Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Olijfboom stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

In tegenstelling wat veel mensen denken is de Olijfboom een winterharde soort. Dus een prima exemplaar om in de tuin aan te planten of in een kuip te zetten.

Van oorsprong komt de Olijfboom uit Israël, Armenië en andere landen die ten oosten van de Middellandse zee zijn gesitueerd. De Olea Europaea is een boom die in de bijbels staat beschreven als de weerspiegeling en hoop van Israël.

Maar iedereen kent natuurlijk de heerlijke olijven die aan deze boom groeien. Olijven lenen zich om er allerlei producten van te maken. Maar je kent natuurlijk wel de olijf die is gevuld met een stukje paprika o.i.d.

Er bestaan zwarte maar ook groene olijven. De zwarte kan het beste worden gegeten bij een rode, kruidige wijn terwijl de groene variant het beste kunt eten bij een wat droge witte wijn, de groene is wat zuriger.

In het verleden werden olijfhout en bladeren gebruikt om olijfolie van te maken.

Tegenwoordig kunnen we de olijfolie niet meer missen in de keuken. Het is gezond en bevat de juiste bouwstoffen voor een fit lijf.

Verzorging

De olijfboom kan het beste in de volle grond worden gezet tijdens het voorjaar. De boom heeft dan veel tijd om goed aan te slaan en te wortelen. Het plantgat dient twee keer zo groot te zijn als de kluit. Na het planten veel water geven. De Olea moet op een ruime plek worden aangeplant want hij wil niet al te veel concurrentie van de nabijgelegen buurtplanten. Het is voor de plant prettig dat deze tegen vorst wordt beschermd. Bedek de aarde rondom de boom met mulch.

Water geven

De olijfboom komt uit droge, warme streken. Je zou dus zeggen dat ie wel wat gewend is om niet zoveel water te krijgen. Het is echter zo dat een Olijf ontzettend diep kan wortelen om zichzelf van vocht te voorzien. Heb je een boom net geplant of staat ie in een pot of kuip, geef dan voldoende water. De wortelkluit mag niet uitdrogen. Controleer regelmatig door een vinger in de grond te steken. Is de grond erg droog, geef dan wat meer water. Zorg er in ieder geval voor dat de Olijfboom niet te veel water krijgt. Dan gaan de wortels rotten..

Leg onder in de pot waar je de Olijf in plant, hydrokorrels of scherven van een bloempot. Geef nóóit water wanneer het vriest.

Snoeien

Wanneer je een mooie vorm wil behouden zul je regelmatig moeten snoeien. Wanneer je de takken te lang laat doorgroeien wordt de plant in de basis kaal. Door te snoeien komt er meer lucht tot de kern en dit bevordert de groei.

De Olijfboom moet één maal per jaar worden gesnoeid. Het voorjaar is de beste periode omdat dit het begin is van het groeiseizoen. Knip dode takken en naar binnen groeiende takken weg. Ook ongewenste takken kunnen worden verwijdert.

Zon en wind

Wanneer je de Olijfboom in de volle zon zet heeft ie het echt naar zijn zin. Zet hem op het westen of zuiden dan wordt de boom steeds sterker en mooier. Een Olea kan tegen een stootje, dus een beetje wind is niet erg. Pas echter wel op dat de Olijfboom in de wintermaanden niet al te veel last heeft van een koude wind uit het noorden.

Kan een Olijfboom ook bloeien?

Pas wanneer er de hele winter een lage temperatuur is geweest en in het voorjaar veel zonuren zijn, dan kan de Olijfboom eindmei, begin juni mooie crémekleurige bloemen laten zien. Is de zomer lang met hoge temperaturen dan is de kans op vruchtzetting en daadwerkelijke rijping het hoogst.

Wordt een Olijfboom oud?

Olijfbomen kunnen zeer oud worden. Deze groenblijvende boom kan wel een eeuw of langer leven en dan nog steeds olijven produceren. Zelfs wanneer de boom al 1800 jaar oud is kunnen er nog nieuwe spruiten worden voortgebracht, dat zijn echter wel uitzonderingen..De omstandigheden moeten helemaal perfect zijn om een Olijfboom zo oud te laten worden. In onze Nederlandse tuinen zal dat niet snel gebeuren. Een Olijf kan wel 20 meter hoog worden.

Olijfboom stekken

Hoe leuk is het om van jou Olijfboom stekken te nemen en weg te geven aan je vrienden en familie. Of je wil graag nog meer van deze prachtige boompjes opkweken.

Het stekken van een olijfboom is echt niet moeilijk. Kies eenjarige scheuten uit van ongeveer 20 cm lang. Je kunt ook een stek met hieltje gebruiken. Het hieltje is een stukje van een oudere tak. De oudere tak heeft een jonge scheut. Scheur als het ware de stek van de tak dan blijft er een hieltje aanzitten. De stekken van de Olijf moeten heel diep in de stekgrond worden gestoken. Zorg dat alleen de bovenste bladknop boven de grond uitsteekt. Geef de stek voldoende licht en vocht. Na een aantal weken zullen er worteltjes gaan groeien.

Afleggen

Je kunt ook de methode afleggen gebruiken. Kies een tak van de moederplant die dicht bij de aarde is. Buig deze naar de grond en zet deze vast met een pin of leg er een steen op. Na een aantal weken zullen er wortels zijn ontwikkeld en kan de nieuwe olijfplant losgeknipt worden.

Zaaien

Om een olijf te zaaien heb je kiemkrachtig zaad nodig. De zaadpit op een plekje aanschuren tot je een kleurverschil ziet. Laat dan 48 uur weken in lauwwarm water en daarna zaaien in stekgrond. Houdt constant vochtig, dek af met huishoudfolie en plaats een paar weken in de koelkast. Deze koudeperiode zorgt er voor dat de zaden gemakkelijker ontkiemen. Ontkiemen moet bij 20 tot 25 graden Celcius.

Veelgestelde vragen

Kun je een olijfboom stekken?

Ja, olijfbomen kunnen gestekt worden door het nemen van een gezonde tak van de boom en deze in water of potgrond te plaatsen.

Wat is de beste tijd om een olijfboom te stekken?

De beste tijd om een olijfboom te stekken is in het voorjaar, wanneer de boom actief groeit.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte olijfboom wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat een gestekte olijfboom wortels krijgt, afhankelijk van de omstandigheden en de gezondheid van de stek.

Moet ik een stek van een specifiek deel van de olijfboom nemen?

Het is het beste om een stek te nemen van een gezonde tak met bladeren, bij voorkeur van de bovenkant van de boom.

Hoe zorg ik voor de gestekte olijfboom?

Zorg ervoor dat de stek voldoende vocht en licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Houd de potgrond vochtig maar niet te nat.

Kan ik een gestekte olijfboom buiten planten?

Ja, zodra de gestekte olijfboom voldoende wortels heeft ontwikkeld, kan deze buiten worden geplant in goed doorlatende grond en een zonnige locatie.

nl_NLNederlands