Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Search
Close this search box.

Siernetel stekken

sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De siernetel is een plant die in heel veel variaties te vinden is. Kleuren als rood, geel en groen kom je bij de Coleus in vele gradaties tegen. Tevens is het één van de gemakkelijkste planten om te stekken. Kortom, een plant die voor iedereen een plezierige huisvriend kan zijn. Van oorsprong komt deze plant uit delen van Zuidoost Azië, waar je de vele soorten met bonte kleuren en patronen in de natuur tegen komt.

Standplaats

Om de kleuren helemaal optimaal te houden is een lichte standplaats echt nodig. Zet je deze plant op een wat schaduwrijke plek dan zal de bladtekening minder spectaculair ogen. Zet je de Siernetel op een vensterbank op het oosten, dan zal deze kunnen genieten van het vroege zonlicht. Felle zon is minder prettig voor deze plant. Dus een plek met veel lichtinval is voor de Coleus precies goed. Worden de bladeren bruin dan krijgt de plant te weinig water óf hij staat te veel in de zon.

Water geven

Een siernetel moet voldoende water krijgen om goed te kunnen gedijen. De aarde moet steeds licht vochtig zijn. Het is echter verkeerd om de kluit te nat te houden. Het groeiseizoen is in de zomermaanden. 2 x per week water geven is dan een must. Heb je de plant buiten staan in een pot op je balkon, dan is misschien meerdere keren gieten per week nodig. In de wintermaanden zal deze plant niet zo snel groeien en heeft dan veel minder water nodig. Regelmatig een sproeibeurt in de zomermaanden is geen overbodige luxe.  Geef de plant een aantal keren per seizoen een goede plantenvoeding.

Buiten

De Coleus is een prima plant om buiten neer te zetten. Hij is niet winterhard dus moet, wanneer de nachten kouder worden, weer naar binnen. Wil je een echt WOUW-effect, zet dan een aantal siernetels met verschillende bladpatronen bij elkaar. Het is ook mogelijk om deze plant in de volle grond te zetten. De plant zal dan hard groeien en een lust zijn voor het oog.

De bloei

De bloei van de Coleus is eigenlijk maar bijzaak. Niks aan eigenlijk. Haal de bloeiende stengeltjes weg omdat deze de plant zullen verzwakken. Het stekken is zo gemakkelijk, dat het winnen van zaad van je eigen plant een overbodige zaak is, wanneer je deze plant wilt vermeerderen. Wil je toch een keer Coleus zaaien, schaf dan een zakje zaad aan. Daar zitten meestal zaadjes in, die verschillende soorten Siernetelplanten geven.

Groeisnelheid

Een Coleus kan in de wintermaanden helemaal stilstaan qua groei, terwijl hij in de zomermaanden een enorme groeispurt kan doormaken. De grootte van het blad kan van 2 tot 20 cm bedragen. Een Siernetel die gezond is en voldoende voedingsstoffen krijgt kan een lengte van 90 cm. bereiken. De kleuren worden mooier wanneer deze plant veel licht krijgt. Het groeiseizoen is van mei tot en met oktober. Geef dan 2 x per maand voeding.

De siernetel wordt in Nederland als kamerplant behandelt. Toch kan deze plant prima buiten in de volle grond worden geplaatst. Haal hem dan wel in de herfstmaanden weer naar binnen of stek hem om de plant te behouden. Om de plant vol te houden kun je hem toppen. Deze topjes kunnen dan weer als stekje fungeren.

Siernetel stekken

De Siernetel is één van de makkelijkste planten om te stekken. In principe kan elk takje waar een paar blaadjes aan zitten worden afgeknipt en op water worden gezet. Laat altijd een aantal blaadjes aan de stek zitten. Deze vangen het licht en zorgen voor optimale groei.

Na een dag of twee zie je al worteltjes verschijnen. Voordat je het weet is je stekglaasje vol met wortels. Zet dan de stek in de potgrond en houd de aarde goed vochtig. Na een aantal dagen zal het plantje steeds harder gaan groeien.

Tijdens de stekperiode moet je in de gaten houden dat er steeds voldoende water in je stekglas zit. De Coleusplanten zijn grote drinkers. Zet ook niet een aantal stekken met elkaar in één glaasje. De wortels raken verstrengeld en je krijgt de stekken niet meer goed uit elkaar zonder dat ze beschadigen.

Wanneer je al snel een mooie volle plant wil, kun je gewortelde stekken samen in één pot aarde zetten. Je hebt dan binnen een mum van tijd een mooie volwassen plant.

Zaaien

Het is superleuk om zaadjes van de Coleusplant aan te schaffen. Vooral wanneer je een zakje zaad aanschaft met verschillende soorten is het een verrassing wat er op komt.

Zaaien is gemakkelijk. Je kunt dit doen van maart tot en met juli. Zorg dat je de zaadjes bij 20 graden in een zaaibakje of bloempot zaait. Bedek het zaad niet maar druk licht aan en hou de aarde vochtig. Al snel zullen de plantjes verschijnen en kunnen ze verspeend worden. Dat wil zeggen, dat je de zaailingen apart in bloempotjes zet. Geniet van de verschillende Siernetelsoorten.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een siernetel stekken?

Een siernetel kan gestekt worden door een gezonde stengel te nemen en deze in water te zetten totdat er wortels groeien. Daarna kan de stengel in aarde geplant worden.

Wat is de beste tijd om een siernetel te stekken?

Het beste moment om een siernetel te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe verzorg ik een gestekte siernetel?

Een gestekte siernetel heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk dat de grond niet te nat wordt. Daarnaast gedijt de plant goed bij voldoende licht en regelmatige bemesting.

Hoe lang duurt het voordat een siernetel stek wortels krijgt?

Het duurt meestal enkele weken voordat een siernetel stek voldoende wortels heeft gevormd om in de grond geplant te worden.

Kan ik meerdere siernetel stekjes in dezelfde pot planten?

Ja, het is mogelijk om meerdere siernetel stekjes in dezelfde pot te planten, zolang er voldoende ruimte is voor de wortels om te groeien.

Hoe vaak moet ik een gestekte siernetel verpotten?

Een gestekte siernetel kan ongeveer eens in de 1-2 jaar verpot worden, afhankelijk van hoe snel de plant groeit.

Kan ik een siernetel stek ook direct in de grond planten?

Ja, het is mogelijk om een siernetel stek direct in de grond te planten, maar het kan wat langer duren voordat de wortels zich hebben gevestigd.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn siernetel stek goed groeit?

Om ervoor te zorgen dat je siernetel stek goed groeit, is het belangrijk om de plant regelmatig te controleren op water en voeding, en indien nodig de plant te verpotten naar een grotere pot.