Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rozemarijn stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Salvia rosmarinus is de Latijnse benaming voor Rozemarijn. Een gewild en bekend keukenkruid wat tot de lipbloemenfamilie behoort. Rozemarijn is een vaste plant die je veel in de Nederlandse tuinen ziet. En niet alleen om te gebruiken als kruid maar ook omdat dit struikje er aantrekkelijk uitziet. Rozemarijn is afkomstig uit Klein-Azië en Zuid-Europa. Een plant die dus warmte is gewend. Toch is het mogelijk om dit dwergstruikje in Nederland te laten overwinteren.

Verzorging

Rozemarijn groeit in mediterrane gebieden op rotsachtige gronden. De grond is goed doorlatend en koudere streken landinwaarts hebben ze een beschutte plek nodig. De struik is in zekere mate wel vorstgevoelig en krijg je vorst in combinatie met veel regen dan kan dit funest zijn voor de plant. Een tuin die uit kleigrond bestaat zul je, wanneer je rozemarijn wilt kweken, moeten aanpassen. De drainage zal moeten worden verbeterd door grind, bladaarde en schors te vermengen door de aarde waar de rozemarijn zijn standplaats krijgt. Wanneer je rozemarijn in een pot buiten zet, meng dan wat grind door de aarde. Een rozemarijn in pot kan beter binnen worden gezet in de koude wintermaanden.

Gebruik van Rozemarijn

Er gaat niets boven het gebruik van verse kruiden. Rozemarijn bijvoorbeeld leent zich uitermate goed om met krieltjes samen in de oven te gebruiken. De geuren zijn heerlijk en geven de aardappeltjes een heerlijk smaakje.

Probeer deze kruiden altijd met mate te gebruiken. Het kan namelijk de andere ingrediënten overheersen. Rozemarijn kan goed worden gebruikt in stoofschotels, lamsvlees en in soep. Ook tijdens het gebruik van de BBQ is dit kruid heerlijk om te gebruiken. Een beetje rozemarijn door champignons, bonen en erwten geeft deze producten een eigen authentieke smaak. Ook zorgt rozemarijn voor beter verteerbaarheid van een gerecht.

Gedroogd

Gedroogde rozemarijn kan worden bewaard in een goed, afgesloten pot op een koele donkere plek. Zowel zomer als winter kan worden geoogst van de rozemarijnstruik.

Recept met rozemarijn

Ham met gegrilde prei en rozemarijnaardappeltjes

Je hebt hier een beenhammetje voor nodig die je 45 minuten op een zacht vuurtje laat sudderen in bouillon. Haal uit de bouillon en laat afkoelen. Maak een marinade van honing, chilipoeder en rozemarijn. Besprenkel hiermee de afgekoelde beenham en laat 2 uurtjes rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden en boen de aardappeltjes schoon. Snijd ze in partjes en doe samen met teentjes knoflook en afgeriste naaldjes van de rozemarijn in de oven. Besprenkel met olijfolie.

Leg de ham en sjalotjes in een ovenschaal samen met de aardappeltjes. Giet de marinade over de ham en laat alles 30 minuten in de oven stoven. De ham is dan gekaramelliseerd. Af en toe het vlees omdraaien.

De prei blancheren en met resterende rozemarijn, knoflook en tijm in de grillpan bakken tot deze gaar is.

Ham in plakjes en serveren met de rozemarijnaardappeltjes, de sjalotten en de gegrilde prei.

Eet smakelijk!

Waar kun je rozemarijn nog meer voor gebruiken?

Rozemarijn is dus een heerlijk kruid om tijdens je kooksessies te gebruiken. Maar ook voor de gezondheid is dit een prima plant. Rozemarijn zorgt voor een goede bloedsomloop, de lichaamsweefsels en de psyche. Het is een opwekkend kruid en geeft een geweldig goede doorbloeding. Een slecht doorbloede huid kan door middel van rozemarijn worden gestimuleerd en kan tevens helpen bij luchtweginfecties en reuma.

Rozemarijnzout

Wanneer je grof zeezout vermengd met verse rozemarijnblaadjes krijg je een heerlijk smakelijk en geurig zout. Doe dit zout in een pot met een maalsysteem.

Olie

Een geurige olie krijg je door een paar takjes in olijfolie te deponeren. Laat de takjes er gewoon in zitten, de olie wordt er alleen maar smakelijker en geuriger van.

