Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sanseveria stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Sanseveria is echt zo’n plant die tegen een stootje kan. Heb je hem eenmaal in huis, dan kom je er niet meer van af. Een ideale plant die nauwelijks eisen stelt. Flinke warmte en super koude omstandigheden, deze plant zal dit gemakkelijk overleven. Een Sanseveria kan dus voor een raam waar de hele dag de zon schijnt, maar ook op een schaduwplek kan de Sanseveria gedijen. Wanneer de Sanseveria veel licht krijgt wordt het blad ook lichter van kleur.

Vrouwentongen

Sanseveria’s worden ook wel vrouwentongen genoemd. Er zijn ongeveer 70 soorten bekend waarvan de meest populaire de Zeylanica en de Laurentii zijn. Vrouwentongen zijn gemakkelijke planten. Je ziet ze veel in kantoorruimtes. Maar ook in een moderne woonruimte zal deze ouderwetse plant niet uit de toon vallen.

Oorsprong

Van oorsprong komt deze plant uit gebieden in West-Afrika. De vezels van deze planten werden gebruikt om boogstrings van te maken. Deze plant is al vanaf de jaren ’50 populair in Nederland en je ziet hem dan ook veelvuldig bij mensen voor de ramen. Een plant die past in een modern maar ook een klassiek interieur. Een echte vintageplant die terug is van weggeweest. De verzorging is supersimpel.

Verzorging

Water geven

Geef de plant af en toe water en het beste is wanneer de grond helemaal is opgedroogd. In de wintermaanden is 1 x per 6 weken een scheut water voldoende. Waak er voor dat de plant te veel water krijgt toegediend. Steek om te controleren je vinger in de aarde. Komt deze er vochtig uit dan is water geven overbodig.

Standplaats

De Sanseveria is een echte woestijnplant. Zijn voorkeur gaat uit naar een zonnige plek. Het blad van de plant zal mooier zijn op een lichte plek. Echter…de plant doet het ook prima op een schaduwrijk plekje. Ook kan een Sanseveria in de zomermaanden prima naar buiten.

Verpotten en voeding

In de winter heeft deze plant totaal niets nodig. Hij gaat in winterslaap. Ook in de zomermaanden zijn vrouwentongen niet lastig qua voeding. Het is een langzame groeier. Verpotten is eens in de drie jaar een prima idee. Vaak wordt pas verpot wanneer de plant bijna uit zijn pot barst. Een nieuwe pot geeft dan weer ruimte om te groeien.

Vrouwentongen in de bloei

Soms gebeurt het dat een Sanseveria in de bloei komt. Dit gebeurt eigenlijk alleen maar wanneer de plant gestresst is. Neem de bloemen weg want het vraagt extra energie van de plant.

Ziektes 

Vrouwentongen hebben praktisch nooit geen last van ziektes. Mocht er iets dergelijks toch in de plant zitten spuit ze dan af met water. Soms gebeurt het dat er toch te veel water aan de plant is gegeven. Haal de plant dan uit de pot en laat drogen. De stelen die er vies en verlept aan de onderzijde uitzien trek je er gemakkelijk tussen uit. Zet de plant terug in droge, verse grond en geef voorlopig even geen water.

Vermeerderen Sanseveria

Sanseveria is gemakkelijk te vermeerderen door te scheuren. Wanneer Vrouwentongen zo groot wordt dat ie bijna uit de pot groeit is het echt nodig om de plant te verpotten. Wil je meer van dezelfde Sanseveria’s dan is scheuren een prima optie.

Haal de plant uit de pot een kijk even hoe precies de wortels lopen. Vaak zie je totaal geen potgrond meer. Dan is verpotten écht nodig. Wanneer er nog potgrond tussen de wortels zit, schud dit dan er uit. Trek de wortels uit elkaar en maak van één plant misschien wel 3 of 4 planten. Zet de nieuwe planten in een pot en vul aan met verse potgrond. Geef de Sanseveria’s weg of zet ze in je eigen vensterbank.

Stekken uit blad

Eén van de gemakkelijkste manieren van stekken is het blad gebruiken van de Vrouwentong. Het vergt wel wat geduld voordat je nieuwe plantjes hebt, maar het is de moeite waard om eens te doen.

Het is belangrijk om een scherp en schoon mes te gebruiken. Mag overigens ook met een schone schaar.

Snijd of knip een mooi blad van de plant en knip deze in stukjes van 10 cm. Onthoud wel wat de onderkant is. Ondersteboven in een potje grond doen lukt echt niet…

De stekken moeten nu een weekje drogen. Daarna zet je ze met de onderzijde in een klein laagje water. Zorg er voor dat alleen een klein stukje van de onderkant onder water is.

Na een aantal weken zullen er worteltjes tevoorschijn komen. Soms duurt het wel een paar maanden. Let er op, dat wanneer het water verdampt, de stek nog wel in aanraking blijft met water. Dus vul een beetje water bij.

Wanneer de worteltjes lang genoeg zijn ( ongeveer een centimeter of 3)  zet je ze in de aarde. Een klein beetje water geven en wachten tot de groei er in komt.

Eventueel doe je een plastic zakje over de stek en zet je deze op een warm plekje.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om een Sanseveria plant te stekken?

De beste tijd om een Sanseveria plant te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik een Sanseveria plant stekken?

Om een Sanseveria plant te stekken, snijd je een gezonde blad van de moederplant af en plaats je deze in een pot met potgrond.

Hoe lang duurt het voordat een Sanseveria stekje wortels krijgt?

Het duurt meestal 2 tot 4 weken voordat een Sanseveria stekje wortels krijgt.

Heeft een Sanseveria stekje veel water nodig?

Nee, het is belangrijk om het stekje niet te veel water te geven, omdat dit kan leiden tot rotting van de wortels.

Hoe vaak moet ik mijn Sanseveria stekje water geven?

Geef het stekje ongeveer eens in de 2 tot 3 weken water, zodat de grond licht vochtig blijft.

Wanneer kan ik mijn gestekte Sanseveria plant overpotten?

Je kunt je gestekte Sanseveria plant overpotten wanneer de wortels goed zijn ontwikkeld en de plant stevig in de pot staat, meestal na een paar maanden.

Kan ik mijn Sanseveria plant in direct zonlicht plaatsen na het stekken?

Nee, het is beter om de Sanseveria plant na het stekken eerst te laten wennen aan indirect zonlicht voordat je deze in direct zonlicht plaatst.

nl_NLNederlands