Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Musa Velutina zaaien

sproution

sproution

Benodigdheden:

 • Musa Velutina zaden
 • Glaasje/ potje (waterdicht
 • Zaai- of potgrond
 • Zaaizakje of (turf)potje
 • Glas/potje, vershoudfolie of het Stekstation (met beide platen).

Stappen Musa Velutina zaaien

 1. Week en/of schuur de zaden. Veel zaden met een dikke schil kan je beter even laten weken. Voor deze zaden geldt dat je ze eventueel ook nog licht kan schuren voor het weken. Laat ze 24-48 uur weken in lauwwarm water.
 2. Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met zaai- of potgrond. Een mix van deze twee kan ook. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 1 cm vrij.
 3. Maak de zandmix alvast nat, dit scheelt later weer.
 4. Maak net zoveel kuiltjes als zaadjes. Zorg ervoor dat de kuiltjes ongeveer 2x dieper zijn dan de zaadjes.
 5. Leg één zaadje in één kuil. Je kan er in het begin gerust meer in één zakje of potje doen, maar dan moet je ze wel tijdig een grotere ruimte geven. Mochten ze allemaal uitkomen. Meer potjes/zakjes gebruiken en zaadjes zaden is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
 6. Vul ieder kuiltje op met dezelfde zaai- of potgrond.
 7. Spray het geheel van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er later ook voor kiezen om later van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
 8. Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
 9. De zaden van de Musa Velutina houden best van wat licht. Voor het ontkiemen kan je de zakjes of potjes dan ook het beste in (indirect) zonlicht plaatsen. Let wel op de bladeren, deze mogen niet verbranden. Ook kan je er voor kiezen om meerdere zakjes of potjes door de ruimte te verspreiden en kijken wel plekje het beste werkt.
 10. Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
 11. De Roze Banaan ontkiemt vanaf ongeveer 4 – 12 weken, maar daarna zijn het relatief snelle groeiers! Geef ze pas een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en ongeveer 5-10 cm groot zijn.

 

 • De beste temperatuur voor deze Musa Velutina ligt tussen de 20-30 °C. Je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
 • Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je hier alles over de opvoeding:

 

 • Ben je benieuwd naar meer informatie over de oorsprong en dus de optimale leefomgeving van jouw zaadjes? Bekijk dan het zaadpaspoort.