Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stekgrond

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Stekgrond is een speciaal samengesteld groeimedium dat wordt gebruikt om stekken te laten wortelen en groeien. Het is een mix van verschillende materialen die de juiste balans bieden van voedingsstoffen, vochtretentie en drainage. Goede stekgrond zorgt ervoor dat de stekken voldoende voeding en water krijgen, terwijl het ook de juiste omgeving creëert voor wortelontwikkeling.

Waarom is stekgrond belangrijk?

Stekgrond is essentieel voor het succesvol stekken van planten. Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van gewone potgrond:

 • Betere vochtretentie: Stekgrond houdt vocht vast, wat belangrijk is voor de wortelontwikkeling van de stekken.
 • Verbeterde drainage: Het voorkomt wateroverlast en zorgt ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
 • Optimale voedingsstoffen: Stekgrond bevat de juiste voedingsstoffen die de stekken nodig hebben om te groeien en zich te ontwikkelen.
 • Verminderd risico op ziekten: Hoogwaardige stekgrond is meestal steriel en vrij van ziekteverwekkers, waardoor de kans op infecties bij de stekken wordt verminderd.

De juiste stekgrond kiezen

Bij het kiezen van stekgrond is het belangrijk om te letten op de samenstelling en kwaliteit van het product. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Goede waterretentie: Zorg ervoor dat de stekgrond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te drassig wordt.
 • Uitstekende drainage: De stekgrond moet goed doorlatend zijn om overtollig water af te voeren.
 • Voldoende voedingsstoffen: Controleer of de stekgrond de juiste mix van voedingsstoffen bevat, zoals stikstof, fosfor en kalium.
 • Steriliteit: Kies bij voorkeur stekgrond die vrij is van ziekteverwekkers en onkruidzaden.

Hoe gebruik je stekgrond?

Het gebruik van stekgrond is eenvoudig. Volg deze stappen om de beste resultaten te behalen:

 1. Kies gezonde moederplanten: Selecteer sterke, gezonde planten als bron voor je stekken.
 2. Bereid de stekken voor: Snijd een stukje van de plant af, zorg ervoor dat het enkele bladeren en knoppen heeft.
 3. Vul een pot of tray met stekgrond: Zorg ervoor dat de pot of tray schoon is en vul deze met stekgrond.
 4. Plant de stekken: Maak een gat in de stekgrond en plaats voorzichtig de stek erin. Druk de grond lichtjes aan rond de stek.
 5. Geef water: Bevochtig de stekgrond lichtjes zodat deze vochtig is maar niet doordrenkt.
 6. Creëer een geschikte omgeving: Plaats de stekken op een warme, lichte plek met voldoende indirect zonlicht.
 7. Onderhoud en verzorging: Houd de stekgrond vochtig en zorg voor een goede luchtcirculatie.

Tips voor succesvol stekken

 • Kies het juiste seizoen: Het voorjaar en de zomer zijn over het algemeen de beste tijden om te stekken, wanneer de planten actief groeien.
 • Gebruik hormoonpoeder: Hormoonpoeder kan de wortelvorming bevorderen en het slagingspercentage van stekken verhogen.
 • Experimenteer met verschillende planten: Niet alle planten kunnen gemakkelijk worden gestekt, dus probeer verschillende soorten om te zien welke het beste werken.
 • Houd de luchtvochtigheid hoog: Plaats een plastic zak of een kas over de stekken om de luchtvochtigheid te verhogen en vochtverlies te voorkomen.
 • Wees geduldig: Het wortelen en groeien van stekken kan enige tijd duren, dus wees geduldig en geef niet te snel op.

Veelvoorkomende problemen bij stekken

Bij het stekken van planten kunnen enkele problemen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 • Rotte stekken: Dit kan worden veroorzaakt door overmatig water geven of slechte drainage. Verminder de watergift en zorg voor voldoende drainage.
 • Uitdroging: Als de stekken er verwelkt uitzien, kan dit duiden op uitdroging. Geef voldoende water en zorg voor een geschikte luchtvochtigheid.
 • Geen wortelvorming: Als de stekken geen wortels ontwikkelen, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan vocht of voedingsstoffen. Controleer of de stekgrond vochtig genoeg is en geef indien nodig voeding.

Conclusie

Stekken is een geweldige manier om nieuwe planten te kweken en je tuin te vermeerderen. Met goede stekgrond en de juiste technieken kun je succesvolle stekken maken en genieten van gezonde, bloeiende planten. Vergeet niet om geduldig te zijn, want het kan even duren voordat de stekken wortels ontwikkelen en groeien. Experimenteer, leer en geniet van het plezier van het kweken van planten uit stekken!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat stekken wortels krijgen?

Het kan variëren afhankelijk van de plantensoort en omgevingsfactoren, maar over het algemeen duurt het enkele weken tot enkele maanden voordat stekken wortels ontwikkelen.

Kan ik stekken direct in gewone potgrond planten?

Hoewel het mogelijk is om stekken direct in potgrond te planten, is stekgrond over het algemeen meer geschikt omdat het specifiek is samengesteld om de wortelontwikkeling te bevorderen.

Kan ik stekgrond zelf maken?

Ja, je kunt stekgrond zelf maken door een mengsel van veenmos, perliet en vermiculiet te gebruiken. Zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen aanhoudt voor een goede drainage en vochtretentie.

Moet ik stekgrond na gebruik weggooien?

Na het stekken kunnen sommige stekgronden worden hergebruikt, maar het is raadzaam om ze te steriliseren voordat je ze opnieuw gebruikt om het risico op ziekten te minimaliseren.

Kan ik stekken direct in water plaatsen in plaats van stekgrond?

Sommige planten kunnen inderdaad worden gestekt door ze direct in water te plaatsen, maar niet alle planten zijn geschikt voor deze methode. Raadpleeg specifieke bronnen voor instructies over welke planten geschikt zijn voor waterstekken.

nl_NLNederlands