Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Olifantsoor stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Deze fantastische plant behoort tot de Aronskelkfamilie en heeft super grote bladeren. Vandaar de naam Olifantsoor. De Alocasia komt in de natuur voor in Azië en Australië. Een echte tropische plant die dan ook zo behandeld moet worden. Deze plant houdt van licht en warmte, maar is geen liefhebber van te veel volle zon. Krijgt hij dat toch, dan kunnen de bladranden bruin worden.

In de tropen wordt een blad van de Olifantsoor ook wel gebruikt om onder te schuilen. Een blad is dan ook groter dan een grote mannenhand. Als kamerplant krijgt deze plant ook groot blad, maar in zijn natuurlijke omgeving is het logisch dat een plant altijd groter en sterker is dan een plant die in een pot is gekweekt.

Verzorging

Heb je een Alocasia aangeschaft, dan is het belangrijk om iets over de verzorging te weten. Er zijn verschillende soorten. Neem nou de Alocasia Polly. Een prachtige plant met aantrekkelijk blad.

a close up of a green leaf on a plant

Deze plant wordt ook wel skeletplant genoemd. Deze bijnaam heeft ie te danken aan de opvallende witte nerven, wat bijzonder mooi afsteekt bij het diepgroene blad. De achterzijde van de plant is donkerpaars. Een sierlijke verschijning die in elk interieur de aandacht naar zich toetrekt. Vooral in een modern interieur met veel witte accessoires is dit de perfecte plant.

Zoals de meeste Olifantsoren staat de Polly het liefst in een lichte omgeving. Liever niet in de volle zon. In de volle zon krijgt deze plant bladverbrandingen. Deze plant staat niet graag op de tocht en ook niet dicht bij een verwarming. Een Alocasia Polly houdt van een hoge luchtvochtigheid. Draai de plant regelmatig zodat deze niet gaat scheefgroeien. Een standplaats op het westen of oosten is het prettigst. Wanneer je alleen maar een plek hebt op het zuiden, zet de plant dan een paar meter vanaf het raam.

De Olifantsoor algemeen

Bij alle Olifantsoren geldt, houd de potgrond licht vochtig. Geef met regelmaat water maar wel in kleine hoeveelheden. Geef je de plant in één keer veel water, dan loop je het risico dat er een laagje water onder in de pot blijft staan. Te veel water veroorzaakt namelijk wortelrot.

Zweten 

Sommige kamerplanten gaan zweten. Waaronder de Olifantsoor. Er onstaan dan druppeltjes water aan het blad. Men noemt dit ook wel guttatie. Doet jou plant dit regelmatig, dan geef je te veel water. Probeer dan het overtollige vocht af te voeren.

Luchtvochtigheid

De Alocasia houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dat is vaak zo met een tropische plant. Deze planten komen uit gebieden waar een tropisch klimaat heerst. Om dit na te bootsen kun je een schaaltje met water naast de plant plaatsen. Het water verdampt en de luchtvochtigheid stijgt. Zet de Olifantsoor nooit in de buurt van een verwarming. Dan zal hij het loodje leggen.

Ook af en toe een sproeibeurtje zal deze plant waarderen. De weerstand wordt versterkt en het stof wordt van de bladeren gesproeid. Nog beter is het om de plant tijdens een zomerbuitje buiten te zetten.

Licht

Deze plant mag je rustig laten genieten van een ochtend- of avondzonnetje. Het is echter not-done om de plant in de middagzon te plaatsen. Wanneer de stengels erg lang worden, dan staat de Olifantsoor te donker.

Ook tocht is slecht voor deze plant. Geef de Alocasia bij voorkeur een warme, lichte plek. Zonder tocht en niet in de buurt van een radiator. Regelmatig bemesten is prima. Je Olifantsoor zal je dankbaar zijn.

Bloei

Wanneer de Alocasia bloeit, dan heeft ie het erg goed naar zijn zin. Wil je er voor zorgen dat er geen energie verloren gaat, dan is het beter om de bloem af te snijden en weg te doen. De bloem heeft net als de Anthurium een wit schutblad en een gele bloemkelk.

