Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Peperomia stekken

sproution

sproution

De Peperomia is een prachtige sierbladplant, welke zo’n 500 familieleden heeft. Heel veel Peperomia’s lijken absoluut niet op elkaar. Er zijn verschillende bladvormen en kleuren en ook verschillen ze in groottes. Van oorsprong komt deze plant uit Zuid-Amerika waar hij onder de bomen groeit op een schaduwrijke warme plek. De naam Peperomia stamt uit het Grieks. Peperi betekent peper en homoius staat voor gelijkend.

In Brazilië wordt deze plant vaak cadeau gedaan en is het een symbool van geluk. Heb je absoluut géén groene vingers? Dat maakt voor de Peperomia niets uit. Deze plant stelt weinig eisen en is al gauw gelukkig met een goed plekje en een beetje water.

Haal je een Peperomia in huis dan weet je zeker dat de lucht in de ruimte, waar deze staat, wordt gezuiverd. Omdat deze planten zo verschillend van elkaar kunnen zijn, kan met gemak twee van deze groene vrienden worden aangeschaft.

green plant on white ceramic pot

De Krokodillentranenplant

Pablo is een Peperomia waarvan het blad op tranen lijken. Vandaar de naam…Deze plant is één van de meest populaire Peperomia’s. Deze gemakkelijke kamerplant heeft een kruidige geur en een mooi, groen uiterlijk. Het is een succulent die zijn vocht in het blad opslaat. Een plant die dus niet veel water nodig heeft. Laat de potgrond helemaal opdrogen. Eén maal per week water is al snel voldoende. Deze Peperomia Obtusfolia is niet giftig, dus lief voor kinderen en huisdieren.

Water geven

De Peperomia’s zijn gemakkelijk wat betreft water geven. Ze kunnen echt heel lang zonder, omdat water wordt opgeslagen in de bladeren van de plant. Ook iets meer water is geen probleem, zolang ze maar niet met de wortels in het water staan. Geef water altijd op de aarde, dus niet op het blad. Controleer regelmatig de potgrond door een vinger in de aarde te steken. Helemaal droog? Dan gewoon water geven. Bedenk dat deze plant liever te weinig dan te veel vocht heeft.

Zoek een fijn plekje

Dit plantje houdt van licht en warmte. Ook af en toe een sproeibeurt wordt erg gewaardeerd. Vermijd te veel direct zonlicht. Krijgt de plant af en toe wat direct zonlicht in de ochtend of de avond, dan zal dit de bladgroei ten goede komen. Vermijd in ieder geval een locatie op het zuiden. Te veel zon leidt tot bruine randen op het blad. Wanneer de plant te donker staat zal deze minder snel groeien.

Eigenlijk doet een Pepromia het pas echt goed wanneer je deze plant een beetje verwaarloosd.

Mijn Peperomia bloeit!

Plotseling zie je allemaal groene slierten vanuit je plant groeien. Dit zijn dus de bloemen. Ze steken boven de bladeren uit en worden ook wel rattenstaarten genoemd. Bij de meeste Peperomia’s wordt het blad gezien als sierwaarde. Een enkele zoals de Peperomia fraseri en de caperata hebben de bloemen sierwaarde. De meeste Peperomia’s bloeien in de zomer. Soms slaan ze zomaar een jaar over met bloeien. Dat is niet erg, want het gaat immers om het blad.

Vindt je de bloemen niet mooi, knip ze er dan uit. De energie gaat dan meer naar het blad en de wortels. Laat je ze aan de plant zitten dan kunnen ze worden afgeknipt zodra de bloemen verdroogd zijn.

Wanneer de temperatuur niet onder de 15 graden zakt, kan deze plant naar buiten. Zoek een fijn plekje in de halfschaduw en de Peperomia zal je belonen met veel blad.

Peperomia stekken

Laten wortelen in water

De Peperomia is uitermate geschikt om in water worteltjes te vormen. Selecteer de juiste stekken. Kies gezonde stengeltjes. Deze moeten ongeveer 7 cm. lang zijn. Let er op dat er geen schimmels en ziektes in zitten. Ook insecten kunnen een bron van ergernis zijn. Snij de stelen schuin af, er moet altijd minimaal één blad aan de stengel zitten. Verwijder de onderste bladeren en zet de stekjes in een vaasje met water op een licht plekje. Na een aantal weken zullen er worteltjes gevormd zijn en kan je de Peperomiastek in een potje met aarde zetten.

Vochtige aarde

Je kunt er ook voor kiezen om het stekje direct in vochtige aarde te planten. Maak een gaatje met een potlood en zet het stekje in de aarde. Je kunt in een wat grotere pot een aantal stekken bij elkaar zetten. Om de groei van de worteltjes te bevorderen, kun je wat stekpoeder aan het gedeelte wat in de aarde komt dopen in deze poeder.

Extra zorg nodig

Zodra de stekjes in een potje zijn geplant hebben ze extra zorg nodig. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de plek waar ze staan licht is en niet dat er direct zonlicht op de stekjes valt. Wanneer de bovenste laag aarde droog is zal er wat water moeten worden gegeven. Eens per week een klein beetje meststof doet wonderen voor de groei van de stek. Zijn de stekjes een centimeter of 6, dan kunnen ze naar een groter potje.