Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Saxifraga (moederplantje) stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Dit plantje is ook bekend als moederplantje en komt oorspronkelijk voor in Japan en China. Je kunt de Saxifraga gebruiken als rotsplant (steenbreek) maar ook als hangplantje. Een veelzijdig exemplaar dus! Als hangplantje zie je lange, rode uitlopers die over de potrand hangen. Deze zijn ongeveer 30 cm lang en aan de uiteinden van deze uitlopers zitten jonge plantjes. De plant vormt rozetten met behaarde ronde blaadjes. Deze zijn zilver geaderd en donkergroen van kleur. Bloeien doet de Saxifraga ook. Aan een lange stengel vormen zich witte bloempjes.

Oorsprong

De Saxifraga is een plant die afkomstig is uit bergachtig gebied. Deze plant wordt moederplant genoemd omdat de babyplantjes groeien aan lange uitlopers. Een plant die dus ideaal is als hangplant.

Soorten

De Saxifraga is een enorme plantenfamilie. De kussenvormende rotsplantjes groeien vaak hoog in de bergen. Voor de gevorderde rotsplantenliefhebber is deze plant een echte must.

De soort Saxifraga kan worden onderverdeeld in drie groepen.

  • De zilveren Saxifraga. Deze zien er door hun wintergroene rozetten het hele jaar er aantrekkelijk uit. Zon of lichte schaduw zijn beiden prima.
  • De wintergroene variant, Schaduwsteenbreek, zijn de sterke planten. “Schildersverdriet” is daar een goed voorbeeld van. Deze doen het nog op superdonkere plekken.
  • De Saxifraga Fortunei, Herfststeenbreek is een uit Japan afkomstige bosplant.

Verzorging Saxifraga Stolonifera hangplant

Een gemakkelijke plant die niet veel eisen stelt. Geef hem een lichte plek, maar niet in direct zonlicht plaatsen. Vooral in de zomermaanden vindt deze plant dat niet prettig. De Moederplant houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus nooit in de buurt van de verwarming plaatsen. Zet deze plant in een hoge pot. De uitlopers moeten veel ruimte hebben om vrij te groeien. In de wintermaanden wat koeler plaatsen. De soorten die bont blad hebben zijn gebaat bij een temperatuur van 15 tot 18 graden. De groenere soorten gedijen het beste bij 10 tot 15 graden Celcius.

De moederplant wordt ook wel Steenbreek genoemd en kan ook als bodembedekker in de tuin worden gekweekt. Ze verdragen best nog wel wat vorst. De soorten voor in huis zijn wel gevoelig voor kou.

Na de bloei

Wanneer het Moederplantje heeft gebloeid, knip je de uitgebloeide bloemstengels en bloemen weg. Altijd een scherpe, schone schaar gebruiken. De in de tuin groeiende soort kan na een jaar of drie lelijk worden in het hart van de plant. Graaf dan de plant in het voorjaar uit en scheur deze in een aantal stukken. Je kunt de gescheurde stukken weer gemakkelijk uitplanten.

Standplaats

Geef de moederplant een lichte, maar nietal te zonnige plek. Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus zet hem niet in de buurt van de verwarming. Vanwege zijn manier van groeien is hij erg geschikt als hangplant. Plaats hem anders op een plek waar zijn stengels de ruimte hebben of zet hem in een hoge pot. ’s Winters staat hij graag wat koeler. Groene soorten tussen de 10 en 15 graden en soorten met bont blad tussen de 15 en 18 graden.

De moederplant, ook wel Steenbreek genoemd, wordt ook wel als bodembedekker gekweekt voor in de tuin. Deze exemplaren kunnen redelijk wat vorst verdragen. Dit in tegenstelling tot de soorten die in huis gekweekt zijn, want die zijn wat gevoeliger voor kou.

Water

Geef kleine beetjes water tegelijk. De waterbehoefte is niet echt groot. Zorg dat de aarde licht/vochtig aanvoelt. Mag niet doorweekt raken. Wanneer de plant in de wintermaanden koeler staat is nóg minder water nodig. Om de luchtvochtigheid hoog te houden is nevelen met een plantenspuit helemaal oke! Zet deze plant op  een schaal die weer op vochtig grind is geplaatst.

