Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Opuntia stekken (vijgcactus)

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Eén van de meest voorkomende cactussoorten is de Opuntia. De Opuntia is een echte vijgcactus die zich onderscheid door zijn afgeplatte gewrichten of cladodes. Cladodes zijn de kussentjes die kleine blaadjes produceren, maar die snel uitvallen. Ook de typische cactusstekels zijn kenmerkend. Het zijn kleine haarachtige stekels die gemakkelijk van de plant kunnen worden losgemaakt. De Vijgcactus bloeit in diepe, felle kleuren als geel, roze en oranje.

In Texas worden de vijgcactussen veel gegeten door woestijndieren. Een kwart van het dieet van de herten die in dit gebied leven, bestaat uit de stekelige perenpads. Boeren in deze streken branden de stekels weg om hun vee van de planten te laten eten. Vooral tijdens grote droogtes is hier behoefte aan.

Ook mensen in Zuid-Amerika eten Opuntia’s. De planten worden gekookt en de bruine substantie die dan ontstaat wordt ook wel “kaas” genoemd. Om voedsel van de Opuntia’s te produceren moeten uiteraard eerst de stekels worden verwijderd.

Medicinaal gebruik

Verschillende soorten Opuntia worden gebruikt om medicijnen van te maken. Het sap van deze plant is uitermate geschikt om te gebruiken onder een kompres op wonden. Het verwarmd de gewrichten en wanneer je dit sap op de borst van een jonge moeder legt, zal dit de melkstroom stimuleren. Dit soort toepassingen worden door inheemse Amerikanen gebruikt.

In India wordt het sap gebruikt om zweren en puistjes te voorkomen en in Thailand gebruikt men het sap bij buikpijn. Lever- en miltproblemen kunnen ook worden bestreden met het sap van de Opuntia.

Verzorging

Droge en dorre omstandigheden zijn de voorkeuren van de Vijgcactus. Deze cactus heeft een minimum aan vocht nodig. De oorsprong van deze plant ligt immers in woestijngebieden. Daar regent het sporadisch. De Opuntia heeft zich hieraan aangepast door water op te slaan in de vlezige kussentjes.

De Opuntia heeft dus veel zon en weinig water nodig. Een gemakkelijke plant waar je jaren plezier van kunt hebben. In de zomermaanden is het slim om even wat cactusvoeding te geven.

De Vijgcactus kan in de vrije natuur wel 5 meter hoog worden. Ook de bloei is in het wild fantastisch. In de huiskamer zal deze plant niet zomaar zijn bloemen laten zien, maar je kan het natuurlijk altijd proberen!

Veel zonlicht

De Opuntia heeft een lichte plek met veel zonlicht nodig. De juiste temperatuur is tussen de 18 en 25 graden Celcius. Voor iedere cactus geldt, op een koele plaats overwinteren. Dan heb je meer kans dat ze gaan bloeien en ook zaden gaan maken.

Vruchten

De vruchten zijn ovaalvormig en hebben een dikke schil waar stekels op zitten. Deze vruchten worden cactusvijgen genoemd en verkleuren van groengeel naar oranjerood. In de vrucht zit sappig en zoet vruchtvlees met pitjes die je ook kunt eten. De vruchten smaken een beetje naar peer en ze zijn ook nog is supergezond. Ze zitten boordevol mineralen, vitamines en vezels.

De cactusvijg is heerlijk te combineren met geitenkaas. Ook de schijven zijn eetbaar. Je kunt ze bereiden als groenten en bakken, grillen en koken. De smaak is die van asperges. Deze plant staat in Mexico vaak op het menu.

Wist je dat…

  • De Vijgcactus is te zien in de vlag van Mexico?

  • Leguanen dol zijn op de vruchten?
  • Deze planten worden gebruikt als omheining voor vee?

Opuntia verpotten

De meeste vijgcactussen zijn met een jaar of 2 à 3 uit hun pot gegroeid. Tijd om de plant van een nieuwe pot te voorzien. Het voorjaar is de beste tijd om te verpotten. De Vijgcactus heeft dan voldoende kracht om eventuele beschadigingen aan de wortels te herstellen.

Kies een pot die 1 tot 2 maten groter is dan de huidige pot. Gebruik potgrond die speciaal bedoeld is voor cactussen of zorg dat je potgrond zanderig is. Cactusgrond geeft direct de juiste voedingsstoffen.

Omdat deze plant gewend is aan een droog en warm klimaat, houdt deze het liefst droge voetjes. Doe een laagje hydrokorrels onderin de pot. Dit voorkomt in ieder geval dat de wortels niet zo snel in het water staan. Je voorkomt hiermee wortelrot.

Opuntia vermeerderen

De Vijgcactus behoort tot de schijfcactussen. Doordat er steeds weer nieuwe schijven aan de plant groeien zie je de plant hoger en breder worden. Wanneer je zo’n schijf zou afsnijden en hem in de grond stopt, zal er een nieuwe cactus gaan groeien. Je ziet dus dat het stekken van deze cactussen vrij gemakkelijk gaat. Zorg er wel voor dat de moederplant een gezonde, volgroeide plant is. Gebruik meerdere schijfjes van Om van succes verzekerd te zijn gebruik je meerdere schijfjes van de plant.

Stekken

Voordat je een cactus gaat stekken, trek je een paar handschoenen aan waar geen stekels doorheen kunnen komen.

Je kunt het beste, de scharen en messen die je gebruikt, desinfecteren. Door zo schoon mogelijk te werken zullen er minder snel schimmels, bacteriën, virussen en ongedierte op je planten komen.

  • De schijfjes die het dichtst tegen de moederplant aan zitten snij je nu af.
  • De snijwonden moeten nu een aantal dagen goed drogen
  • Dan steek je de stekjes in potjes die gevuld zijn met cactus eof stekgrond. Zorg dat de stek net iets onder het zand zit.
  • Af en toe een beetje water geven en de stekken op een warme, lichte plek zetten. Tussen de gietbeurten door de grond goed laten opdrogen. De stek mag niet te nat worden.
  • Na een poosje zullen er worteltjes verschijnen en heb je een nieuwe vijgcactus.

Stekstation

Wil je er voor zorgen dat al je stekjes voor 100% kans van slagen hebben? De aanschaf van een stekstation van Sproution is een prima optie. Dit kweekkastje is van alle gemakken voorzien. De bijgeleverde stekglaasjes kunnen heel goed worden gebruikt om stekjes op water te laten wortelen. Een mooi product welke

  • Ruimte bespaart
  • Eenvoudig is te plaatsen
  • Altijd het perfecte klimaat
  • Gemaakt van 100% natuurlijk materiaal
  • Kan ook worden gebruikt om verticaal mee te tuinieren

 

nl_NLNederlands