Je ziet ze steeds vaker…de Oleander. Verkrijgbaar in prachtige rode, roze en witte tinten. Wanneer het een paar graden onder nul is tijdens de wintermaanden, dan is dat voor de Oleander geen probleem. Het mag niet echt gaan vriezen. Echter…we halen de Oleander over het algemeen toch naar binnen. Een garage of zolder waar het koel is kan een prima plek zijn om de wintermaanden door te brengen.
Oorsprong Oleander
De Nerium oleander behoort tot de Maagdenpalmfamilie en is van oorsprong te vinden rond de Middellandse zee. In Zuid-Portugal, Iran en in de Aziatische landen komt deze plant veelvuldig voor. Het blad ziet er leerachtig uit en staan in kransen van drie tot vier bladeren. Deze plant/struik kan wel twee tot zes meter hoog worden. De Oleander heeft wel giftige melksappen waarmee moet worden opgepast in het geval van kleine kinderen en huisdieren. Draag tijdens de snoei altijd handschoenen in verband met dit giftige melksap.
De heerlijk geurende bloemen bloeien in schermen, zijn wit tot rozerood. Vruchten van de Oleander zijn langwerpig en buisvormig.
Verzorging
De Oleander kan in de zomermaanden het beste buiten worden neergezet. Dit kan vanaf half mei, wanneer de nachtvorsten zijn verdwenen. Bij voorkeur staat deze plant in de volle zon, maar wel met een hoge luchtvochtigheid. Voor aan de rand van een vijver, is dit een geweldige plant. Zet de Oleander in een ruime pot en hij zal je verrassen met een overvloed aan bloemen. De grond moet bestaan uit klei of leem en wat zand. De bemesting bestaat grotendeels uit beendermeel en oude stalmest.
Deze struik/plant neemt van onderaf water op dus breng onder in de pot een laag kleikorrels, scherven of grind aan. Verpot de oudere Oleander om de drie jaar, de jonge planten moeten elk jaar worden verpot.
Water geven en snoeien
Elke dag een flinke hoeveelheid lauw water is wat de Oleander graag wil. Hij heeft namelijk altijd dorst. Geef regelmatig wat gedroogde koemest of mest speciaal bedoeld voor kuipplanten.
Snoeien doe je wanneer de onderzijde van de plant kaal word. Dit kan het beste in het najaar. Dit kan ook bij de Oleander die op stam is gekweekt. De scheuten die daarna uitlopen zullen de volgende zomer bloemen dragen.
Wanneer de bloemen zijn verwelkt kun je ze met je vingers voorzichtig weghalen. Er vormen zich vanzelf weer nieuwe bloemknoppen. De bloei duurt tot september.
Oleander stekken
Oleanders zijn fantastische planten. Om nog meer van deze planten in je bezit te krijgen, zou je kunnen vermeerderen door stek. Voordat je een stek gaat nemen van deze plant, is het verstandig om handschoenen aan te doen. De giftige melksappen kunnen namelijk snel de huid irriteren.
De beste periode om te stekken is eind van de zomer. De plant bloeit dan volop. Stekken is simpel het is alleen een kwestie van geduld. Snijd stengels aan de zijkant van de plant af en zet deze in de potgrond of op water. Potgrond heeft de voorkeur. Het gebruik van stekpoeder zorgt voor een snellere wortelgroei.
Een Oleanderstek mag in de volle zon, wel zorgen voor een vochtige ondergrond. Het is een kwestie van afwachten. Het kan namelijk wel 2 maanden duren voordat de Oleanderstek daadwerkelijk wat gaat doen. Om nog meer succes te hebben is een stekstation een aanrader!
Scheuren
Een andere manier van vermeerderen is scheuren van de plant. Heb je een grote struik, dan is een beetje kracht niet overbodig! Deel de plant in twee stukken en zet elk stuk apart in een pot. De Oleander heeft wel tijd nodig om te herstellen, omdat de wortels zijn beschadigd. Dit kan ook nadelig zijn voor de bloei in het volgend seizoen.
Oleander zaaien
Nadat een Oleander heeft gebloeid zullen er zo rond eind augustus langwerpige, bruine vruchten ontstaan. Wanneer deze rijp zijn barsten ze open en verschijnt er pluis met zaad. Het zaad maak je los van het zaadpluis en zaai je in stekgrond. Deze grond moet constant vochtig blijven. Na enkele weken vindt de ontkieming plaats, mits de temperatuur 20 tot 25 graden Celcius blijft.