De Parapluplant
De Papyrusplant, beter bekend als de Parapluplant, is een echte moerasplant. Een plant die je in de jaren ’70 veelvuldig in de huiskamers zag staan. Je ziet deze plant tegenwoordig meer in vijvers, hoewel deze plant een bijzondere, fraaie frisgroene look heeft en je de huiskamer er zeker mee kan opfleuren.
De Egyptenaren maakten vroeger van deze plant papier, vandaar de naam Papyrus. Sja…en de naam Parapluplant is natuurlijk gekozen omdat deze plant op een paraplu lijkt. Ben je iemand die nogal snel een plant te veel water geeft? Bij de Parapluplant zal je dat niet snel gebeuren. Deze staat graag met zijn voeten in het water. Het is dan ook een moerasplant.
Soorten Papyrusplanten
Er zijn een paar Papyrussoorten die van elkaar kunnen verschillen. Zo is er de;
- Cyperus Papyrus Nanus. Wordt maximaal 1 tot 2 meter hoog.
- C.P. Percamentus
- C.P. Nofretete
- C.P. Dwarf. Wordt niet grotere dan 75 tot 100 cm.
Verzorging
Van oorsprong komt de Papyrus voor in tropische moerassen. De plant heeft zich in onze huiskamers goed weten aan te passen. Het is eigenlijk een gemakkelijke kamerplant die niet al te hoge eisen stelt. Er zijn natuurlijk wel een aantal regeltjes die in acht moeten worden genomen.
Water geven
Deze planten zijn eigenlijk het tegenovergestelde van veel andere kamerplanten. Te veel water geven is niet erg. Zorg er voor dat het onderste gedeelte goed in het water staat, maar dat de grond aan de bovenzijde droog blijft. Wortels dus in de modder en de rest droog. Dit kun je bereiken door de pot in een waterdichte bak te zetten en die te vullen met water. Zorg er dan voor dat de aarde er een centimeter bovenuit steekt. Dit moet dan droog blijven.
Waar zet je de Papyrus neer?
Deze plant houdt van vochtige, warme omstandigheden. Veel licht is een pré. De Papyrus mag je rustig in de volle zon zetten, ook in de zomermaanden. Gebruik je de Papyrus als oeverplant in je vijver dan is een, tegen de wind beschutte plek, prima. In de vijver zal de plant rietachtige pollen ontwikkelen die goed bestand zijn tegen de wind.
Temperatuur
Buitenshuis
De Papyrusplant is niet echt een winterharde plant. De minimumtemperatuur is dan ook zo’n 15 graden Celcius boven nul. De plant zal het wel overleven als de temperatuur lager is, maar dat is hem dan ook aan te zien.
Mocht je de Papyrus in de vijver hebben staan, laat hem dan binnen overwinteren. Plaats hem in een schuur of andere plek waar geen vorst bij kan. De plant zal dan lelijk worden, maar in het voorjaar gaat deze weer uitlopen en wanneer je voeding geeft zal deze snel weer herstellen. Hij kan dan weer naar buiten wanneer de nachtvorsten zijn verdwenen.
In de huiskamer
De Papyrus die je in je woonkamer houd, is gebaat bij een koele rustperiode in de wintermaanden. In de zomer kan deze plant gemakkelijk temperaturen aan van 25 tot 30 graden Celcius. Er is eigenlijk geen richtlijn voor te geven.
Papyrus vermeerderen
Stekken
Een Papyrusplant is écht één van de gemakkelijkste planten om te stekken. Je knipt een of een aantal paraplutjes van de plant. Laat een kort steeltje zitten. Vervolgens knip je alle blaadjes in tot ongeveer 5 cm. Zet nu het stekje met het steeltje naar boven in een glas met water. Dus de blaadjes hangen in het glas. Al snel zie je worteltjes verschijnen tussen de afgeknipte blaadjes, soms groeit er zelfs een nieuwe stengel. Zet nu het stekje in een potje met potgrond en geef water. Het is verbazingwekkend hoe snel dit plantje uitgroeit tot een volwassen plant.
Scheuren
De Parapluplant kan ook worden vermeerderd door deze te scheuren. Doe dit dan in het voorjaar. Wanneer je plant te groot wordt vor de pot kan deze gescheurd worden. Je haalt de plant uit de pot en scheurt de plant in een aantal stukken. Deze stukken kunnen weer worden opgekweekt tot volwassen plant. Wanneer je éénmaal een Papyrusplant in bezit hebt kun je deze oneindig vaak verjongen door scheuren of stekken.
Stekstation
Sproution heeft een uniek kweekkastje ontwikkeld waar je in kunt stekken, zaaien of verticaal in kunt tuinieren. Een fantastisch product waar je als huis, tuin en keuken plantliefhebber, een hoop plezier aan kunt beleven.
Een stekstation heeft een aantal voordelen zoals;
- Ruimtebesparing
- Gemakkelijk te bevestigen en te verplaatsen.
- Altijd de juiste luchtvochtigheid voor je stekjes
- Altijd de juiste temperatuur
- Je creëert extra ruimte om hangplantjes in te zetten
- Dit product is gemaakt van bamboe, dus milieuvriendelijk
Je krijgt:
- Een plantenhanger van bamboe
- Zuignapjes om aan het raam te bevestigen
- Basisglaswerk voor stekjes, dit houd in, stekglaasjes en een plexiglas houder waar je de glaasjes in kunt plaatsen
- Duimschroeven om de cover te bevestigen.
Verticaal tuinieren
Het stekstation kan in één handomdraai worden veranderd in een object waar je hangplantjes in kunt plaatsen. Een drietal kleine planten passen prima in dit stekstation. Wil je meer weten over dit stekstation klik dan op deze link.