Rozen…ze zijn er in allerlei kleuren, rood, geel, roze, wit en noem maar op. Wie is er nu niet verslingerd aan de geurige roos. Of je nu een klimroos of een struikroos ziet…ze zijn allemaal geweldig. Een rode roos heeft te maken met liefde en wanneer je ze in je tuin hebt ben je direct verliefd wanneer de eerste knoppen uit komen. De roos is denk ik de meest geliefde bloem voor veel mensen.
Rozen kunnen in de tuin heel goed gecombineerd worden met andere planten. De combinatie roos met lavendel is fantastisch. De roos is een heester en kan worden onderverdeeld in de grootbloemige roos, trosrozen, patiorozen, klimrozen en heesterrozen.
De plek waar je een roos gaat poten is belangrijk. Ze houden bovenal van zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen er worden geproduceerd. Plant altijd op humusrijke grond en de roos heeft een gezonde start.
Veel zon
Een roos kan niet genoeg zon krijgen. Zet je de roos op een plek met veel schaduw dan zullen er eerder ziektes en schimmels de kop opsteken. Een roos op een beschaduwde plek is vatbaarder. De grond waar een roos in staat moet voedselrijk zijn. Losse kalkrijke grond wordt zeer gewaardeerd. Droge zandgrond en natte veengrond is minder geschikt voor rozen.
Ook is het belangrijk dat het luchtig is rondom de rozenstruik. De wind zal dan een struik sneller weer droog blazen. Drainage is een pré. Een roos kan namelijk diep wortelen. Een hoge waterstand is niet goed voor een rozenstruik. Wortels zullen daardoor snel gaan rotten, wat vooral in de winter het geval kan zijn.
Planttijd
Rozen met kale wortels kunnen het beste tussen eind oktober tot maart worden geplant. Het mag dan uiteraard niet vriezen. Heb je een roos in een pot dan kan deze het hele jaar door worden gepoot. Een roos met kale wortels zet je eerst een nachtje in het water, graaf dan een mooi, ruim plantgat en zet de roos er in. Spreid de wortels uit en zet de roos op de juiste diepte.
Occulatiepunt
Het occulatiepunt van de roos is vorstgevoelig. Het occulatiepunt is de plek waaruit de takken ontspringen. Deze plek moet minimaal 5 cm. onder de grond komen. Vul dan het plantengat met verbeterde aarde en druk goed aan. Geef dan ruim water.
Een klimroos moet altijd in een ruim plantgat. Vul dit aan met goede grond en mest. Op die manier zal er een rijke bloei plaatsvinden.
Bloei en snoei
Wanneer rozen goed worden gesnoeid, zal dat de bloei bevorderen. Ook met het uitbuigen en horizontaal leiden van de takken van de klimroos, zullen extra veel bloemknoppen worden gevormd.
Snoeien
Struikrozen snoeien moet in maart gebeuren. Een struikroos moet in het najaar aangeaard worden. Wanneer er gesnoeid gaat worden zal deze aarde tussen de takken weg moeten worden gehaald. Takken die dood zijn en naar binnen wijzen worden weggesnoeid met een schep en schone snoeischaar.
Zorg dat er een aantal sterke takken overblijven die goed verdeeld zijn. Vanaf de grond snoei je boven drie tot vijf ogen. Een oog is een klein, roze knopje welke zichtbaar is op de stengel. Dit oogje moet wel aan de buitenzijde zitten, zodat er een tak uitgroeit die naar buiten wijst.
Ook tros-, miniatuur-, stam- en grootbloemige rozen zullen op bovenstaande wijze moeten worden gesnoeid.
Wanneer je de rozen na de bloei terugknipt zal dit zorgen voor een tweede bloei.
Onder een uitgebloeide bloen zitten meestal bladeren die samengesteld zijn uit drie blaadjes. Iets verder vindt je een vijfblad. Hier kan weer een sterke mooie bloemknop tevoorschijn komen. Knip dus terug vlak boven dit vijfblad.
Rozen stekken
De beste tijd om een roos te stekken is na de tweede bloei. Deze vindt meestal plaats in augustus.
Stekken maak je door 25 cm. lange twijgjes te knippen. Onderaan een stek moet een oog zitten of een verdikking waar blad aan zit. Hier groeien de worteltjes uit. Verwijder dit blad en laat bovenaan twee of drie bladparen zitten. Dit blad zal er na verloop van tijd af vallen.
Plaats de stekken in een grote pot met tuinaarde en houdt de grond vochtig. Wanneer je een blad uit het bovenste oog ziet verschijnen is het gelukt!
