Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sterlitzia stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Sterlitzia, ook wel Paradijsvogelbloem genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. In totaal zijn er vijf soorten Sterlitzia’s. Deze plant kan in zijn natuurlijke omgeving wel 10 meter hoog worden. De bladeren zijn donkergroen en kunnen wel twee meter lang worden. De grote bladeren kunnen inscheuren en gemakkelijk afbreken door een windvlaag. Dit hoort een beetje bij deze plant..

De verschillende soorten onderscheiden zich door hun bladkleur en vorm. De Nicolai heeft bijvoorbeeld als jonge plant fris, groen blad. De oudere exemplaren hebben ruwer en grover blad. De welbekende paradijsvogelbloem is van de Sterlitzia Reginae. Deze plant gaat bloeien als de leeftijd van acht jaar is bereikt. Na de bloei kan het wel een jaar duren voordat de Reginae weer klaar is voor een nieuwe bloei.

Verzorging van de Sterlitzia

Water geven

In de zomermaanden, als het dus warm is, gebruikt de Sterlitzia meer water. Wanneer je de plant water geeft, zorg er dan voor dat de grond na een week weer net aan droog is. Dan kun je weer water geven. In de wintermaanden mag de grond verder opdrogen. Je mag deze plant gewoon elke week water geven maar geef dan in de wintermaanden veel minder. De wortels mogen niet in het water staan, dan gaan ze rotten. De plant zal dan afsterven.

Er is een superhandige manier om te controleren of de plant water moet hebben. Steek je vinger in de grond. Is de grond nog nat, wacht dan met water geven. De Sterlitzia Nicolai bijvoorbeeld heeft dikke wortels. Hier wordt water in opgeslagen.

yellow and blue birds of paradise flower in bloom during daytime

Zonnige standplaats

De Sterlitzia houdt van het zonnetje. Zeker drie uur per dag mag de zon op deze plant schijnen. Het is dan ook één van de weinige planten die op kan worden gekweekt in direct zonlicht. Plaats deze plant dus zoveel mogelijk in het licht. Vooral in de wintermaanden kun je de plant voor een raam op het zuiden plaatsen. Wanneer de Sterlitzia te weinig licht krijgt kan het blad gaan krullen en is er weinig groei te zien. Plaats dan de plant dichter bij het raam.

a close up of a flower on a plant

Sterlitzia Reginae heeft overdag een minimale temperatuur nodig van 5 graden boven nul. ‘s Nachts is een temperatuur van 0 graden het absolute minimum.

woman in black sweater holding green plant

De Sterlitzia Nicolai daarentegen, heeft overdag een temperatuur van 18 graden nodig. s’ Nachts is de minimumtemperatuur niet lager dan 16 graden.

Elke soort Sterlitzia heeft dus zijn eigen verzorgingswijze nodig.

Verpotten

Wanneer je de Sterlitzia aanschaft is het een aanrader om deze direct in een wat grotere pot te plaatsen. De plant kan dan op een gezonde wijze verder doorgroeien. De pot die je gebruikt moet zeker zo’n 20% groter zijn dan de pot waar je de plant in kocht. Gebruik bij voorkeur kokospotgrond. Een Sterlitzia doet het hier helemaal prima op. De voordelen van deze potgrond zijn:

  • Kokos houdt water vast
  • Deze potgrond heeft een luchtige structuur.
  • Overtollige water zal snel worden afgevoerd.
  • Deze grond is vrij van rouwvliegjes etc.

Doe onder in de pot wat gewone aarde, dit brengt de plant op de juiste hoogte.

Het is verstandig om de plant elke twee jaar te verpotten. Dit houdt een Sterlitzia up-to-date.

Sterlitzia vermeerderen

De Sterlitzia kan prima worden vermeerderd door zaaien of scheuren. Bedenk dat een Sterlitzia pas na 8 jaar gaat bloeien. Dus wanneer je een plant door middel van scheuren, meerdere stammen uit elkaar haalt, bedenk dan dat zo’n stam pas na 8 jaar een bloem zal geven. Het is een hele uitdaging om een Sterlitzia te scheuren, omdat deze nogal dikke, vlezige wortels heeft.

