Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Medinilla stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Medinilla wordt ook wel Trosbloem genoemd en is een zeer opmerkelijke plant. Prachtig wanneer je de grote roze bloemen ziet openbloeien. Het heeft iets exotisch, deze plant op je vensterbank. Niet alleen de grootte van de bloemen zijn geweldig maar ook de uitstraling van de plant in het algemeen.

Van oorsprong is deze plant te vinden in Zuidoost-Azië en de Filipijnen. Maar ook in het meest tropische deel van Afrika kom je de Medinilla tegen. Op de Fillipijnen wordt deze plant kapa-kapa genoemd.

De Medinilla is een epifyt die groeit op takken van bomen. Epifyten leven zonder dat ze voedingsstoffen onttrekken aan hun gastheer.

De stengels van de Trosbloem zijn wat vierkant van vorm en voelen kurkachtig aan. Uit deze stengels groeien de bladeren. De hangende bloemen bloeien gemiddeld een maand of 4 à 5.

Water geven

Zorg altijd dat de grond lichtvochtig is. Waak er wel voor dat er geen laag water op de bodem blijft staan. Wekelijks een scheutje water is voldoende. Controleer de aarde in de pot door je vinger er in te steken. Geef minder water wanneer de grond na 4 dagen nog steeds nat is. Is de grond na 2 dagen droog? Dan moet de plant meer water.

Heeft de Medinilla slap hangende bladeren, dan moet deze snel wat water. Je zult zien dat het blad mooi rechttrekt en deze er weer mooi bij staat.

Sproeibeurt

Het kan geen kwaad om de Medinilla regelmatig een sproeibeurt te geven. Met zijn tropische achtergrond heeft deze plant een voorkeur naar een hoge luchtvochtigheid. Tevens wordt het stof van de bladeren verwijderd, dit maakt de plant nog aantrekkelijker.

Standplaats

De Trosbloem houdt van licht en warmte. Direct zonlicht is niet goed voor deze plant. Indirect licht is beter. Een plaatsje op een zuidelijke vensterbank is prima, maar voorkom in de middaguren direct zonlicht. Deze kamerplant is een echte eye-catcher in je woonkamer. Kies daarom met zorg de juiste plek.

Wanneer de plant is uitgebloeid, verwijderd dan de bloemen en zet de plant op een koele plek, maar wel met veel licht. Mogelijk zullen er na zo’n rustperiode nieuwe bloemen verschijnen.

Verpotten

Je mag deze plant verpotten, maar wel altijd buiten de bloeiperiode. tijdens de bloei heeft de plant veel energie nodig om de bloemen te laten bloeien. Verpot alleen wanneer het echt nodig is. Doe dit dan in het voorjaar. In deze periode heeft de plant veel energie om beschadigde wortels etc. te laten herstellen. Kies voor een potgrond met een luchtige structuur. Dit zal de groei en bloei alleen maar ten goede komen.

Medinilla stekken

Kun je de Trosbloem ook stekken? Het antwoord is ja. Het vergt echter wel wat geduld. Er moet heel precies gewerkt worden en altijd schoon gereedschap worden gebruikt. Je kunt de Medinilla op een aantal manieren vermeerderen.

Stekken op water

Stekken op water is voor iedereen te doen. Vooral wanneer je een beginnend stekker bent is deze methode een aanrader.

 • Zorg voor schoon gereedschap. Desinfecteer je mesje of snoeischaar. Wanneer er bacteriën op het gereedschap zitten, kunnen er ziektes in je net verworven stek komen.
 • Knip of snij altijd 2 centimeter onder een luchtwortel.
 • Pak een glaasje water en steek je stek daar in
 • Nu moet je een poos afwachten voordat er worteltjes te zien zijn
 • Wanneer de worteltjes een centimeter of 5 zijn kun je het stekje in een potje met potgrond zetten.

Stekken in stekgrond

Om op de juiste manier te gaan stekken heb je de jongste stengel nodig die aan de plant vastzit. Verwijder nu het grootste gedeelte van het blad. De onderste 5 centimeter mag geen blad aan zitten. Plaats vervolgens de stengel in stekgrond en laat deze een week of 8 staan. De temperatuur dient 20 tot 25 graden te zijn. Als het goed is heeft de stengelstek nu worteltjes en kun je de stek behandelen als plant. Zet de jonge plant in een potje met gewone potgrond.