Bewaren

Rozemarijn kun je goed bewaren door te drogen of in te vriezen.

Rozemarijn stekken

Er zijn een paar methodes om rozemarijn te vermeerderen. De maand augustus is precies de juiste maand om te stekken.

  • Wanneer je dus van plan bent om te gaan stekken, neem dan een zijtakje van de rozemarijnstruik. Trek dit heel voorzichtig van de hoofdtak af. Er komt een stukje mee van de hoofdtak. Dit is het hieltje. Zit dus onder aan het takje.

  • Om verdamping te voorkomen is het zaak om de onderste blaadjes van het stekje te trekken. Doop nu de stek in stekpoeder om het wortelen te bevorderen.
  • Zorg dat je voordat je de stek in het stekpoeder hebt gestoken dat je een potje met potgrond, gemengd met scherp zand hebt klaarstaan. Maak met je vinger een gaatje en steek het stekje erin. Even aandrukken en wat water geven.
  • Zorg dat de stekjes warm staan. Een kamerkastje is natuurlijk perfect. Sproution.com heeft geweldige stekstations die overal te plaatsen of op te hangen zijn. Met zo’n product kan het stekken niet meer misgaan! Natuurlijk is het ook prima om een plastic zakje over de stekjes te doen en in de tuin te zetten. Pas echter wel op met volle zon. Matig water geven, anders gaan de stekken rotten.
  • Het duurt ongeveer een week of 6 tot de stekjes gaan groeien. Zijn ze al wat groter, zet ze dan in een grotere pot en kweek ze verder op tot een volwassen plant. In de wintermaanden moeten de stekken vorstvrij kunnen overwinteren. In het voorjaar kunnen ze de tuin in.

Rozemarijn zaaien

Rozemarijn voelt zich heerlijk op een beschutte plek met liefst veel zon. Zo zal dit struikje groeien en bloeien. Van maart tot mei zit deze plant vol met blauwe bloempjes. Rozemarijn kan ook gezaaid worden. Na het zaaien duurt het 25 tot 30 dagen voordat de plantjes tevoorschijn komen. Je moet dus geduld hebben. Rozemarijn heeft een maand of 4 nodig om uit te groeien tot een volwaardig struikje.

Van maart tot april kan worden gezaaid onder glas. Wil je direct in de volle grond zaaien dan moet het warm genoeg zijn. Vanaf half april is dit mogelijk. De plantjes moeten voldoende ruimte krijgen om te groeien. Houdt dus rekening met een plantafstand van 30 cm.

Rozemarijn scheuren

Wordt je struikje te groot of wat kaal dan is scheuren van de plant ook een optie. Groenblijvende struikjes kunnen het beste in de lente worden gedeeld. Daarna kun je de planten in borders of bakken buiten uitplanten.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik rozemarijn stekken?

Om rozemarijn te stekken, knip je een gezonde tak van ongeveer 10 cm lang af. Verwijder de onderste bladeren en steek de tak in een pot met vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte plek en houd de grond vochtig totdat de stek wortels begint te vormen.

Wanneer is de beste tijd om rozemarijn te stekken?

De beste tijd om rozemarijn te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment hebben de stekken de meeste kans om wortels te vormen en succesvol te groeien.

Hoe lang duurt het voordat een rozemarijn stek wortels vormt?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat een rozemarijn stek voldoende wortels heeft gevormd om zelfstandig te groeien. Geduld is dus belangrijk bij het stekken van rozemarijn.

Heeft rozemarijn speciale verzorging nodig na het stekken?

Ja, na het stekken heeft rozemarijn regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Plaats de plant op een zonnige plek en geef indien nodig wat meststof voor kruiden.

Kan ik rozemarijn stekken in water in plaats van potgrond?

Hoewel het mogelijk is om rozemarijn stekken in water te laten wortelen, hebben ze een grotere kans op succes wanneer ze direct in potgrond worden geplaatst. Dit komt doordat rozemarijn van nature goed gedijt in goed doorlatende grond.

Mag ik rozemarijn stekken van de buurman zonder toestemming?

Het is altijd beleefd om toestemming te vragen voordat je stekken neemt van de planten van iemand anders. Het kan ook handig zijn om de buurman om advies te vragen over het stekken van rozemarijn, aangezien zij wellicht handige tips hebben.

nl_NLNederlands