Voeg altijd tuinmest toe aan de potgrond en geef ruim water.

Een Magnolia stekken

Hoe leuk is het om van die prachtige tulpenboom meerdere struikjes groot te brengen. Een en al bloemenpracht in je tuin! Het is niet echt moeilijk om nog meer van dezelfde magnolia’s te kweken.

Met name de Magnolia grandiflora is een struik die gemakkelijk kan worden vermeerderd door middel van afleggers. Het is erg simpel. Doe dit klusje in de late zomer of de herfst en je hebt het volgend voorjaar een aantal jonge struikjes erbij.

Afleggen doe je zo

Buig takken die onder an de struik zitten zitten naar de grond. Het moeten soepele takken zijn. Op de plek waar de tak de grond raakt maak je een kleine inkeping. Doe dit precies op de plek waar een blad uit een tak verschijnt. Zet met een haakje of iets dergelijks de tak vast en wacht tot er worteltjes te zien zijn. Wanneer dit het geval is kun je de tak afsnijden en ergens anders herplanten. Je moet er wel rekening mee houden dat het een aantal jaar kan duren voordat de Magnolia daadwerkelijk bloeit.

Marcotteren

Heb je een Magnolia op stam, dan kun je feitelijk niet vermeerderen door afleggen. Dan is er altijd nog een andere manier, namelijk marcotteren. Doe dit altijd in het vroege voorjaar, dan heb je het meeste succes. Gebruik om deze methode toe te passen een scheut van vorig seizoen. Knip deze één centimeter in. Doe wat stekpoeder op de wond, wikkel er vochtig sphagnum omheen en omhul dit weer met plastic. Zet goed vast en zorg dat het sphagnum vochtig blijft.

Zaaien

Zoals elke plant of struik kan ook een Magnolia worden gezaaid. Dit is echter een langdurige kwestie. Ten eerste, probeer maar is aan zaad te komen. Deze zijn eigenlijk slecht verkrijgbaar. Het is dus zaak om zelf zaden te verzamelen van je eigen struik. Echter…de nakomelingen lijken vaak niet op de ouderboom. De hybride soorten zijn niet zaadvast. De zaden die je hebt gewonnen moeten een koudeperiode doormaken. Pas dan zullen ze in het voorjaar ontkiemen. Uiteindelijk duurt het 10 tot 15 jaar voor je resultaat ziet. Het afleggen van je eigen Magnolia is dus de meest succesvolle manier om te vermeerderen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om Magnolia stekken te nemen?

De beste tijd om Magnolia stekken te nemen is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik het beste een Magnolia stek nemen?

Het beste is om een stek te nemen van een jonge scheut van de Magnolia. Snijd een stuk af van ongeveer 10-15 cm lang en verwijder de onderste bladeren.

Moet ik een hormoonpoeder gebruiken bij het stekken van een Magnolia?

Het gebruik van een bewortelingshormoonpoeder kan helpen bij het stimuleren van wortelgroei, maar is niet strikt noodzakelijk.

Hoe lang duurt het voordat een Magnolia stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Magnolia stek wortels krijgt, afhankelijk van de omstandigheden en de soort Magnolia.

Kan ik een Magnolia stek direct in de volle grond planten?

Het is beter om een Magnolia stek eerst in een pot met vochtige potgrond te laten wortelen voordat je hem in de volle grond plant.

Wat zijn de beste omstandigheden voor het rooten van een Magnolia stek?

Een warme en vochtige omgeving met indirect zonlicht is ideaal voor het rooten van een Magnolia stek.

Hoe kan ik zien dat mijn Magnolia stek wortels heeft gekregen?

Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er weerstand is, wat kan duiden op de aanwezigheid van wortels.

Moet ik mijn Magnolia stek snoeien tijdens het rooten?

Het is aan te raden om eventuele bloemknoppen of te lange scheuten te verwijderen om de energie van de stek te richten op het ontwikkelen van wortels.

Hoe kan ik mijn gestekte Magnolia het beste verzorgen?

Zorg ervoor dat de jonge plant voldoende water en licht krijgt, maar bescherm hem ook tegen felle middagzon en harde wind.

Wanneer kan ik mijn gestekte Magnolia in de volle grond planten?

Je kunt je gestekte Magnolia in de volle grond planten wanneer deze voldoende wortels heeft ontwikkeld, meestal na 1-2 groeiseizoenen.

nl_NLNederlands