Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Monstera stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Monstera is een kamerplant die afkomstig is uit de Aronskelkfamilie. Deze trendy plant is in vrijwel 50% van alle huishoudens te vinden. Het is dan ook een gemakkelijke en dankbare plant. Monstera wordt ook wel “Gatenplant” genoemd. Van nature komt deze plant voor in de tropische regenwouden van zuidelijk Mexico. De Monstera heeft een uitgebreide familie en verkrijgbaar in allerlei soorten. Zo is er de Monkey Leaf die kan uitgroeien tot hangplant en de meest bekende de Monstera Deliciosa. Er zijn in het totaal 22 soorten gatenplanten die allemaal verwant zijn aan de Philodendron. De luchtwortels die aan de plant groeien, worden in Mexico ook wel gebruikt om manden mee te vlechten.

Ideale groeiomstandigheden voor de Monstera

De stengel van een Gatenplant kan wel 20 meter lang worden. Maar dit zal echter alleen gebeuren wanneer de plant de ideale groeiomstandigheden heeft. De grote leerachtige bladeren zijn soms wel 25 bij 90 cm. Een oudere plant krijgt gaten en gelobde bladeren. De jonge Monstera heeft kleine bladeren zonder deze karakteristieke gaten. De naam Monstera is afgeleid van het Latijnse ‘Monstrum”. De Monstera heeft immers grote monsterlijke bladeren.

Bloeiende Monstera

Wanneer de plant gaat bloeien verschijnt er een 25 cm. lange groene vrucht. Deze lijkt op een soort van maiskolf met zeskantige schubben. De vruchten van deze plant kunnen pas na een jaar rijpen worden gegeten. Deze vrucht is in de beginfase giftig en kan pijnlijke blaren veroorzaken. Ook irritatie, jeuk en zwellingen zullen de kop opsteken wanneer je deze vrucht aanraakt. Nooit eten dus als je niet weet hoe oud deze vrucht is.

Mocht jou Monstera in de bloei komen, haal dan de bloem weg. Dit is beter voor de plant, omdat de bloem heel veel energie vraagt. Ook verspreid de bloem een niet zo fijne geur.

Monstera stekken

Monstera verzorgen

De Monstera Deliciosa plant is echt een aandachtstrekker in je woonkamer. Ook een bron van inspiratie in de modewereld. De lucht zuiver houden is ook een pré om deze plant in huis te halen. Een plant waar je echt geen groene vingers voor hoeft te hebben. Daarom ook is de gatenplant zo populair.

Deze gemakkelijke plant vraagt wel om een fijne, lichte plek. 3 Uur direct zonlicht is voldoende voor de gatenplant. Absoluut de beste plek is een standplaats op het noorden. Overdag heeft de plant een temperatuur nodig van 15 graden Celcius. ‘s Nachts is 13 graden voldoende.

Water geven van de Monstera

De potgrond mag absoluut niet uitdrogen maar pas wel op met te veel water, daar is deze plant gevoelig voor. Licht vochtig houden is het beste. Geef water wanneer je ziet dat de grond begint op te drogen. Wanneer de plant té droog is geworden, geef hem dan een dompelbad.  In de wintermaanden mag de potgrond best een weekje uitdrogen voordat er opnieuw water wordt gegeven.

Bladval

De onderste bladeren van de Monstera zullen na verloop van tijd gaan verkleuren en er afvallen. Daarvoor in de plaats komen mooie, nieuwe bladeren. Wanneer te veel water wordt gegeven kan dit bruine en gele bladranden veroorzaken. Geef dan minder water. Er kan zomaar wortelrot ontstaan door te veel water onder in de pot. Gaat het blad slap hangen en hebben de bladeren een gele gloed, dan is er te veel zonlicht. Plaats dan de plant verder weg van het raam.

Snoeien van de Monstera

De klimmende gatenplant wordt meestal geleid door middel van een mosstok of een gaasrekje. Met zijn luchtwortels zal de plant zich hier aan binden. Snoei verwilderde uitlopers, kijk wel uit dat je niet te veel blad wegsnoeid.

Voeding en de Monstera

Bij regelmatig verpotten is voeding eigenlijk amper nodig. Wil je toch wat plantenvoeding geven doe dit dan in voorjaar of begin zomermaanden. In najaar en winter is dit totaal overbodig.

De gaten in de Monstera

Hoe ouder een gatenplant wordt, hoe meer gaten er in het blad worden waargenomen. Een jonge plant heeft mooi, glad blad. De volwassen plant gaat pas later gaten vertonen. Het is dan wel een voorwaarde dat de plant voldoende licht krijgt. Staat deze plant te donker dan zullen er geen mooie gaten ontstaan en blijft het blad donkergroen. Van nature is het een klimmer en zonder stevige mosstok zal de plant niet mooi uit de verf komen. In de natuur groeit deze plant tegen bomen en kan meters hoog worden. In ons koude kikkerlandje is dit niet mogelijk. Het is een binnenplant en wanneer je niet genoeg ondersteuning biedt zal de plant breeduit gaan staan.

