Voor 13:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Spathiphyllum stekken ( lepelplant)

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Spathiphyllum behoort tot de Aronskelkfamilie en wordt in de volksmond ook wel lepelplant genoemd. Een gewone, doordeweekse plant die toch ook zijn mooie kanten heeft. Deze plant komt van oorsprong uit de regenwouden en houdt daarom uiteraard van veel water. Sproeien en water geven zijn helemaal zijn ding. Er zijn winkeliers die deze plant zelfs als aquariumplant aanbieden. Daar zijn deze planten echter niet voor bedoeld. Het lijkt er op dat ze het in een aquarium goed doen, maar dat is maar schijn. Na verloop van tijd kwijnen de planten weg en gaan gewoon dood.

De lepelplant heeft niet veel zonlicht nodig. Een raam op het noorden is dan ook helemaal oké! Ondanks dat deze plant van veel vocht houdt kan hij ook gemakkelijk lange periodes zonder water.

Verzorging

De Lepelplant is een gemakkelijke, steeds weer bloeiende plant. De standplaats is wel erg belangrijk. Het is onmogelijk om deze plant té veel water te geven.

De witte bloemen lijken op een lepelvorm, vandaar de naam lepelplant. Ook wordt de naam Vredesplant gebruikt voor deze prachtig bloeiende plant. De plant is doordat deze in het Amazonegebied zijn oorsprong vind, gewend aan een hoge luchtvochtigheid, niet veel licht, hoge temperaturen en natte aarde.

Het allerbelangrijkste bij de verzorging van de Lepelplant is de luchtvochtigheid. Deze moet hoog zijn mede omdat deze plant tropisch is. De plant twee maal per week sproeien is prima. Vermijd dan wel het sproeien van de bloemen. Deze worden bruin.

white-petaled flower

Bloei van de Spathiphyllum

Deze plant bloeit regelmatig maar niet het hele jaar door. Het bloeiseizoen vindt plaats in het voorjaar en duurt ongeveer twee maanden. Wanneer de plant is uitgebloeid kan het wel een jaar duren voordat er weer bloemen verschijnen. De plant kan op een redelijk donkere plek overleven, maar om in bloei te komen heeft deze wel voldoende licht nodig.

Indirect licht is prima. Direct zonlicht is uit den boze.

Om weer in bloei te komen moet de plant goed gezond zijn. Voldoende voedingsstoffen en de juiste potgrond geven de meeste energie. Het beste is om plantenvoeding voor bloeiende planten te geven. Voldoende water is ook noodzakelijk. Geef je de plant te weinig, dan zal deze hangende bladeren laten zien.

Ziektes

De Lepelplant is gevoelig voor spint. Vooral wanneer de luchtvochtigheid te laag is, gebeurt het nog wel is dat er spint op de planten voorkomt. Zorg dat de plant in ieder geval niet in de buurt van de verwarming staat en houdt de lucht rondom de plant vochtig. Ook regelmatig snoeien zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en voorkomt zo dit ongedierte.

Niet weggooien!

Er zijn mensen die deze plant, wanneer deze heeft gebloeid, gewoon weggooien. Niet doen! Het is een plant die je jarenlang kunt houden als kamerplant, mits je deze goed verzorgd. De Lepelplant komt voor in Colombia en Venezuela waar ze jarenlang groeien en bloeien. Het is dus een duurzame plant waar je in je woonkamer veel plezier van kunt beleven.

Luchtzuiverend

De Lepelplant heeft luchtzuiverende kwaliteiten. De sierlijke lange bladeren hebben een mooie diep groene tint. Soms zie je een bruin blad. Gewoon verwijderen. Er komen vanzelf nieuwe bladeren. Let er ook op dat het blad niet geel wordt. Dit betekent te veel zonlicht. Zet dan de plant een aantal meters vanaf het raam. Deze planten hebben kleine openingen op het blad die giftige stoffen filteren. Aceton, formaldehyde en benzeen zijn een aantal voorbeelden die door de Lepelplant uit de lucht worden gefilterd.

Spathiphyllum vermeerderen

Wanneer je de Lepelplant wil vermeerderen kan dit het beste door de plant te scheuren. Haal daarvoor de plant uit de pot en verwijder zoveel mogelijk de aarde uit de wortels. Scheur bij de wortels de plant in meerdere delen. Trek niet te hard aan de wortels, dan zullen ze beschadigen en hebben weer meer tijd nodig om te herstellen.

Zet de planten in potjes met potgrond en houdt de grond goed vochtig. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid.

Stekstation

Behalve de Lepelplant zijn er ontzettend veel mogelijkheden om je planten te stekken of te zaaien. Een stekstation aanschaffen is dan een prima optie. Veel planten die je stekt gedijen het beste in het juiste klimaat en bij voldoende luchtvochtigheid. Een goed stekstation biedt al deze mogelijkheden. Sproution heeft een stekstation die aan alle eisen voldoet.

  • Het is gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk Bamboe.
  • De perfecte oplossing voor stekken en zaaien, maar ook verticaal tuinieren kan prima met dit product.
  • Een stekstation bespaart ruimte.
  • Altijd het juiste klimaat voor al je stekjes.
  • Eenvoudig aan een raam te bevestigen en gemakkelijk te verplaatsen.
  • Prijs/kwaliteitverhouding is perfect.
  • Je kweekt op een goedkope manier je eigen kamerplanten
  • Kostenbesparend wanneer je kamerplanten kweekt uit zaad.

Kortom…een stekstation heeft vele voordelen. Wil je alles weten over dit product lees dan hier alle informatie!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Spathiphyllum stekken?

Om een Spathiphyllum te stekken, snijd je een gezonde, sterke, volgroeide stengel af van de moederplant. Zorg ervoor dat de stek minstens één knoop heeft, omdat dit de plek is waar nieuwe wortels zullen groeien.

Welk type potgrond moet ik gebruiken voor het stekken van een Spathiphyllum?

Gebruik een licht vochtige potgrond die goed waterdoorlatend is. Een mengsel van potgrond en perliet of vermiculiet kan gunstig zijn voor de wortelgroei van de stek.

Hoe vaak moet ik mijn Spathiphyllum stek water geven?

Houd de potgrond licht vochtig, maar vermijd te veel water geven. Geef pas water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.

Op welke locatie moet ik mijn Spathiphyllum stek plaatsen?

Plaats de stek op een lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met helder, indirect licht is ideaal voor de groei van de stek.

Hoe lang duurt het voordat mijn Spathiphyllum stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de stek wortels begint te ontwikkelen. Geduld is belangrijk tijdens dit proces.

Moet ik mijn Spathiphyllum stek bemesten?

Het is niet nodig om de stek direct na het stekken te bemesten. Wacht tot de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld voordat je begint met bemesten.

Hoe kan ik zien dat mijn Spathiphyllum stek wortels heeft gekregen?

Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er weerstand is, wat kan duiden op de ontwikkeling van wortels. Een andere manier is om de stek voorzichtig uit de pot te halen en de wortels te inspecteren.

Moet ik mijn Spathiphyllum stek verpotten zodra hij wortels heeft?

Zodra de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kun je overwegen om hem in een grotere pot met verse potgrond te verpotten. Dit geeft de plant meer ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen.