Benodigdheden:
- Philondendron Selloum zaden
- Zaai- en stekgrond
- Zaaizakje of (turf)potje
- Glas/potje, vershoudfolie of het Stekstation (met beide platen).
Stappen Philondendron Selloum zaaien
- Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met zaai- en stekgrond. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 2 cm vrij.
- Maak de zandmix alvast nat, dit scheelt later weer.
- Verspreid enkele zaden losjes op de grond. Meer potjes/zakjes gebruiken en zaadjes zaden is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
- Bedek echt heel lichtjes met grond (a 1 mm). Sommigen beweren zelfs dat je deze zaden helemaal niet zou moeten afdekken met grond, omdat deze licht nodig hebben om te ontkiemen. Aan jou de keuze. Je kan er ook voor kiezen om meerdere methodes te proberen, verspreiden die kansen!
- Spray het geheel van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er later ook voor kiezen om later van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
- Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
- De zaden van de Philondendron Selloum houden best van wat licht. Voor het ontkiemen kan je de zakjes of potjes dan ook het beste in (indirect) zonlicht plaatsen. Let wel op de bladeren, deze mogen niet verbranden.
- Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
- De Philondendron Selloum ontkiemt vanaf ongeveer 4 weken, maar daarna zijn het snelle groeiers! Geef ze pas een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en/of wanneer jij ziet dat het wel èrg gezellig wordt in de potjes.
- De beste temperatuur voor deze Philondendron Selloum ligt tussen de 20-30 °C. Je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
- Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je hier alles over de opvoeding:
Ben je benieuwd naar meer informatie over de oorsprong en dus de optimale leefomgeving van jouw zaadjes? Bekijk dan het zaadpaspoort.
Veelgestelde vragen
Wat is de beste tijd om een Philondendron Selloum te zaaien?
De beste tijd om een Philondendron Selloum te zaaien is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit.
Hoe diep moet ik de zaden van een Philondendron Selloum planten?
De zaden van een Philondendron Selloum moeten oppervlakkig geplant worden, bedekt met een dun laagje potgrond.
Hoe lang duurt het voordat de zaden van een Philondendron Selloum ontkiemen?
De zaden van een Philondendron Selloum kunnen gemiddeld 2-4 weken nodig hebben om te ontkiemen, afhankelijk van de omgevingscondities.
Moet ik de zaden van een Philondendron Selloum binnen of buiten zaaien?
Het wordt aanbevolen om de zaden van een Philondendron Selloum binnenshuis te zaaien, waar de omstandigheden beter gecontroleerd kunnen worden.
Hoe vaak moet ik de zaden van een Philondendron Selloum water geven?
Houd de potgrond waarin de zaden van een Philondendron Selloum geplant zijn vochtig, maar niet doorweekt, door regelmatig licht water te geven.
Wat voor soort grond is het beste voor het zaaien van een Philondendron Selloum?
Gebruik een goed drainerende potgrond die rijk is aan organisch materiaal voor het zaaien van een Philondendron Selloum, om een gezonde groei te bevorderen.
Heeft een Philondendron Selloum veel zonlicht nodig tijdens het kiemproces?
Een Philondendron Selloum heeft diffuus licht nodig tijdens het kiemproces, vermijd direct zonlicht om verbranding van de jonge plantjes te voorkomen.
Moet ik de zaden van een Philondendron Selloum bemesten tijdens het groeiproces?
Het is niet nodig om de zaden van een Philondendron Selloum te bemesten tijdens het kiemproces, wacht tot de plantjes wat groter zijn voordat je begint met bemesten.