Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Stippen begonia stekken

sproution

sproution

De naam zegt het eigenlijk al…de Stippenbegonia heeft prachtige bladeren die vol met stippen zitten. Ook de kleine roze bloempjes zijn een lust voor het oog. Dit is nu ook echt zo’n liefhebbersplant die veel mensen in hun bezit willen. Een lichte standplaats en regelmatig voeding en water maken deze plant tot een gemakkelijke kamerplant.

De stippenbegonia heet voluit “Begonia Maculata”, maar wordt ook wel Polka Dot Begonia genoemd. De bloei van deze bijzondere Begonia is een paar maal per jaar. De groei is ook fantastisch. De plant kan rustig de anderhalve meter bereiken. Houd je van grote kamerplanten dan ben je met de stippenbegonia aan het juiste adres. Uiteraard moet je wel de ruimte hebben voor deze plant.

In toom houden

Door de plant regelmatig te snoeien kun je deze een beetje in toom houden. Tevens kunnen de afgesnoeide stukjes dienen als stekjes voor familie en vrienden.

Mexico

Van oorsprong komt deze plant uit Mexico en is hij te vinden in de vochtige jungle. Want van vocht houdt deze plant heel erg veel. Een plek in de badkamer zou dan ook helemaal goed zijn.

Ook houdt de Polka Dot van veel licht. Zet hem dan ook niet al te ver van het raam. Direct zonlicht mag een half uurtje per dag. Dat vindt de plant erg fijn. Het is goed om deze plant een standplaatsje in de badkamer te geven. Dit is een vochtige ruimte, maar moet wel zijn voorzien van ramen.

Licht

Zorg er voor dat de Polka Dot genoeg licht krijgt. Is de Begonia wat kalig aan het worden met slungelige bladeren, dan staat hij waarschijnlijk te donker. Gaat ie niet de hoogte in, dan heeft ie juist wat minder licht nodig.

Verschroeien de bladeren dan is de lichtintensie te hoog. Het is misschien even zoeken naar de juiste plek, maar heb je deze eenmaal gevonden dan gaat ie als een malle.

Water geven

Een Begonia, welke dan ook, zijn erg gevoelig voor wortelrot. De Begonia mag dus niet worden overwaterd. Geef gewoon éénmaal per 10 dagen water en de plant doet het er goed op. Geef dan ook best wel veel water op dat moment, maar let er wel op dat het water aan de onderkant weg kan lopen, anders ligt wortelrot op de loer.

Geef de plant nóóit direct koud kraanwater, maar geef lauwig water. Doe elke keer wanneer je je planten water hebt gegeven je gieter weer vol en zet deze op de vensterbank. Zo heb je altijd lauwwarm water bij de hand. Nog beter is het geven van regenwater!

Vochtige omgeving

Zoals ik al eerder aangaf is deze Begonia dol op een vochtige omgeving. Om deze te creëren Kun je de plant regelmatig besproeien. Ook een leuke tip is om de pot op een met kiezelsteentjes gevulde schotel te zetten. Giet water op de schotel. De pot mag het water niet raken. Het water gaat verdampen en zorgt voor een vochtige sfeer rondom de Polka Dot.

Verpotten

Wanneer je een stippenbegonia hebt aangeschaft, verpot hem dan meteen. Zorg dat de nieuwe pot een stukje groter is, ook weer niet te groot, want anders steekt de plant alle energie in het wortelgestel. Het beste moment om de Polka Dot een nieuwe pot te geven is in het voorjaar, nét voordat de nieuwe groei begint. Verpot deze plant eens per jaar.

Ondersteuning

De Stippenbegonia heeft ondersteuning nodig. De stengels zijn namelijk niet al te stevig. Bind met wat hulpmiddelen de begonia netjes aan een stokje omhoog. Er zijn voldoende producten in de handel, die je kunnen helpen om een mooie opgebonden plant te realiseren.

Stippenbegonia stekken

Ook wanneer je niet zoveel verstand hebt van planten kun je met gemak de Begonia Maculata stekken. Het is niet moeilijk.

Knip een stukje van de hoofdstengel, nét even boven het blad. Zet de steel in een glas water op een lichte plek, niet in de zon. Het water moet wekelijks worden ververst. Na een paar weken zullen de worteltjes verschijnen. Wanneer de wortels lang genoeg zijn kunnen ze in een potje met aarde worden gezet.

Stekstation gebruiken

Om met veel succes te stekken, is een stekstation een hele goede aanwinst. Stekken wortelen sneller. Met het gebruik van dit product zul je ervaren dat je van bijna iedere plant een nieuwe plant kunt opkweken. Het stekstation kan overal worden gebruikt en geeft heel veel voldoening.