Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pannekoekplant stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Pannekoekplant (Pilea peperomioides) heeft zijn naam te danken aan de bladvorm. Deze lijken op kleine pannenkoekjes en zijn plat. Een populair plantje wat gemakkelijk is in verzorging en stekken. Wanneer je bij wijze van spreken één pannekoekplantje in huis haalt heb je in een mum van tijd tientallen plantjes. De plant is ook daarom zo populair. Gemakkelijk te stekken en te verzorgen.

De ronde, leerachtige blaadjes balanceren op de dunne stengels. Dat ziet er aantrekkelijk uit. Een decoratief plantje wat snel groeit. Soms kan de bladerkroon bij een wat ouder exemplaar, topzwaar worden. Dan dreigt de plant om te vallen. Ondersteun deze dan met wat stokjes o.i.d. Ook kan de plant wat krom groeien wanneer deze niet regelmatig wordt gedraaid, de top groeit naar het licht toe. Regelmatig draaien voorkomt het scheefgroeien. Een Pilea peperomioides kan 40 centimeter worden.

Tropisch plantje

Binnen het geslacht Pilea zijn ruim 600 soorten. De Pilea die wij kennen als vrolijke kamerplant heeft tegenwoordig ook een broertje. Dit is de bonte variant. Het bontgekleurde blad is prachtig en komt in elke huiskamer tot zijn recht. Leuk om samen met de groene pannekoekplant op de vensterbank te zetten.

Waar zet je het pannekoekplantje neer

Deze Pilea staat het liefste op een lichte plek maar zonder dat er direct zonlicht aan te pas komt. Is het erg warm tijdens de zomermaanden, zet de plant dan tijdelijk op een iets minder zonnige plaats. Vooral een plek op het zuiden is voor de wintermaanden prima, maar in de zomer kan dit te warm zijn.

Jaren ’70

De Pilea peperomioides is een plantje wat in de jaren ’70 erg populair was. Daarna verdween deze groene rakker naar de achtergrond om rond 2015 weer tevoorschijn te komen. Is nu immens populair, zeker onder jongeren. Dit komt vooral door de gemakkelijke manier van vermeerderen.

Hoe krijg je een vollere variant

Door de top van de plant af te knippen kan een wat vollere variant worden verkregen. Dat is trouwens met bijna elke plant het geval. Wanneer de bovenzijde wordt verwijderd zal aan de zij en onderkant meer blad komen.

Luchtzuiverend

Deze nu weer hippe kamerplant heeft een luchtzuiverende werking. De unieke bladeren geven een min of meer grappige aanblik. Mensen vallen voor deze plantjes en je vindt ze dan ook terug in bijna elke woonkamer. Eén maal per week wat water geven en regelmatig het blad besproeien zorgt voor een goed gedijende plant. Verpot de plant elke 2 jaar en hij zal je belonen met veel stekjes en uitgroeien tot een heus volwassen exemplaar.

“Pass it on!”

In het Engels wordt deze plant ook wel de “pass it on plant”genoemd. Vrij vertaald “geef het door”! Het stekken en aan familie of vrienden doorgeven is dan ook supergemakkelijk. Er zijn een aantal manieren hoe je de Pannekoekplant kunt stekken.

Stengelstek

Wanneer je geduld hebt met het stekproces is stengelstekken een goede optie. Het wortelsysteem moet goed ontwikkeld zijn voordat de plant uitlopers gaat maken. Zijn de uitlopers eenmaal daar, dan is het een fluitje van een cent. Afknippen en het kleine pannekoekje oppotten in een klein potje.

Het is ook mogelijk, dat wanneer een moederplant te groot wordt, om de top af te knippen. Deze top kan ook worden opgepot of in een glas water worden gezet totdat de worteltjes verschijnen. Beetje verwennen door de stek op een warm, licht plekje te zetten, wel zonder zon. Zo heb je dus snel 2 planten!

Stamuitlopers

Stamuitlopers hebben géén worteltjes maar zijn ook prima om mee te stekken. Wanneer je deze kleintjes wil stekken heb je een schoon, scherp mesje nodig om de baby’s van de stam te snijden. Het beste is om de stekjes op water te zetten. Uiteraard kunnen ze ook direct in de grond, maar dan duurt het iets langer voordat ze wortels krijgen. Wanneer ze in water staan kun je het proces van wortelen goed volgen. Zijn de worteltjes een paar centimeter, dan kunnen ze in de grond. In de wintermaanden zal het wortelen wat langer duren dan in de warme zomers. Een klein broeikastje tegen het raam is dan een prima optie…

Worteluitlopers

De manier van stekken met uitlopers die uit de wortels van de moederplant groeien is verreweg de makkelijkste manier. Tijdens de lente en de zomer maakt een gezonde plant vanzelf deze uitlopers. Ze verschijnen naast de moederplant. Ze hebben al worteltjes, dus moeten even met een schoon, scherp mesje van de moederplant worden gesneden. Zet ze in potjes met potgrond die licht vochtig is. Soms staan de net verpotte plantjes er een beetje zielig bij. Dit zal na een paar dagen veranderen wanneer ze goed zijn aangeslagen.

Wist je dat…

  • Pannekoekplanten in Azië geluk brengen wanneer je deze cadeau krijgt?
  • Ook wel de Chinese Money plant wordt genoemd?
  • Een Noorse missionaris de plantjes in 1946 mee heeft genomen van uit China naar Europa?
  • Het blad van de plant gaat krullen wanneer deze te weinig water krijgt?
  • De Pilea houdt van een lichte plek dus nooit in een donker hoekje mag staan?
  • De bloeitijd is in mei en juni?
  • Deze sterke plant weinig tot geen ziektes kent?
  • Niet giftig is voor huisdieren?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Pannekoekplant stekken?

Je kunt een Pannekoekplant stekken door een gezonde en sterke stengel met minimaal één blad af te knippen en deze in water te zetten of direct in een pot met potgrond te plaatsen.

Hoe lang duurt het voordat een Pannekoekplant stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een Pannekoekplant stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien.

Wat zijn de beste omstandigheden voor het stekken van een Pannekoekplant?

Het is belangrijk om de stek op een warme en lichte plek te zetten, maar uit direct zonlicht. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat, en zorg voor een hoge luchtvochtigheid rondom de stek.

Kan ik meerdere Pannekoekplant stekken in dezelfde pot zetten?

Ja, je kunt meerdere Pannekoekplant stekken in dezelfde pot zetten, zolang er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat elke stek voldoende licht krijgt.

Hoe vaak moet ik een Pannekoekplant stek water geven?

Geef de Pannekoekplant stek pas water wanneer de bovenste laag potgrond droog aanvoelt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

Kan ik een Pannekoekplant stek ook in direct zonlicht zetten?

Het is beter om een Pannekoekplant stek uit direct zonlicht te houden, omdat dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Een lichte plek met indirect zonlicht is ideaal.

Wat moet ik doen als mijn Pannekoekplant stek niet goed groeit?

Controleer of de stek voldoende licht krijgt, de juiste hoeveelheid water krijgt en of de omgevingstemperatuur geschikt is. Pas de omstandigheden indien nodig aan en geef de plant wat tijd om zich aan te passen.

Hoe kan ik een Pannekoekplant stek verpotten?

Als de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kun je deze voorzichtig uit de oude pot halen en in een grotere pot met verse potgrond plaatsen. Zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd raken tijdens het verpotten.

nl_NLNederlands