Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Passiebloem stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Passiebloem…Een exotisch exemplaar wat prachtig staat in onze Nederlandse tuinen. Mits de plant op een goede plek staat, zal deze je overladen met honderden bloemen. Heb je wel is goed gekeken hoe zo’n Passiebloem in elkaar zit? Echt de moeite waard om de schoonheid van deze bloem te ontdekken.

De Passie bloem is een aanwinst voor je tuin. De prachtige bloemen kunnen van juni tot en met november worden bewonderd.

Waar plant je de Passiebloem

De Passiebloem (Passiflora) is een overblijvende klimplant welke een lichte, halfschaduwrijke, hittebestendige standplaats nodig heeft. Uitdrogende wind en ijzige omstandigheden worden niet gewaardeerd. De bodem moet goed waterdoorlatend en matig voedselrijk. Passiebloemen die vorstgevoelig zijn kunnen beter in een pot worden gekweekt. Deze kunnen in de koude wintermaanden op een vorstvrije plek overwinteren.

Er zijn ruim 500 soorten bekend waarvan er een aantal zijn waarvan de vruchten eetbaar zijn. Verspreidingsgebieden van de Passsiebloem zijn op de Cariben en in geheel Amerika.

Passiebloemen in pot

Wanneer een Passiebloem in pot wordt gehouden zal voor een hoogwaardige potgrond moeten worden gekozen. Meng klei en zand door de grond, dit voorkomt dat je snel moet verpotten. Verpotten is om de 3 tot 5 jaar prima. Verpotten moet worden gedaan in het najaar nadat is gesnoeid.

Neem de plant uit de oude pot en schud de wortels grof. Wanneer de wortelkluit erg dicht is, dan moeten de wortels worden losgemaakt. Zet dan de plant in een grotere pot met verse grond.

Passiebloemen buiten planten

Passiebloem moet in het voorjaar worden uitgeplant. De hele zomer heeft de Passiflora de tijd om zich aan hun standplaats te laten wennen. Passiebloemen hebben in de volle grond en in de pot voldoende vocht nodig. Voorkom echter te veel water, vooral wanneer de plant in een pot staat. Wortels kunnen te lang in het water staan waardoor ze gaan rotten.

Voedingsstoffen

Organische meststof of tuincompost is prima om door de grond te mengen en te dienen als voedsel. Passiebloemen in kuip of pot hebben tijdens de groeiperiode maandelijks mest nodig.

Ziektes

Vooral de Passiebloemen in de volle grond hebben bijna geen last van ziektes.  In een kas is er meer kans op witte vlieg, wol- en schildluis en rode spint.

Snoeien

Er zijn Passiflora’s die hotig zijn maar er zijn ook planten die kruidig blijven.

De houtige variant kan het beste in april worden gesnoeid. Dit moet je doen voordat de plant buiten wordt gezet. De meeste Passiebloemen bloeien op het jonge hout. Dat zijn de scheuten die vanaf april gaan uitlopen. Het kan trouwens wel eens een paar jaar duren voordat er bloemen verschijnen. Maar heb geduld! Het geduld zal worden beloond met een prachtige klimmer vol met bloemen.

Snoei de dode scheuten als eerste. Van de scheuten die overblijven worden drie sterke exemplaren geselecteerd. Ga de scheuten verticaal leiden en top regelmatig de zijscheuten. Dit bevorderd de bloei. Pas op voor drastisch snoeien. Dit kan er voor zorgen dat je alleen blad krijgt en geen bloemen.

Kuipplanten

De Passiflora’s die naar binnen moeten om winterrust te genereren kunnen voor die tijd worden gesnoeid. Dit is over het algemeen eind september. Laat jonge, groene takken aan de plant zitten en snoei bij voorkeur de houtige, oude takken. Snoei dan in het voorjaar takken die verzwakt of afgestorven zijn. Vóórdat de plant naar buiten gaat zou deze ook nog verpot kunnen worden.

