Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Search
Close this search box.

Peperomia stekken

sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Peperomia is een prachtige sierbladplant, welke zo’n 500 familieleden heeft. Heel veel Peperomia’s lijken absoluut niet op elkaar. Er zijn verschillende bladvormen en kleuren en ook verschillen ze in groottes. Van oorsprong komt deze plant uit Zuid-Amerika waar hij onder de bomen groeit op een schaduwrijke warme plek. De naam Peperomia stamt uit het Grieks. Peperi betekent peper en homoius staat voor gelijkend.

In Brazilië wordt deze plant vaak cadeau gedaan en is het een symbool van geluk. Heb je absoluut géén groene vingers? Dat maakt voor de Peperomia niets uit. Deze plant stelt weinig eisen en is al gauw gelukkig met een goed plekje en een beetje water.

Haal je een Peperomia in huis dan weet je zeker dat de lucht in de ruimte, waar deze staat, wordt gezuiverd. Omdat deze planten zo verschillend van elkaar kunnen zijn, kan met gemak twee van deze groene vrienden worden aangeschaft.

green plant on white ceramic pot

De Krokodillentranenplant

Pablo is een Peperomia waarvan het blad op tranen lijken. Vandaar de naam…Deze plant is één van de meest populaire Peperomia’s. Deze gemakkelijke kamerplant heeft een kruidige geur en een mooi, groen uiterlijk. Het is een succulent die zijn vocht in het blad opslaat. Een plant die dus niet veel water nodig heeft. Laat de potgrond helemaal opdrogen. Eén maal per week water is al snel voldoende. Deze Peperomia Obtusfolia is niet giftig, dus lief voor kinderen en huisdieren.

Water geven

De Peperomia’s zijn gemakkelijk wat betreft water geven. Ze kunnen echt heel lang zonder, omdat water wordt opgeslagen in de bladeren van de plant. Ook iets meer water is geen probleem, zolang ze maar niet met de wortels in het water staan. Geef water altijd op de aarde, dus niet op het blad. Controleer regelmatig de potgrond door een vinger in de aarde te steken. Helemaal droog? Dan gewoon water geven. Bedenk dat deze plant liever te weinig dan te veel vocht heeft.

Zoek een fijn plekje

Dit plantje houdt van licht en warmte. Ook af en toe een sproeibeurt wordt erg gewaardeerd. Vermijd te veel direct zonlicht. Krijgt de plant af en toe wat direct zonlicht in de ochtend of de avond, dan zal dit de bladgroei ten goede komen. Vermijd in ieder geval een locatie op het zuiden. Te veel zon leidt tot bruine randen op het blad. Wanneer de plant te donker staat zal deze minder snel groeien.

Eigenlijk doet een Pepromia het pas echt goed wanneer je deze plant een beetje verwaarloosd.

Mijn Peperomia bloeit!

Plotseling zie je allemaal groene slierten vanuit je plant groeien. Dit zijn dus de bloemen. Ze steken boven de bladeren uit en worden ook wel rattenstaarten genoemd. Bij de meeste Peperomia’s wordt het blad gezien als sierwaarde. Een enkele zoals de Peperomia fraseri en de caperata hebben de bloemen sierwaarde. De meeste Peperomia’s bloeien in de zomer. Soms slaan ze zomaar een jaar over met bloeien. Dat is niet erg, want het gaat immers om het blad.

Vindt je de bloemen niet mooi, knip ze er dan uit. De energie gaat dan meer naar het blad en de wortels. Laat je ze aan de plant zitten dan kunnen ze worden afgeknipt zodra de bloemen verdroogd zijn.

Wanneer de temperatuur niet onder de 15 graden zakt, kan deze plant naar buiten. Zoek een fijn plekje in de halfschaduw en de Peperomia zal je belonen met veel blad.

Peperomia stekken

Laten wortelen in water

De Peperomia is uitermate geschikt om in water worteltjes te vormen. Selecteer de juiste stekken. Kies gezonde stengeltjes. Deze moeten ongeveer 7 cm. lang zijn. Let er op dat er geen schimmels en ziektes in zitten. Ook insecten kunnen een bron van ergernis zijn. Snij de stelen schuin af, er moet altijd minimaal één blad aan de stengel zitten. Verwijder de onderste bladeren en zet de stekjes in een vaasje met water op een licht plekje. Na een aantal weken zullen er worteltjes gevormd zijn en kan je de Peperomiastek in een potje met aarde zetten.

Vochtige aarde

Je kunt er ook voor kiezen om het stekje direct in vochtige aarde te planten. Maak een gaatje met een potlood en zet het stekje in de aarde. Je kunt in een wat grotere pot een aantal stekken bij elkaar zetten. Om de groei van de worteltjes te bevorderen, kun je wat stekpoeder aan het gedeelte wat in de aarde komt dopen in deze poeder.

Extra zorg nodig

Zodra de stekjes in een potje zijn geplant hebben ze extra zorg nodig. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de plek waar ze staan licht is en niet dat er direct zonlicht op de stekjes valt. Wanneer de bovenste laag aarde droog is zal er wat water moeten worden gegeven. Eens per week een klein beetje meststof doet wonderen voor de groei van de stek. Zijn de stekjes een centimeter of 6, dan kunnen ze naar een groter potje.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Peperomia stekken?

Om een Peperomia te stekken, snijd je een gezonde bladstengel af met een scherp mes en plaats je deze in water of potgrond totdat er nieuwe wortels groeien.

Wanneer is de beste tijd om een Peperomia te stekken?

Het beste moment om een Peperomia te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit en de kans op succes groter is.

Hoe lang duurt het voordat een Peperomia stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een Peperomia stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om geplant te worden.

Heeft een Peperomia stek speciale verzorging nodig?

Zorg ervoor dat de stek op een warme en lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, om rotting te voorkomen.

Kan ik meerdere Peperomia stekken in dezelfde pot planten?

Ja, je kunt meerdere Peperomia stekken in dezelfde pot planten, zolang er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te ontwikkelen.

Hoe kan ik een Peperomia stek het beste verzorgen na het planten?

Geef de stek regelmatig water en besproei de bladeren om de luchtvochtigheid te verhogen. Vermijd tocht en plotselinge temperatuurveranderingen om stress te voorkomen.

Wat moet ik doen als mijn Peperomia stek niet lijkt te groeien?

Als je stek niet lijkt te groeien, controleer dan de watergift, lichtomstandigheden en temperatuur. Pas indien nodig de verzorging aan om de groei te stimuleren.

Kan ik mijn Peperomia stek buiten planten?

Peperomia's gedijen het beste binnenshuis, waar ze beschermd zijn tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Buiten planten kan de groei belemmeren.

Hoe vaak moet ik mijn Peperomia stek verpotten?

Je kunt je Peperomia stek verpotten zodra de wortels de huidige pot beginnen te vullen. Dit is meestal om de paar jaar, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant.

Zijn er specifieke ziekten of plagen waar ik op moet letten bij mijn Peperomia stek?

Peperomia's zijn over het algemeen niet vatbaar voor veel ziekten of plagen, maar let op schimmelziekten bij te veel water geven en spintmijten bij droge lucht.