Monstera gatenplant stekken

Kamerplanten stekken is geen rocket science. Ook de Monstera stekken is niet echt moeilijk. Je moet echter een blad, steel en luchtwortel tegelijkertijd afknippen om een nieuwe plant te krijgen. Dus met alleen een blad en bladstengel afsnijden red je het niet. Er zal altijd ook een luchtwortel nodig zijn om een nieuwe plant te krijgen en een stuk van de steel. Een blad met bladstengel zal wel worteltjes vormen maar niet gaan groeien. Er ontstaat dan een soort van zombieplant. Dus altijd blad, steel en luchtwortel. Ook als is de luchtwortel slechts een bobbeltje, deze zal dan toch uitgroeien tot een volwaardige Monstera. Gebruik altijd een gezonde moederplant voor je stekjes.

Monstera stekken zonder blad

De Monstera deliciosa stekken met enkel een stuk steel en luchtwortel geeft ook een goed resultaat. Deze manier wordt wetstick genoemd. Blad is niet altijd nodig maar misschien wel beter. Zet deze wetstick stekjes op water en je zal zien dat de wortels vanzelf gaan groeien. Je kunt zo’n monstera stek ook in spagnum (soort mos) zetten. Zorg dat de luchtwortel het mos raakt. De luchtwortel gaat groeien en je kunt na verloop van tijd je Monstera stekjes in de aarde zetten zodat ze kunnen uitgroeien tot jonge planten.

Monstera stekken zonder luchtwortel

Het vermeerderen van een Monstera plant zonder luchtwortel is helaas niet mogelijk. Wanneer je een blad afsnijdt zonder luchtwortel, zal het wel wortels ontwikkelen, maar er zal geen nieuw blad groeien. Het afgesneden blad kan echter wel worden gebruikt om de onderkant van je plant op te vullen. Maar houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om je Monstera te vermeerderen zonder de aanwezigheid van luchtwortels.

Monstera stekken op water zetten

De Monstera stekken heeft tijd nodig. Het kan even duren voordat er worteltjes verschijnen aan je stek. Maar na een aantal weken zie je deze verschijnen. De nieuwe wortels moeten tien tot twintig centimeter zijn voordat je de nieuwe plant in de grond zet. Het is belangrijk om het water steeds te verversen omdat er altijd alg groei kan plaatsvinden.

Stekken met een stekstation

Je monstera stekjes perfect opkweken? Check dan ons stekstation. Je creëert met deze kweekkas het ideale klimaat voor je stekjes.

Veelgestelde vragen over de Monstera (Gatenplant)

Hoeveel soorten Monstera zijn er?

Er zijn in totaal 22 verschillende soorten Monstera, allemaal verwant aan de Philodendron. De meest bekende is de Monstera Deliciosa, maar er zijn ook andere varianten zoals de Monkey Leaf.

Waar komt de Monstera vandaan?

De Monstera komt oorspronkelijk voor in de tropische regenwouden van zuidelijk Mexico. Tegenwoordig is het een trendy plant die in bijna 50% van alle huishoudens te vinden is.

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor een Monstera?

Om een Monstera optimaal te laten groeien, heeft deze plant lichte omstandigheden nodig. Ongeveer 3 uur direct zonlicht per dag is voldoende. De beste standplaats is op het noorden. De plant gedijt goed bij een dagtemperatuur van ongeveer 15 graden Celsius en 's nachts 13 graden Celsius.

Hoe moet ik mijn Monstera water geven?

De potgrond van een Monstera mag niet volledig uitdrogen, maar overdosering van water moet worden vermeden, omdat de plant gevoelig is voor te veel water. Houd de grond licht vochtig en geef water wanneer je merkt dat de grond begint op te drogen. In de winter kan de potgrond een weekje droog blijven voordat je opnieuw water geeft.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Monstera beginnen te verkleuren of afvallen?

Het is normaal dat de onderste bladeren van een Monstera na verloop van tijd verkleuren en afvallen. Nieuwe bladeren zullen hun plaats innemen. Als de bladeren bruine of gele randen vertonen door overmatig water geven, moet je de watergift verminderen. Te veel zonlicht kan ook leiden tot hangende bladeren met een gele gloed, in dat geval moet je de plant verder van het raam plaatsen.

Hoe kan ik mijn Monstera snoeien?

Monstera's worden vaak geleid met behulp van een mosstok of gaasrek, waar de luchtwortels zich aan hechten. Snoei indien nodig verwilderde uitlopers, maar wees voorzichtig om niet te veel blad weg te snoeien.

Moet ik mijn Monstera voeden?

Bij regelmatig verpotten is voeding meestal niet nodig. Als je toch plantenvoeding wilt geven, doe dit dan in het voorjaar of de vroege zomer. In de herfst en winter is voeding over het algemeen niet nodig.

Waarom hebben oudere Monstera-planten meer gaten in hun bladeren?

Hoe ouder een Monstera-plant wordt, hoe meer gaten er in de bladeren zullen verschijnen. Dit gebeurt echter alleen als de plant voldoende licht krijgt. Staat de plant te donker, dan zullen er geen mooie gaten ontstaan en blijven de bladeren donkergroen.

Hoe kan ik een Monstera stekken?

Het stekken van een Monstera vereist het afsnijden van een blad, steel en luchtwortel tegelijkertijd om een nieuwe plant te creëren. Zorg ervoor dat je een gezonde moederplant gebruikt voor je stekjes. Het is ook mogelijk om Monstera stekjes op water te zetten en te wachten tot er wortels groeien voordat je ze in de grond plaatst.

 

nl_NLNederlands