Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schefflera stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Schefflera, ook wel Vingerplant of Vingerboom genoemd, is familie van de klimop. Komt voor in warme gematigde gebieden maar ook in de tropen. De Schefflera kamerplant zien we van oorsprong in de regio Nieuw-Zeeland en  Australië. Lengtes van deze planten zijn heel verschillend. Kan variëren van 1 tot wel 30 meter. Een Schefflera kan een kamerplant zijn maar ook een boom of struik. In deze blog gaan we het hebben over de kamerplant. De Schefflera die gekweekt wordt in pot, is bijvoorbeeld de Schefflera actinaphylla. De Vingerplant heeft niet alleen groen blad, er zijn ook soorten met paars en bont gebladerte. De naam Schefflera is een eerbetoon aan de Duitse plantkundige Jacob Christian Scheffler, die in de negentiende eeuw furore maakte met zijn onderzoek op plantkundig gebied.

Verzorging van de Vingerplant

Deze sierlijke kamerplant voelt zich het meest op zijn gemak op een lichte plek. Niet direct zonlicht maar een standplaats die bijvoorbeeld een paar meter van een raam is verwijderd. In de zomermaanden is het belangrijk dat de grond lichtvochtig is. In de winter is het beter om, tussen de gietbeurten door, de grond enigsinds op te laten drogen.

Water

Vooral in de wintermaanden is het niet nodig om veel water te geven aan deze plant. De warmere zomermaanden vragen om een lichtvochtige bodem. Een maal per week water is dan ruim voldoende. Het watergeven is afhankelijk van een groot aantal zaken. Zoals de potmaat, de temperatuur en de standplaats van de plant. Het is gewoon belangrijk om even na te denken of de Vingerplant veel water nodig heeft. Ben je niet zeker of de plant een gietbeurt nodig heeft, duw dan je vinger in de potgrond. Is deze vochtig, dan is water geven niet nodig. Helemaal droog? Geef dan voorzichtig wat water.

Zonlicht

Direct zonlicht mag wel, maar niet meer dan 3 uur per dag. De donkergroene soorten hebben het liefst een standplaats met wat meer diffuus licht. Dat betekent dat directe zon niet nodig is. De lichtere soorten hebben minder bladgroenkorrels. Deze kunnen dus ook wat meer zonlicht verdragen. De donkergroene soorten kunnen prima bij een raam op het zuiden. Zet de planten dan wel 3 tot 4 meter vanaf het raam. Heb je een raam op het oosten of westen dan kan deze plant 2 tot 3 meter vanaf het raam. Een plek op het noorden is een afstand van 1 tot 2 meter prima. De lichtere soorten mogen 2 meter van het raam.

a hand holding a small plant in a pot

Naar buiten!

In de zomermaanden kan de plant naar buiten. De temperatuur mag niet onder de 12 graden komen. Een temperatuur van rond de 16 tot 18 graden Celcius is helemaal oké!

De Vingerplant groeit van nature in bossen die op bergen zijn gesitueerd. Vooral de bontbladige soorten worden aangeboden in de plantenwinkel. Geef een bamboestok of mosstok als steun. Deze plant zuivert van nature de lucht. Wanneer je de Vingerplant benevelt, gebruik dan regenwater of gedistilleerd water van 18 graden.

Bloei

De bloei van de Vingerplant zal alleen in de oorspronkelijke leefomgeving plaatsvinden. Het zal heel moeilijk zijn om in een Hollandse huiskamer deze plant in bloei te krijgen.

In ons klimaat en woonruimte zal deze plant niet hoger worden dan 150 cm.

Bedenk wel dat deze Schefflera giftig is. Opletten met huisdieren en kleine kinderen is belangrijk.

Wil je een volle, compacte plant dan is snoei in het najaar het beste. Door te snoeien krijg je een betere vertakking en een meer bossig uiterlijk.

De Schefflera stekken

Je kunt de Vingerplant op twee manieren stekken. Door een kopstek te nemen of een stengelstek.

Kopstek

Het stekken van deze plant is echt niet altijd even makkelijk. Door het bovenste gedeelte van een jonge scheut af te knippen, heb je de mogelijkheid om met deze “kopstek” te vermeerderen. De stek moet toch zeker een centimeter of 10 lang zijn. Zorg dat er drie blaadjes aan zitten. De onderste bladeren verwijderen. Nu kun je het stekje in een glas water zetten en afwachten tot er worteltjes verschijnen. Wanneer de worteltjes een centimeter of 5 zijn, kan het stekje worden opgepot.

Je kunt ook nog een andere manier proberen. Dan komt er geen water aan te pas. Doop het stekje in stekpoeder. Zorg dat je een potje met potgrond klaar hebt staan. Gebruik een potlood om een gaatje te maken in de grond en zet het stekje in het potje. Houdt de potgrond vochtig en wacht tot je ziet dat het stekje nieuwe blaadjes krijgt. Dan kun je weer normaal gaan begieten.

Een stengelstek gaat eigenlijk precies hetzelfde als een kopstek. Je neemt dan in plaats van een stek aan de bovenkant, een stukje stengelstek aan de zijkant van de moederplant. Ga dan hetzelfde te werk als een kopstek.

 

Stekstation

Om sneller worteltjes te laten produceren is een stekstation ideaal. Het zorgt er niet alleen voor dat je snel je planten kunt vermeerderen maar is ook nog is

  • Eenvoudig te bevestigen aan een raam
  • Gemakkelijk te verplaatsen
  • Bespaart ruimte
  • Altijd het beste klimaat voor je stekjes

Kijk voor nog meer informatie op de uitleg van het stekstation op deze website.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je een Schefflera stekken?

Een Schefflera stekken kan door een gezonde zijtak af te knippen en deze in water te laten wortelen of direct in potgrond te plaatsen.

Op welke manier moet je de stek verzorgen?

Zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de potgrond vochtig maar niet doorweekt en geef de stek regelmatig water.

Hoe lang duurt het voordat de stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien.

Wanneer is het beste seizoen om een Schefflera stek te nemen?

Het voorjaar en de zomer zijn goede seizoenen om een Schefflera stek te nemen, omdat de plant dan actief groeit en sneller wortels kan ontwikkelen.

Hoe kan ik de groei van de stek bevorderen?

Door de stek regelmatig te voorzien van voeding in de vorm van plantenvoeding of een speciale stekken- en zaaigrond, kan de groei worden gestimuleerd.

Wat moet ik doen nadat de stek voldoende wortels heeft?

Zodra de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kan deze worden overgepot naar een grotere pot met verse potgrond en normale verzorging krijgen als een volwassen plant.

nl_NLNederlands