Stekstation

Het is best lastig om de stekken van een Medinilla het juiste klimaat en luchtvochtigheid te bieden. Het gebruik van een stekstation is dan een echte aanrader. Wanneer je dit product gaat aanschaffen heb je legio voordelen.

Het stekstation van Sproution is een hexagonale kweekkas welke aan het raam kan worden bevestigd. Het product is gemaakt van Bamboe. Bamboe groeit ontzettend snel en heeft geen meststoffen nodig. Dit voorkomt het gebruik van pesticiden. Bamboe is sterk en duurzaam.

Er is genoeg ruimte voor je stekjes. Je hebt met dit stekstation ook de mogelijkheid om verticaal te tuinieren.

Verder krijg je;

 • Het bamboe stekstation
 • Bevestigingsproducten voor aan het raam.
 • Glazen flesjes voor je stekjes.
 • Altijd een goed klimaat voor stekjes en zaadjes
 • 100% vrij van ongedierte

Bij het stekstation worden stekglaasjes geleverd. Deze zijn prima om te stekken op water.

Deze glaasjes zorgen voor;

 • De juiste luchtvochtigheid. Doordat het water in de glaasjes een vochtige omgeving creëren, bevordert dit de groei. Uitdrogen wordt voorkomen.
 • Een betere wortelvorming. De wortels zullen zich beter ontwikkelen. Ze zijn beschermd tegen verstoring en dit geeft een beter resultaat. Gezondere en sterkere planten zijn het gevolg.
 • De stekjes worden beschermd tegen externe invloeden. Ongedierte, extreme temperaturen en andere vreemde invloeden krijgen geen kans. De stekjes zullen beter gedijen.

Wil je nog meer informatie klik dan op de volgende link.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Medinilla stekken?

Om een Medinilla te stekken, knip je een gezonde zijtak met een scherpe schaar af en plaats je deze in water of potgrond. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht.

Hoe lang duurt het voordat een Medinilla stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Medinilla stek wortels krijgt, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid en verzorging.

Moet ik de stek van een Medinilla regelmatig water geven?

Ja, het is belangrijk om de stek van een Medinilla regelmatig water te geven, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt om wortelrot te voorkomen.

Hoe kan ik zien dat mijn Medinilla stek wortels krijgt?

Je kunt controleren of een Medinilla stek wortels krijgt door voorzichtig aan de stek te trekken. Als je weerstand voelt, betekent dit dat er wortels aan het groeien zijn.

Wat moet ik doen nadat mijn Medinilla stek wortels heeft gekregen?

Zodra je Medinilla stek wortels heeft gekregen, kun je overwegen om deze over te planten in een pot met verse potgrond en regelmatig water te geven om de groei te stimuleren.

Kan ik een Medinilla stek direct in de volle grond planten?

Het is mogelijk om een Medinilla stek direct in de volle grond te planten, maar zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bescherm de stek indien nodig tegen extreme weersomstandigheden.

Hoe kan ik de groei van mijn Medinilla stek stimuleren?

Om de groei van je Medinilla stek te stimuleren, kun je regelmatig bemesten met een geschikte plantenvoeding en zorgen voor voldoende licht en warmte.

Moet ik mijn Medinilla stek beschermen tegen ongedierte?

Ja, het is belangrijk om je Medinilla stek te beschermen tegen ongedierte zoals bladluizen, spint en wolluis door regelmatig de plant te inspecteren en indien nodig natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Kan ik meerdere Medinilla stekken tegelijkertijd planten?

Ja, je kunt meerdere Medinilla stekken tegelijkertijd planten, maar zorg ervoor dat elke stek voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de planten niet te dicht op elkaar staan.

Wat is de beste tijd om een Medinilla stek te planten?

De beste tijd om een Medinilla stek te planten is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit en zich gemakkelijker kan aanpassen aan nieuwe omgevingen.

nl_NLNederlands