Lelijke bladeren

Mochten er lelijke en dode bladeren aan de Olifansoor komen, knip deze dan af. Er zal dan een gezond nieuw blad voor in de plaats komen. Snij het blad 4 centimeter vanaf de basis. Er zal wat vocht verloren gaan maar de wond zal snel helen en al spoedig zal er een begin van een nieuw blad te zien zijn.

Alocasia stekken

De gemakkelijkste manier om een Alocasia te stekken is vermeerderen door middel van wortelstekken. Je ziet vanzelf in een wat ruimere pot blaadjes te voorschijn komen. Heeft zo’n plantje 4 blaadjes, snij dan van de moederplant af. Doe dit in de lente, dan zal een stekje eerder aanslaan. Geef het plantje een lichte plek en hou de aarde vochtig. Je kunt het stekje in een plastic zakje plaatsen. Dit bevordert het groeiproces en de luchtvochtigheid wordt verhoogd.

Stekstation

Wil je echt voor bijna 100% een plant die is voortgekomen uit je eigen stek? Schaf je dan een stekstation aan.

Het stekstation van Sproution is plat gezegd een hexagonale kweekkas die je aan het raam kan bevestigen.

Het stekstation van Sproution is gemaakt van bamboe. Dit materiaal heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van hout. Het groeit razendsnel en heeft geen pesticiden & meststoffen nodig. Daarnaast is bamboe zeer sterk!

De hexagon meet 26 centimeter van platte kant tot platte kant, en 30 centimeter van punt tot punt. Het hout is 15 millimeter dik. De diepte van het stekstation is 10 centimeter. Voldoende ruimte voor al je stekjes dus!

Van dit fantastische product zul je geen spijt krijgen. Het gaat jarenlang mee en kan op vele manieren worden bevestigd. Plak hem tegen een raam waar veel licht, maar niet al te veel direct zonlicht is en je stekjes, maar ook zaaigoed, zullen door het uitstekende klimaat wat in het stekstation heerst harder groeien. Zaad zal sneller ontkiemen. Kortom het is een artikel waar je veel plezier van kunt beleven.

Kijk voor alle informatie op deze website.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om een olifantsoor te stekken?

Het beste moment om een olifantsoor te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe stek je een olifantsoor plant?

Je kunt een olifantsoor stekken door een gezonde stengel met een scherp mes af te snijden en deze in water of vochtige aarde te zetten totdat er wortels groeien.

Hoe lang duurt het voordat een olifantsoor stek wortels krijgt?

Het kan 2 tot 6 weken duren voordat een olifantsoor stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om in een pot met potgrond te worden geplant.

Hoe verzorg je een olifantsoor stek het beste?

Geef de stek regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt. Plaats de stek op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Kan ik meerdere stekken van een olifantsoor maken?

Ja, je kunt meerdere stekken maken van een gezonde olifantsoor plant om zo nieuwe planten te creëren.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een olifantsoor?

Veelvoorkomende problemen zijn rotting van de stengel door te veel water, of het uitblijven van wortelgroei door te weinig licht.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn olifantsoor stek goed groeit?

Zorg voor een licht vochtige grond, regelmatige bemesting en een warme omgeving om de groei van je olifantsoor stek te bevorderen.

Wat moet ik doen nadat mijn olifantsoor stek wortels heeft gekregen?

Zodra de stek voldoende wortels heeft, kun je deze overplanten in een pot met potgrond en verder verzorgen zoals een volwassen olifantsoor plant.

Kan ik een olifantsoor stek buiten planten?

Ja, als het buiten warm genoeg is, kun je een olifantsoor stek in de tuin planten op een beschutte en zonnige plek.

Hoe lang duurt het voordat een olifantsoor stek uitgroeit tot een volwassen plant?

Het kan enkele maanden tot een paar jaar duren voordat een olifantsoor stek uitgroeit tot een volwassen plant, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

nl_NLNederlands