Giftig?

Naar de giftigheid van de verschillende soorten Passiebloemen is nog niet zo heel veel onderzoek gedaan. Het is echter wel zo dat de éénjarige Passiflora gracilis giftig is. Pas dus op met kinderen en huisdieren.

De Incarnata en Edulis kan wel zonder zorgen worden gebruikt. Wil je de Passiebloem ergens voor gaan gebruiken laat je dan goed voorlichten over de giftigheid.

De Passievrucht

Van de Passievrucht kan het vruchtvlees worden gegeten. Ook wordt de passievrucht verwerkt in maracujasap. In de volksgeneeskunst is bekend dat de Passiflora incarnata wordt gebruikt om pijn te verzachten, rust te geven en te koelen. Ook gebruikt men de vrucht als bloeddrukverlagend middel. Passievruchten die eetbaar zijn worden verwerkt tot vruchtensap, jam en gelei

Passiebloem stekken

Wanneer je de Passiebloem wilt vermeerderen heb je de keus uit stekken of zaaien.

Zaaien 

Zaaien kan het beste worden gedaan in maart/april. Je kunt zaad winnen uit je eigen Passiebloem maar je kunt het ook kopen. Week de zaden een nachtje in melk en stop ze de volgende ochtend in een potje met een laagje zand. Om op te kweken heb je een bodemwarmte van ongeveer 20 graden nodig. Zijn de plantjes groot genoeg, plant ze dan uit in potjes. Wanneer ze groot genoeg zijn kunnen ze de tuin in.

Stekken

Stek de Passiflora wanneer deze op zijn sterkst is. Dit kan in de periode mei tot en met juni. Knip kop-of topstekken van zo’n 10 cm. van de plant af. Laat een aantal bladeren zitten maar knip de rest er van af. Steek de stekken in een pot die gevuld is met stekgrond en geef veel water. De stek moet goed nat zijn. Bedek met een plastic zakje en zet binnen op een warme plek. Niet direct zonlicht, maar wel op een lichte plaats. Wanneer de stekken groot genoeg zijn laat ze dan buiten afharden en zet ze na verloop van tijd in de volle grond.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste planten om te stekken van een passiebloem?

Passiebloemen kunnen gestekt worden door het nemen van stekjes van de hoofdplant, bij voorkeur van gezonde en sterke takken.

Wanneer is de beste tijd om passiebloemstekken te nemen?

Het beste moment om passiebloemstekken te nemen is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe moet ik de passiebloemstekken voorbereiden voordat ik ze plant?

Verwijder de bladeren aan de onderkant van de stek en zorg ervoor dat er minstens één knoop aanwezig is, aangezien daar de wortels zullen groeien.

Welk soort potgrond is het meest geschikt voor het stekken van passiebloemen?

Gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld een mengsel van potgrond en zand, om ervoor te zorgen dat de stekken voldoende vocht krijgen maar niet te nat staan.

Hoe vaak moeten passiebloemstekken water krijgen?

Houd de potgrond licht vochtig, maar vermijd dat de stekken in drassige grond staan. Geef dus regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten in enigszins opdrogen.

Moet ik de passiebloemstekken beschermen tegen direct zonlicht?

Ja, het is aan te raden om de stekken te beschermen tegen fel zonlicht, aangezien dit kan leiden tot verbranding van de jonge planten. Een lichte, maar niet al te zonnige plek is ideaal.

Hoe lang duurt het voordat passiebloemstekken wortel schieten?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat passiebloemstekken voldoende wortels hebben ontwikkeld. Geduld is hierbij belangrijk.

Zijn er speciale tips voor het succesvol stekken van passiebloemen?

Zorg voor een vochtige omgeving door bijvoorbeeld een plastic zak of doos over de stekken te plaatsen om het vochtgehalte te behouden en de luchtvochtigheid te verhogen.

nl_NLNederlands