Zaaien

Wanneer je de Paradijsvogelbloem gaat zaaien, moet je wel geduld hebben. Het kan maanden duren voordat zich een zaailing aandient. Heb je wat zaden kunnen bemachtigen, dan altijd eerst het oranje pluis verwijderen. Laat daarna de zaden 24 tot 48 uur weken in lauwwarm water. Zaaien in zaai- en stekgrond. Dek het potje of bakje af met glas of plastic en zorg er voor dat de grond constant vochtig blijft. Kiemen dient op een warm plekje in huis te gebeuren ( 25 tot 30 graden).

Stekstation

Wanneer je een stekstation aanschaft, is het veel gemakkelijker om het juiste klimaat te bereiken. De Sterlitziazaden hebben bijvoorbeeld veel warmte nodig. Superhandig om dan zo’n stekstation op een Zuidraam aan te brengen. Een stekstation is;

  • Gemakkelijk te bevestigen
  • Geeft besparing van ruimte
  • Je kunt het stekstation gemakkelijk verplaatsen
  • Altijd het juiste klimaat voor je zaden en stekjes.
  • Veel ruimte voor je plantjes

Wat is een stekstation?

Het stekstation van Sproution is plat gezegd een hexagonale kweekkas die je aan het raam kan bevestigen.

Het stekstation van Sproution is gemaakt van bamboe. Dit materiaal heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van hout. Het groeit razendsnel en heeft geen pesticiden & meststoffen nodig. Daarnaast is bamboe zeer sterk!

De hexagon meet 26 centimeter van platte kant tot platte kant, en 30 centimeter van punt tot punt. Het hout is 15 millimeter dik. De diepte van het stekstation is 10 centimeter. Voldoende ruimte voor al je stekjes dus!

Hoe werkt nou zo’n stekstation?

Het stekstation gebruiken is erg eenvoudig. Je begint met een plexiglas cover, die bevestig je aan de achterkant met de meegeleverde zuignappen. Deze zuignappen hebben namelijk een stukje schroefdraad waarmee je ze zo snel in de hexagon draait.

Je kan het stekstation nu aan het raam plakken met de zuignappen. Bang dat je stekstation van het raam kukelt? Geen zorgen! Iedere zuignap kan zeker 2 kilo dragen.

In je stekstation kan je stekjes kwijt op diverse manieren. Je kan natuurlijk je eigen potjes in de stekhexa zetten óf gebruik maken van de bijgeleverde ligger met reageerbuisjes.

Je sluit de hexagon af met drie of meer duimschroeven. Zo blijft de luchtvochtigheid in je stekstation lekker hoog én kunnen er geen enge beestjes bij je stekjes komen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om Sterlitzia planten te stekken?

De beste tijd om Sterlitzia planten te stekken is in het voorjaar of in de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik het beste een Sterlitzia plant stekken?

Je kunt een Sterlitzia plant stekken door een gezonde zijstengel met een scherp mes af te snijden en deze in een pot met vochtige potgrond te planten.

Hoe lang duurt het voordat een Sterlitzia stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een Sterlitzia stek wortels krijgt, afhankelijk van de omstandigheden en de zorg die je eraan geeft.

Moet ik een Sterlitzia stek in direct zonlicht plaatsen?

Nee, het is beter om een Sterlitzia stek op een lichte plek te zetten, maar uit direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

Hoe vaak moet ik een Sterlitzia stek water geven?

Geef een Sterlitzia stek regelmatig water, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen tussen gietbeurten.

Wanneer kan ik een Sterlitzia stek verpotten naar een grotere pot?

Je kunt een Sterlitzia stek verpotten naar een grotere pot wanneer de wortels de huidige pot beginnen te vullen, meestal na 1-2 jaar.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Sterlitzia plant?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Sterlitzia plant zijn rotte wortels door te veel water geven, onvoldoende licht, of een te koude omgeving.

Hoe kan ik zien of mijn Sterlitzia stek groeit en gezond is?

Je kunt zien dat je Sterlitzia stek gezond is als er nieuwe bladeren verschijnen en de plant stevig en groen blijft. Let ook op eventuele veranderingen in groei of kleur van de bladeren.

nl_NLNederlands