Saxifraga vermeerderen

Eigenlijk kun je deze plant een beetje vergelijken met een aardbeienplant. Deze maken ook lange uitlopers met een klein plantje aan het uiteinde. Het stekken van de Saxifraga is vrij simpel. Je kunt de uitlopers verwijderen van de moederplant en deze elders uitplanten. De Steenbreek die je meestal buiten tegenkomt, kunnen worden gescheurd en weer uitgeplant. De Saxifraga is dus een supergemakkelijk plantje om te vermeerderen.

Stekstation

Ben je van plan veel planten te gaan stekken of zaaien, dan is een stekstation van Sproution een topproduct! Een handig hulpmiddel waar je veel plezier van kunt hebben tijdens het stekken en zaaien. Het stekstation geeft veel ruimte aan je plantjes, is eenvoudig te bevestigen, het klimaat is precies goed en je bespaart ruimte.

Stekhexagon plaatsen

Kweekkas

De kweekkas van Sproution is een zeskantig product die je als plantenhanger kunt bevestigen aan het raam. Je kunt er inderdaad ook hangplanten in laten groeien. Het stekstation is gemaakt van bamboe. Dit materiaal is sterk, groeit erg snel zonder dat er meststoffen nodig zijn.

De kweekkas meet 26 centimeter van platte naar platte kant. En 30 cm. van punt tot punt. De diepte van het hexagon is 10 cm. Voldoende ruimte voor je stekjes.

Waarom een stekstation?

Het in elkaar zetten van dit product is simpel. Het plastic cover bevestig je aan de achterzijde van de plantenhanger. Met de meegeleverde zuignappen kun je het stekstation aan je raam bevestigen. Het product zal nooit van het raam afvallen omdat iedere zuignap 2 kilo kan dragen. Je kunt je stekjes en potjes met zaad op diverse manieren kwijt. Je kunt ze op gemakkelijke wijze in de Hexa zetten. Je kunt echter ook gebruik maken van de meegeleverde reageerbuisjes, wanneer je de stekjes op water laat wortelen.

Het stekstation kan worden afgesloten met de duimschroefjes. De luchtvochtigheid blijft hoog en er kan geen ongedierte bij de stekjes.

Wil je meer weten over dit handige product, klik dan op de volgende link!

Veelgestelde vragen

Wat is Saxifraga (moederplantje) en hoe kun je het stekken?

Saxifraga, ook wel bekend als het moederplantje, is een plant die zich gemakkelijk laat stekken door de uitlopers te scheiden en opnieuw te planten in vochtige grond. Het is belangrijk om de stekken regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht.

Wanneer is de beste tijd om Saxifraga (moederplantje) te stekken?

De beste tijd om Saxifraga te stekken is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment hebben de stekken de meeste kans om goed te wortelen.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte Saxifraga (moederplantje) wortels krijgt?

Het kan enkele weken duren voordat een gestekte Saxifraga voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien. Het is belangrijk om geduld te hebben en de stekken goed te verzorgen.

Heeft een Saxifraga (moederplantje) speciale verzorging nodig na het stekken?

Na het stekken heeft een Saxifraga wat extra zorg nodig, zoals regelmatig water geven en het verwijderen van eventuele verwelkte bladeren. Zorg ook voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

Kan ik Saxifraga (moederplantje) ook stekken in water?

Ja, het is mogelijk om Saxifraga te stekken in water, maar het is aan te raden om de stekken direct in vochtige grond te planten voor een betere overlevingskans. Als je ervoor kiest om in water te stekken, zorg dan dat de stekken niet te lang ondergedompeld blijven om rotting te voorkomen.

Hoe vaak moet ik Saxifraga (moederplantje) stekken om de plant gezond te houden?

Het is aan te raden om Saxifraga regelmatig te stekken, bijvoorbeeld eens in de paar jaar, om de plant gezond en compact te houden. Te veel uitlopers kunnen leiden tot verstikking en een minder mooie groei.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van Saxifraga (moederplantje) en hoe los ik deze op?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van Saxifraga zijn onder andere rotting van de stekken door te veel vocht, of het uitblijven van wortelvorming. Zorg voor een goede balans in vochtigheid en licht, en geef de stekken voldoende tijd om te wortelen voordat je ze verpot.

nl_NLNederlands