Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Rhodondendron stekken

sproution

sproution

Van oorsprong komt de Rhodondendron uit een Aziatisch land. Thailand, China en in Japan ligt de bakermat van deze prachtige planten. De fantastische bloemen sieren je tuin in het voorjaar. Vooral in een omgeving die groen is vallen de bloemen extra op.

Vele soorten

De Rhodondendronplanten zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Blauw, paars, wit, rood en roze maar ook oranje en geel en zelfs tweekleurige bloei. Voor iedere tuin is er wel een kleur te vinden die past bij de rest van de beplanting. Ook de hoogtes kunnen variëren. Zo zijn er struiken die 1 meter hoog worden maar ook de drie meter hoge Rhodondendrons worden veel gezien.

Afhankelijk van de soort bloeien ze van april tot en met juni.

De kleinste rhodondendron is de dwergrhodondendron. De meest bekende is de Azalea, deze bloeit uitbundig.

De kenmerken van de Rhodondendron

 • Bladhoudend in de winter en winterhard. Prachtig om in je wintertuin een mooie groene struik te hebben.
 • Uitbundige bloei.
 • Een Rhodondendron kan wel 3 tot 4 weken bloeien.
 • Oppervlakkige worteling.
 • De groei is 20 tot 30 cm. per jaar. Er zijn echter klimrhodondendrons die wel 2 meter per jaar halen. Ideaal om snel privacy in je tuin te krijgen.
 • Een zure bodem is een pré.
 • Droge periodes worden prima overleefd.

Verzorging en standplaats

Eigenlijk heeft een Rhodondendron weinig verzorging nodig. Staat deze struik eenmaal op de juiste plek dan heb je er bijna geen omkijken meer naar.

 1. Vermijd bij een Rhodondendron altijd, dat deze met de voetjes in het water staat. De bodem mag wel vochtig blijven maar dus ook niet te nat.
 2. De bodem moet vochtig zijn, humusrijk en enigsinds zuur.
 3. Zet de struik niet niet in de volle zon. Schaduw of halfschaduw is prima.
 4. Uitgebloeide bloemen wegknippen.
 5. Zorg voor de juiste bemesting. De Rhodondendron is natuurlijk supersterk maar heeft af en toe een flinke boost nodig!

Snoeien

Bij een tekort aan voedingsstoffen zullen de bladeren geel verkleuren. Ook bij gebrek aan de juiste zure grond zal de Rhodondendron slecht gedijen. Snoei de struik dan terug en zorg voor de juiste voeding en grondsoort. Al snel zal de plant weer mooie groene bladeren laten zien. Wanneer je snoeit zal de plant beter gaan groeien. Zorg voor goed, schoon materiaal om te snoeien en snoei boven de krans van bladeren af. Is er geen blad meer aan de onderste stengels, zoek dan een oog op de takken en knip de tak precies hierboven af. De plant zal weer gaan uitlopen en ook op de nieuwe jonge scheuten nieuwe bloemen gaan vormen.

Snoeien na de bloei

Snoeien om een beter vorm te krijgen kan het beste na de bloei. Breek de uitgebloeide bloemen er uit, pas op dat je de onderliggende knoppen niet beschadigd. Rigoureuze snoei kan worden toegepast op planten die al te groot zijn. Verdeel het snoeien over 2 keer. Zo voorkom je dat de plant te veel lijdt. Het ene jaar de ene helft en volgend jaar de tweede snoei. Om de grond vochtig te houden is mulchen van de aarde een prima idee. Niet te veel bemesten. Rigoureuze snoei kan wel de bloei beperken.

Seizoenen

De Rhodondendron beloont je elk voorjaar weer met zijn prachtige bloemen Geniet er van en verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen. Uit zichzelf doet deze plant dit namelijk niet. Wanneer je de uitgebloeide bloesem laat zitten, vraagt dit te veel energie. Beter om de bloemen te verwijderen.

De zomermaanden is vaak een warme periode en dan ligt uitdroging op de loer. Geef bij langdurige droogte extra water. Doordat je de struik vochtig houdt zal deze extra hard groeien. Vindt je dat de plant te hard gaat, laat deze dan een poosje droog staan.

Wil je je Rhodondendron verplaatsen? Het najaar is daarvoor de beste periode.

In de koude wintermaanden gaat de plant in rust. Er hoeft dan geen verzorging worden gegeven. Geen water en geen mest. De plant maakt zich door zijn rust klaar voor het voorjaar. Wel blijft ie mooi wintergroen.

Rhodondendron stekken

Rond de 15e juni is een prima tijd om te stekken. Scheur hiervoor een éénjarige zijscheut van een steel. De scheut mag niet verhout zijn. Onderste bladeren verwijderen en de stek in stekpoeder dopen. Plant nu het stekje in goede stekgrond.

Stekpoeder

Natuurlijk kun je stekpoeder in elke winkel voor tuinbenodigdheden kopen. Maar is het niet interessant om dit zelf te maken?

Wilgenwater

Wilgenwater is een biologisch alternatief voor stekpoeder. Het is simpel om te maken en bevat stoffen die er voor zorgen dat stekjes snel wortelen. Er zit Saliyzuur in, dit is een ontstekingsremmer, en er zijn een paar plantenhormonen die groei stimuleren.

Knip de twijgjes van een wilg in kleine stukjes en doe ze in een potje. Giet er kokend water over en laat afkoelen. Laat dit aftreksel een paar dagen staan en gebruik als gietbeurt voor verse stekken. De stekken krijgen zo een goede start. Je kunt ook de stekjes in wilgenwater laten wortelen en daarna verder laten wortelen in gewoon water.

Op water stekken

Rhodondendronstekjes op water kan altijd ook nog. Het kan even duren voordat er worteltjes komen maar zijn deze dan eenmaal 5 cm. lang, dan kunnen ze in de aarde worden gezet. De grondwortels moeten er samen met een stukje stengel voor zorgen dat de plant stevig in de aarde staat. Het stekje mag dus niet omvallen.

Afleggers maken

Een goed bruikbare methode om Rhodondendron te vermeerderen is het afleggen van twijgen. Afleggen is de meest eenvoudige en betrouwbare methode.

In het voorjaar kies je voor een één- of tweejarige scheut die dicht bij de grond is. Maak de grond onder de scheut los en vermeng dit met wat Rhodondendronmest en tuinturf.

Maak een insnede in de twijg nét even onder een bladknop. In de losgewoelde grond maak je een greppeltje en vul dit met zand. Druk nu de scheut in het zand en overdek dit met de losgemaakte grond. De scheut nu vastzetten met een gebogen stuk ijzer of een zware steen. Het uiteinde van de scheut voorzichtig omhoog halen en vastzetten met een draad aan een stok. Vooral in het begin goed water geven.

Wanneer het herfst is zullen er wortels aan de aflegger zitten. Haal de scheut nog niet los van de moederplant maar doe dit pas de volgende herfst. Dan pas kan de aflegger van de moederplant worden losgeknipt en worden uitgegraven. Plant dan direct op een goede plek.