Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Scindapsus stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Scindapsus, ook drakenklimop genoemd, is een veel geziene gast in de Nederlandse woning. Het is dan ook een gemakkelijke plant die je zowel kunt laten klimmen als laten hangen. De drakenklimop heeft prachtige, groene bladeren die bijzondere luchtzuiverende kwaliteiten bezitten. Een ideale huisgenoot die zorgt dat de omgeving schoon blijft en op het gebied van verzorging minimale eisen stelt. Kantoorgebouwen en huiskamers worden dus vaak voorzien van deze groene vriend.

De Scindapsus hoort bij de “Areum”familie” en is o.a. ook familie van de Monstera, Philondendron en Dieffenbachia. De officiële naam van deze plant is Epipremnum.

De Drakenklimop is verkrijgbaar in 40 verschillende soorten. Bijvoorbeeld de Epipremnum met goudgeel gestipt blad en stengels ( de Golden Queen), met donkergroen blad (de Jade),  zachtgroen blad met grote witte vlekken ( N’Joy) en groen blad met veel geel (de Neon). Een plant waar je alle kanten mee op kunt. Staat fantastisch in een strak ingerichte woonkamer maar doet het ook goed in de klassieke woonstijl.

Oorspronkelijk komt deze plant uit vochtige, warme streken. Australië en Zuidoost-Azië zijn de gebieden waar deze plant in de natuur veelvuldig te zien is. Met luchtwortels hecht de plant zich aan de takken van bomen. De bladeren van deze plant kunnen wel tot 90 cm groot worden!

In ons koude kikkerlandje is Scindapsus al jaren te zien als kamerplant. Je kunt een junglesfeer creëren door de groene bladeren aan een mosstok de hoogte in te laten klimmen. Of laat de plant vanuit een hangmand naar beneden hangen.

Standplaats

Deze decoratieve plant houdt van een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. In de jungle groeit deze immers ook tussen en onder de bomen en heeft dus niet een hele zonnige plek nodig. Half/schaduw is prima.

Houdt de aarde in de lente en zomermaanden licht vochtig. Het beste is om tussen de gietbeurten door, de grond op te laten drogen. Een Scindapsus heeft in deze maanden één tot twee keer per week water nodig.

Klimmen of hangen

Meestal zie je in de Nederlandse huiskamers deze plant als hangplant. De grootte van het blad zal nooit de 90 cm bereiken. Dit kan alleen in een natuurlijke omgeving zoals in Zuid-oost Azië. Het blad wordt in onze huiskamer niet groter dan 10 cm.

Met de juiste middelen kan de Scindapsus ook klimmen. Van oorsprong doet hij dit ook. Een mosstok, plantenclips of klimrek helpen de plant naar boven te klimmen. Je zult dan zien dat het blad ook groter word. Wanneer je de natuurlijke habitat zoveel mogelijk nabootst zal de Drakenklimop zijn ware grootte ook laten zien.

Bladval

Elke plant, dus ook de drakenklimop, kan zomaar zijn blad laten vallen. Dit kan komen door te veel of juist te weinig water, maar ook heftige temperatuursverandering of een andere lichtval kan hier de oorzaak van zijn. De plant krijgt door dit soort veranderingen stress en raakt soms even in shock. Dit kan dan leiden tot bladval. Vertroetel je plan extra goed en heb geduld. Wanneer de plant aan een andere plek is gewend komt het allemaal weer goed.

Voeding

Het is prima om de Scindapsus in de zomermaanden éénmaal per maand wat voeding te geven. De Drakenklimop vaart er wel bij. Evenals het verpotten van deze plant. Doe dit ééns per twee jaar en je wordt beloond met oneindig mooi blad en lange stengels.

Scindapsus stekken

Er is geen gemakkelijkere plant dan de Scindapsus om te vermeerderen. Iedereen kan zijn Scindapsusverzameling gemakkelijk uitbreiden. Het enige wat je moet hebben is een beetje geduld hebben. Ga deze planten vermeerderen in de voorjaars- en zomermaanden. Dan heb je de meeste kans dat de stekjes aanslaan.

De hangplanten groeien vaak zo hard dat ze de grond kunnen bereiken. Knip deze uiteinden af en creëer nieuwe planten door te stekken.

Hoe ga je te werk

Knip de stekken af. Soms zie je al worteltjes aan de zijkanten van de steel. Het handigst is om deze te gebruiken en te laten wortelen.

Zet de stekjes in een glas water. Het allerbeste is om regenwater te gebruiken, hoewel gewoon kraanwater ook prima is. Het blad mag niet in het water alleen de steeltjes met de eventuele uitlopertjes.

Nu moet je geduld hebben…het kan namelijk weken duren voordat er worteltjes zichtbaar zijn. Zorg in ieder geval dat de stekjes zo licht mogelijk staan. Een goed hulpmiddel kan een stekstation zijn. Dit kan op veel plaatsen in je woonkamer worden gebruikt en geeft bijna altijd succes!

Wanneer de stekjes worteltjes hebben kan de stek in een potje grond worden gezet. Je kunt eventueel de stek nog extra in stekpoeder dopen om de groei er in te houden. Heb je een stekstation dan is het helemaal een fluitje van een cent om een mooie plant op te kweken.

Tip

Door de grote luchtzuiverende werking van deze plant is het helemaal goed om deze in de slaapkamer te plaatsen! Er zal kwalitatief, zuivere lucht in de slaapkamer aanwezig blijven doordat de Scindapsus alle kwalijke stoffen opneemt. Veel zuurstof in de lucht zorgt voor een goede nachtrust!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Scindapsus stekken?

Om een Scindapsus te stekken, snijd je een gezonde stengel met minstens één knoop af en plaats je deze in water of potgrond. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt maar vermijd direct zonlicht.

Wat zijn goede verzorgingstips voor een Scindapsus stek?

Zorg ervoor dat de stek regelmatig water krijgt, maar voorkom dat de wortels te lang in natte grond staan. Plaats de plant op een plek met indirect licht en geef indien nodig wat plantenvoeding.

Hoe lang duurt het voordat een Scindapsus stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken duren voordat een Scindapsus stek wortels krijgt. Geduld is belangrijk en het is goed om regelmatig het water te verversen om bacteriën te voorkomen.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Scindapsus stek slap worden?

Slappe bladeren kunnen duiden op te veel of te weinig water, te veel direct zonlicht of een te droge lucht. Pas de verzorging aan door de plant water te geven, te verplaatsen naar een minder zonnige plek of de luchtvochtigheid te verhogen.

Kan ik een Scindapsus stek direct in de grond poten?

Ja, je kunt een Scindapsus stek direct in potgrond poten, maar het is vaak makkelijker om de wortelvorming in water te laten plaatsvinden omdat je dan de groei kunt volgen.

nl_NLNederlands