Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stekjes kopen

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Kamerplanten stekjes kopen is een geweldige manier om je plantencollectie uit te breiden en je groene vingers te laten groeien. Het is een populaire methode onder plantenliefhebbers om goedkope kamerplanten te krijgen zonder zaden te hoeven gebruiken. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het kopen van stekjes, zodat je kunt genieten van gezonde en bloeiende mini plantjes in je huis of tuin. We zullen de stappen uitleggen die je moet volgen, tips geven om de beste stekjes te vinden en enkele veelgestelde vragen beantwoorden. Dus, laten we beginnen!

Wat zijn stekjes?

Stekjes zijn kleine delen van een plant die worden gebruikt om nieuwe plantjes te kweken. Het proces omvat het afsnijden van een gezond stukje stengel, blad of wortel van een bestaande plant en het plaatsen ervan in een groeimedium, zoals water of potgrond. Deze stekjes hebben het vermogen om wortels te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige planten.

Stekjes kweken

Waarom zou je stekjes kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een stekje te kopen in plaats van zaden te gebruiken. Ten eerste kunnen stekjes sneller groeien en sneller resultaat opleveren dan het kweken van plantjes uit zaad. Bovendien kun je met stekjes planten verkrijgen die exact dezelfde eigenschappen hebben als de moederplant, waardoor je favoriete kenmerken behouden blijven. Bovendien zijn stekjes vaak al op een punt waar ze sterker en beter in staat zijn om te overleven dan jonge zaailingen.

Waar stekjes kopen?

Er zijn verschillende bronnen waar je stekjes kunt kopen. Hier zijn enkele opties:

 1. Kwekerijen en tuincentra: Deze plaatsen bieden vaak een breed scala aan stekjes van verschillende planten. Je kunt persoonlijk naar de kwekerij gaan en de stekjes inspecteren voordat je ze koopt.
 2. Online plantenwinkels: Er zijn veel online winkels die stekjes aanbieden. Zorg ervoor dat je kiest voor betrouwbare verkopers met goede recensies om ervoor te zorgen dat je gezonde stekjes ontvangt.
 3. Plantenruilgroepen: Sluit je aan bij lokale plantenruilgroepen op sociale media. Dit kan een geweldige manier zijn om stekjes te krijgen en tegelijkertijd je plantennetwerk uit te breiden.

Hoe gezonde stekjes selecteren?

Bij het kopen van stekjes is het belangrijk om gezonde exemplaren te selecteren. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je stekjes van goede kwaliteit krijgt:

 1. Inspecteer de stekjes: Controleer op tekenen van ziekte, plagen of beschadigingen aan de stekjes. Kies altijd voor gezonde exemplaren.
 2. Kijk naar de wortels: Als de stekjes al wortels hebben, controleer dan of deze er gezond uitzien. Ze moeten stevig en wit zijn, niet bruin of rot.
 3. Let op de bladeren: Gezonde stekjes hebben groene, stevige bladeren zonder verwelking of verkleuring.
 4. Vraag om advies: Aarzel niet om hulp te vragen aan de verkoper of andere ervaren plantenliefhebbers. Ze kunnen je begeleiden bij het kiezen van de beste stekjes voor jouw behoeften.

Stekjes verzorgen

Nadat je je stekjes hebt gekocht, is het belangrijk om ze de juiste zorg te geven. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het verzorgen van stekjes:

 1. Groeimedium: Plaats stekjes in een geschikt groeimedium, zoals water, potgrond of een mengsel van beide, afhankelijk van de plantensoort.
 2. Licht: Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de stekjes kan verbranden. Plaats ze in een goed verlichte ruimte of gebruik kunstmatige groeilampen.
 3. Water geven: Geef de stekjes regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt. Overwatering kan leiden tot wortelrot.
 4. Temperatuur en luchtvochtigheid: Houd rekening met de ideale temperatuur- en luchtvochtigheidsvereisten van de specifieke plantensoort. Check ons stekstation voor het creëren van de meest optimale condities voor je stekjes.

Stekjes laten groeien

Hoe stekjes verpotten?

Als je stekjes goed zijn gegroeid en sterke wortels hebben ontwikkeld, kun je ze verpotten naar grotere potten. Hier zijn de stappen om stekjes succesvol te verpotten:

 1. Selecteer de juiste pot: Kies een pot die groot genoeg is voor de wortels van de plant om verder te groeien. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen.
 2. Bereid het groeimedium voor: Gebruik een kwalitatieve potgrondmix die geschikt is voor de specifieke plantensoort.
 3. Plaats de stekjes in de nieuwe pot: Maak een gat in de potgrond en plaats de stekjes voorzichtig in de pot. Bedek de wortels met aarde en druk lichtjes aan om de stekjes stevig te verankeren.
 4. Geef water: Geefde verpotte stekjes water om de grond vochtig te maken. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, maar de grond gelijkmatig vochtig houdt.
 5. Geef de stekjes tijd om te acclimatiseren: Plaats de verpotte stekjes op een geschikte plek waar ze voldoende licht krijgen, maar beschermd zijn tegen extreme temperaturen of tocht. Laat ze geleidelijk wennen aan hun nieuwe omgeving.

