Voor 13:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Munt stekken

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Munt, ook wel Mentha spicata genoemd, is een sterk geurend kruid en behoort tot de lipbloemenfamilie. Deze vaste plant kent een aantal eigenschappen die dti exemplaar zo aantrekkelijk maakt. Eén van de meest gebruikte kruidenplantjes om thee mee te maken. Een heerlijk kopje muntthee helpt om;

  • Misselijkheid tegen te gaan.
  • Helpt tegen stress en ondersteund de spijsvertering.
  • Wil je een gezonde leefstijl? Munt kan hierbij aan bijdragen. Munt helpt om gewichtsverlies te stimuleren.
  • Het immuunsysteem krijgt een vette booste en tevens wordt je geheugen verbeterd.
  • Heb je knoflook gegeten? De knoflooklucht kan worden tegen gegaan door muntthee te drinken.

Munt wordt ook veelvuldig in gerechten gebruikt. Er zijn verschillende soorten zoals zwarte munt, pepermunt, groene munt, Marokkaanse munt, chocolademunt en wilde munt. Munt is dus een uitstekend kruid om op verschillende manieren toe te passen. Wil je munt bewaren? Versnipper dit kruid en vries het in. Je kunt munt ook laten drogen, maar bedenk, dat het dan veel verliest aan kleur en smaak.

Verzorging

Munt kan zowel binnen als buiten worden gehouden. Munt is een plant welke van vochtige grond houdt. Niet drassig maar goed vochtig. Het blad moet groen en gaaf zijn. Hoe groter je plantenbak, hoe minder vaak er bewaterd moet worden. In de volle grond hoeft dit normaal gesproken helemaal niet, alleen bij extreem droge omstandigheden.

Gaat jaren mee

Deze plant gaat, mits goed verzorgd, jaren mee. Voor de beginnend tuinier een uitstekende plant, snelgroeiend en geschikt voor tuin, balkon en terras. Munt kan tevens voor vele doeleinden worden gebruikt.

Deze plant houdt van goed doorlatende grond, die vochtig moet zijn. Mentha wordt 75 cm. hoog en is winterhard. Kan in de volle zon maar vindt een halfschaduw plek ook prima.

Staat Mentha in een pot dan zal deze regelmatig begoten moeten worden. In de zomermaanden kan de bloei worden verwacht. De kleine, lichtpaarse bloempjes geven nét even een leuke aanblik. In de wintermaanden sterft de plant helemaal af. In het voorjaar komt de plant weer snel op. Er zijn verschillende muntsoorten die allemaal anders smaken. Verwerk de muntblaadjes in jams, dipsaus, fruitsalades enz.enz.

Munt stekken

Munt vermeerderen door stek is niet moeilijk. Wat je in ieder geval nodig hebt is een schoon mesje en/of andere atributen. Zijn je hulpmiddelen niet echt schoon, dan kunnen bacteriën roet in het eten gooien.

Stekken van munt kan het beste in het voorjaar of de vroege zomermaanden.

Knip stekken van 8 tot 10 centimeter en knip het bovenste punt er uit. Knip de stek met aan de onderkant 2 blaadjes. Deze verwijder je voordat je de stek in een glas met water zet. De bovenste blaadjes mogen het water niet raken, anders krijg je verrottingsverschijnselen. Zet de stekjes op een licht plekje zonder direct zonlicht.

Na een week of twee verschijnen worteltjes aan de stek en kan deze worden opgepot. Wanneer je de plant in de volle grond zet, moet je er attent op zijn dat de munt snel om zich heen gaat woekeren. Voor je het weet staat je hele tuin vol met muntplantjes. Een pot is in deze veel beter. Gebruik een terracotta pot en graaf deze in met de bovenste rand net iets boven de grond.

Wanneer de stekjes zijn opgepot kan je de plantjes gewoon als volwassen plant behandelen.

Munt zaaien

Het is supereenvoudig om muntplanten te zaaien. Heb je al munt in je tuin staan, dan zaait  deze zich al vaak vanzelf uit. Wanneer je echter een zakje muntzaad hebt en je hebt dit plantje nog niet in je verzameling, zaai dan in ieder geval in het vroege voorjaar in kleine potjes. Heb je een leuk plekje in je tuin, zaai dan in de volle grond, wel altijd bedenken dat munt enorm woekert. Een afgesloten stukje is ideaal om een bedje munt te kweken. Je kunt per vierkante meter al snel zo’n 40 plantjes laten groeien.