Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Search
Close this search box.

Rhipsalis Baccifera stekken

sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Rhipsalis of Koraalcactus is een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan zijn standplaats. Er is een variatie aan soorten. Het is een plant die bestaat uit stengels. Er zijn verschillende soorten met stengels die lang en breed zijn maar ook geribbeld, krullend en rond.

Succulent

Een succulent is een vetplant die water opslaat in bepaalde gedeelte van de plant. Dit kan zijn in de stengels, bladeren of wortels. Er bestaan blad, knol en stamsucculenten.

De Rhipsalis is een succulent die verkocht wordt als hangplant. Deze plant wordt ook wel Mistletoe cactus genoemd. Hij behoort dan ook bij de cactusfamilie en komt van oorsprong uit Afrika. Maar ook in Midden- en Zuid Amerika wordt deze plant veelvuldig waargenomen. Cactussen groeien over het algemeen in woestijngebieden. Het is een cactus achtige maar dan zonder stekels. De Rhipsalis Baccifera is echter een plant die in de tropen voorkomt. De verzorging is dan ook nét even anders dan de normale cactus.

Water geven

Deze plant verbruikt maar heel weinig water. Vergeet je de plant een weekje dan is dit niet echt een ramp. Echter…Deze cactus heeft wel iets meer water nodig dan zijn soortgenoten die in de woestijn leven. Geef in ieder geval kleine beetjes water. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius en bij gebruik van kalkvrij water zal deze plant je dankbaar voor zijn. Regenwater is prima! Ga pas water gieten wanneer de grond is opgedroogd.

Krijgt de Koraalcactus te weinig water dan zullen de stengels gaan verrimpelen en inkrimpen. Nadat je de plant water hebt gegeven zullen de stengels zich weer volzuigen en herstellen. Uitdrogen mag niet te vaak voorkomen. Gebeurt dit toch te vaak dan zal de plant dood gaan.

In de zomermaanden is het uiteraard nodig om meer water te geven. In de wintermaanden kan de Koraalcactus echt een aantal weken zonder water.

Groei

Omdat een Rhipsalis niet echt hard groeit is er minder voeding nodig. Geef in ieder geval wel voeding in de lente en zomermaanden. De herfst en winter heeft deze plant geen voeding en heel weinig water nodig.

Bloei

Je ziet het niet echt veel, maar een Rhipsalis Baccifera kan wel degelijk tot bloei komen in de woonkamer. Dan moeten wel alle omstandigheden goed zijn.. Wanneer je deze plant de optimale verzorging biedt, kunnen er plotseling witte bolletjes aan de stengels komen. Deze bolletjes laten na verloop van tijd een bloemetje zien. Deze zijn wit of geel. Er zijn ook soorten die roze en rode varianten laten zien. Het geheel ziet er prachtig uit.

Wilde uitstraling

Soms ziet de plant er in zijn geheel wat wild uit. Dit hoort bij de Koraalcactus. Worden de stengels echter wat lang, dan kan gerust de schaar er in. Vooral de gele en bruine stengels verwijderen. Je zult zien dat de frisse look weer helemaal terugkeert.

De Rhipsalis groeit stug door en zal echt niet direct je halve woonkamer in beslag nemen. Je hoeft deze plant maar om de 2 tot 3 jaar te verpotten. Eigenlijk heb je er weinig omkijken naar. Een minimale verzorging zorgt al voor de juiste looks van deze plant.

Giftig

De Rhipsalis is wel giftig. Niet heel erg maar toch moet je oppassen met huisdieren die aan planten knabbelen. Een klein hapje kan geen kwaad, maar heeft je viervoeter een halve plant weggekauwd, neem dan contact op met de dierenarts.

De Rhipsalis stekken

Wanneer je een Rhipsalis gaat stekken heb je altijd een blad of stengel nodig. Snij dit uit een top. Een 10 cm lange stek is voldoende. Laat deze stek een dagje indrogen. Daarna zet je hem in een potje met potgrond waar wat zand aan is toegevoegd. Het is nog gemakkelijker om te stekken, wanneer je gebruik maakt van een stekstation. Je realiseert dan de juiste temperatuur en de juiste luchtvochtigheid. Maak je ook nog gebruik van stekpoeder dan is het helemaal een fluitje van een cent om Rhipsalis op te kweken tot een gezonde, volwassen plant.

Rhipsalis zaaien

De Rhipsalis Baccifera heeft een lichte plek nodig om zaden te laten ontkiemen. Probeer de warmste plek in je woning. Warmte is in deze belangrijker dan licht. Een stekstation is uitermate goed om deze zaden te laten ontkiemen. Met dit attribuut wordt het juiste klimaat bereikt en heb je meer kans op plantjes.

Veelgestelde vragen

Hoe stek je een Rhipsalis Baccifera plant?

Om een Rhipsalis Baccifera plant te stekken, knip je voorzichtig een gezonde stengel af en laat deze enkele dagen tot een week drogen. Plaats de stengel vervolgens in een pot met vochtige potgrond en zorg voor voldoende licht en warmte.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte Rhipsalis Baccifera plant wortels krijgt?

Het duurt meestal enkele weken tot een paar maanden voordat een gestekte Rhipsalis Baccifera plant wortels krijgt. Geduld is belangrijk en het regelmatig controleren op groeiende wortels kan helpen.