Zelf stekken nemen: Een stap-voor-stap gids

Naast het kopen van stekjes, kun je ook zelf stekken nemen van bestaande planten. Of het nu gaat om een vetplant of een monstera, het proces is vrijwel altijd hetzelfde. Zelf stekken nemen is een leuke en snelle manier om je plantencollectie uit te breiden. Hier is een stap-voor-stap gids om zelf stekken te nemen:

 1. Kies een geschikte moederplant: Selecteer een gezonde moederplant waarvan je stekken wilt nemen. Zorg ervoor dat de plant vrij is van ziekten en plagen.
 2. Bepaal het type stek: Je kunt verschillende delen van de plant gebruiken, zoals stengels, bladeren of wortels, afhankelijk van de plantensoort. Elk type stek heeft zijn eigen specifieke procedure.
 3. Snijd de stekken: Gebruik een scherp en schoon mes of snoeischaar om de stekken van de moederplant af te snijden. Zorg ervoor dat de stekken voldoende lengte hebben, meestal tussen de 5 en 15 centimeter, afhankelijk van de plant.
 4. Verwijder overtollige bladeren: Als je stekken van stengels neemt, verwijder dan de onderste bladeren om te voorkomen dat ze in het water of het groeimedium terechtkomen. Laat echter enkele bladeren bovenaan elk stekje zitten.
 5. Behandel de stekken: Sommige planten profiteren van een wortelhormoonbehandeling om de wortelvorming te bevorderen. Dip de onderkant van de stekken in stekpoeder voordat je ze in het groeimedium plaatst.
 6. Kies het juiste groeimedium: Plaats de stekken in een geschikt groeimedium, zoals water, potgrond of een mengsel van beide, afhankelijk van de plantensoort. Zorg ervoor dat het groeimedium vochtig blijft.
 7. Geef de stekken voldoende licht: Plaats de stekken op een goed verlichte plek, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Kunstmatige groeilampen kunnen ook worden gebruikt.
 8. Wacht geduldig: Het kan enige tijd duren voordat de stekken wortels ontwikkelen. Houd de vochtigheidsgraad en het lichtniveau in de gaten terwijl je wacht.
 9. Transplanteer de stekken: Zodra de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld, kunnen ze worden getransplanteerd naar grotere potten volgens de eerder genoemde verpottingssuggesties.
 10. Geniet van je nieuwe planten: Naarmate de stekken groeien en gedijen, kun je genieten van het succes van het nemen van je eigen stekken en het laten groeien van gezonde en bloeiende planten.

Het zelf nemen van stekken is niet alleen kostenefficiënt, maar het stelt je ook in staat om een persoonlijke band met je planten te ontwikkelen. Experimenteer met verschillende planten en ontdek de vreugde van het zien opgroeien van je eigen stekjes tot volwassen planten.

Conclusie

Stekjes kopen is een fantastische manier om nieuwe planten te krijgen en je plantencollectie uit te breiden. Door gezonde stekjes te selecteren en ze goed te verzorgen, kun je genieten van prachtige planten in je huis of tuin. Vergeet niet om geduldig te zijn, want het kan even duren voordat je stekjes volgroeide planten worden. Dus, begin met het verkennen van verschillende bronnen om stekjes te kopen en geniet van het plezier van het zien groeien van je eigen planten.

Veelgestelde vragen over stekjes kopen

Waar kan ik stekjes kopen?

Er zijn verschillende opties om stekjes te kopen, waaronder kwekerijen, tuincentra en online plantenwinkels.

Kan ik stekjes nemen van mijn eigen planten?

Ja, je kunt stekjes nemen van je eigen planten als ze gezond en geschikt zijn om te stekken.

Hoe lang duurt het voordat stekjes volgroeide planten worden?

Dit kan variëren, afhankelijk van de plantensoort en de groeiomstandigheden. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat stekjes volledig volgroeid zijn.

Moet ik speciale zorg verlenen aan pas verpotte stekjes?

Ja, pas verpotte stekjes hebben vaak extra zorg nodig, zoals regelmatig water geven en bescherming tegen extreme temperaturen.

Zijn er plantensoorten die gemakkelijker te stekken zijn dan andere?

Ja, sommige planten zijn gemakkelijker te stekken dan andere. Voorbeelden hiervan zijn Pothos, Spider Plant en Succulenten.

nl_NLNederlands