Stekken in een aardappel
Een aardappel is perfect om rozen mee te vermeerderen. De aardappel bevat veel voedingsstoffen, die en voor zullen zorgen dat een roos worteltjes krijgt en mooi zal groeien en bloeien.
Snijdt een roos ongeveer 3 centimeter van af de bloem schuin af. Maak een gat in de aardappel en zet de steel van de roos hier in. Deponeer wat aarde in een pot. Leg hier de aardappel op. Maak van een plastic fles een soort van kastje en plaats over de roos.
Stekstation
Het is nog praktischer om een stekstation aan te schaffen. Sproution heeft een fantastisch stekstation ontwikkeld die je kan helpen om van je roos een volwaardige plant te maken. Dit kleine kasje kan je op een groot aantal plekken in huis gebruiken om allerlei plantjes mee op te kweken.
Stekken in water
Gewoon stekken in water is ook mogelijk om een rozenstruik te kweken. Gebruik een mooie roos en snijd de stengel schuin af. Snij de ogen die onder water komen half af. Dit stimuleert het krijgen van worteltjes. Plaats nu de stek in een longdrinkglas en kies een plekje in de schaduw. Het mag niet te warm zijn maar ook niet te koud.
Na verloop van tijd verschijnen er wortels. Wacht tot je flink wat wortels hebt voordat je de stekken in potten aarde of buiten in de tuin zet.
Stekpoeder
Stekken met stekpoeder kan er voor zorgen dat ook moeilijk te stekken rozensoorten kunnen worden vermeerderd.
Snijdt een tak naar keuze en haal de top er af. Onder de top de tak schuin afsnijden onder het eerste blad. De lengte van de stek moet 20 à 30 cm. zijn. Onderste bladeren verwijderen maar er twee laten zitten.
Zorg dat je een potje met aarde hebt klaarsteen en maak er met je vinger een gaatje in het midden. Smeer wat stekpoeder op het snijvlak en steek de stek in de grond.
Houd de grond licht vochtig en zet de potten met stekken op een lichte plek uit de zon. Na een poosje zul je zien dat de onderste bladeren van de stek vallen. Haal weg voordat de blaadjes gaan rotten.
Uit het bovenste oog zal een nieuwe scheut tot ontwikkeling komen. Dat is ook een teken dat de roos is aangeslagen. Plant in mart/april uit in de tuin. Er mag geen vorst in de grond zitten en er mag geen kans zijn op vriezend weer.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik rozen stekken?
Om rozen te stekken, knip je een gezonde scheut van ongeveer 15-20 cm lengte af. Verwijder de bladeren aan de onderkant, maak een schuine snede onderaan de stek en plant deze in vochtige potgrond. Houd de stek vochtig en op een warme, lichte plek totdat er wortels groeien.
Wanneer is de beste tijd om rozen te stekken?
De beste tijd om rozen te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Dit is meestal tussen maart en april.
Hoe lang duurt het voordat een gestekte roos wortels krijgt?
Het kan enkele weken tot zelfs een paar maanden duren voordat een gestekte roos wortels krijgt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de stek regelmatig te controleren op wortelgroei.
Moet ik speciale verzorging geven aan gestekte rozen?
Ja, gestekte rozen hebben wat extra zorg nodig. Zorg ervoor dat de stek voldoende vocht krijgt, beschermd is tegen felle zon en regelmatig wordt gecontroleerd op ziekten en plagen.
Kan ik rozen stekken uit alle soorten rozen?
Ja, je kunt rozen stekken uit alle soorten rozen, maar het succespercentage kan variëren. Sommige rozensoorten zijn gemakkelijker te stekken dan andere.
Wat zijn veelvoorkomende fouten bij het stekken van rozen?
Veelvoorkomende fouten bij het stekken van rozen zijn het gebruik van te oude of te jonge stekken, verkeerde snijtechnieken, te weinig of te veel water geven, en het niet regelmatig controleren van de stek op groei.
Kan ik meerdere stekken tegelijkertijd in dezelfde pot planten?
Ja, je kunt meerdere stekken tegelijkertijd in dezelfde pot planten, zolang er voldoende ruimte is tussen de stekken en de pot groot genoeg is om wortelgroei te bevorderen.
Hoe lang duurt het voordat een gestekte roos bloeit?
Het kan enkele maanden tot zelfs een jaar duren voordat een gestekte roos bloeit. Geduld is belangrijk, aangezien de focus in het begin ligt op het ontwikkelen van gezonde wortels.