Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stippen begonia stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De naam zegt het eigenlijk al…de Stippenbegonia heeft prachtige bladeren die vol met stippen zitten. Ook de kleine roze bloempjes zijn een lust voor het oog. Dit is nu ook echt zo’n liefhebbersplant die veel mensen in hun bezit willen. Een lichte standplaats en regelmatig voeding en water maken deze plant tot een gemakkelijke kamerplant.

De stippenbegonia heet voluit “Begonia Maculata”, maar wordt ook wel Polka Dot Begonia genoemd. De bloei van deze bijzondere Begonia is een paar maal per jaar. De groei is ook fantastisch. De plant kan rustig de anderhalve meter bereiken. Houd je van grote kamerplanten dan ben je met de stippenbegonia aan het juiste adres. Uiteraard moet je wel de ruimte hebben voor deze plant.

In toom houden

Door de plant regelmatig te snoeien kun je deze een beetje in toom houden. Tevens kunnen de afgesnoeide stukjes dienen als stekjes voor familie en vrienden.

Mexico

Van oorsprong komt deze plant uit Mexico en is hij te vinden in de vochtige jungle. Want van vocht houdt deze plant heel erg veel. Een plek in de badkamer zou dan ook helemaal goed zijn.

Ook houdt de Polka Dot van veel licht. Zet hem dan ook niet al te ver van het raam. Direct zonlicht mag een half uurtje per dag. Dat vindt de plant erg fijn. Het is goed om deze plant een standplaatsje in de badkamer te geven. Dit is een vochtige ruimte, maar moet wel zijn voorzien van ramen.

Licht

Zorg er voor dat de Polka Dot genoeg licht krijgt. Is de Begonia wat kalig aan het worden met slungelige bladeren, dan staat hij waarschijnlijk te donker. Gaat ie niet de hoogte in, dan heeft ie juist wat minder licht nodig.

Verschroeien de bladeren dan is de lichtintensie te hoog. Het is misschien even zoeken naar de juiste plek, maar heb je deze eenmaal gevonden dan gaat ie als een malle.

Water geven

Een Begonia, welke dan ook, zijn erg gevoelig voor wortelrot. De Begonia mag dus niet worden overwaterd. Geef gewoon éénmaal per 10 dagen water en de plant doet het er goed op. Geef dan ook best wel veel water op dat moment, maar let er wel op dat het water aan de onderkant weg kan lopen, anders ligt wortelrot op de loer.

Geef de plant nóóit direct koud kraanwater, maar geef lauwig water. Doe elke keer wanneer je je planten water hebt gegeven je gieter weer vol en zet deze op de vensterbank. Zo heb je altijd lauwwarm water bij de hand. Nog beter is het geven van regenwater!

Vochtige omgeving

Zoals ik al eerder aangaf is deze Begonia dol op een vochtige omgeving. Om deze te creëren Kun je de plant regelmatig besproeien. Ook een leuke tip is om de pot op een met kiezelsteentjes gevulde schotel te zetten. Giet water op de schotel. De pot mag het water niet raken. Het water gaat verdampen en zorgt voor een vochtige sfeer rondom de Polka Dot.

Verpotten

Wanneer je een stippenbegonia hebt aangeschaft, verpot hem dan meteen. Zorg dat de nieuwe pot een stukje groter is, ook weer niet te groot, want anders steekt de plant alle energie in het wortelgestel. Het beste moment om de Polka Dot een nieuwe pot te geven is in het voorjaar, nét voordat de nieuwe groei begint. Verpot deze plant eens per jaar.

Ondersteuning

De Stippenbegonia heeft ondersteuning nodig. De stengels zijn namelijk niet al te stevig. Bind met wat hulpmiddelen de begonia netjes aan een stokje omhoog. Er zijn voldoende producten in de handel, die je kunnen helpen om een mooie opgebonden plant te realiseren.

Stippenbegonia stekken

Ook wanneer je niet zoveel verstand hebt van planten kun je met gemak de Begonia Maculata stekken. Het is niet moeilijk.

Knip een stukje van de hoofdstengel, nét even boven het blad. Zet de steel in een glas water op een lichte plek, niet in de zon. Het water moet wekelijks worden ververst. Na een paar weken zullen de worteltjes verschijnen. Wanneer de wortels lang genoeg zijn kunnen ze in een potje met aarde worden gezet.

Stekstation gebruiken

Om met veel succes te stekken, is een stekstation een hele goede aanwinst. Stekken wortelen sneller. Met het gebruik van dit product zul je ervaren dat je van bijna iedere plant een nieuwe plant kunt opkweken. Het stekstation kan overal worden gebruikt en geeft heel veel voldoening.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste Stippen begonia stekken?

Het is het beste om Stippen begonia te stekken door een gezonde steel met minstens één knoop te nemen en deze in water te zetten totdat er wortels groeien. Vervolgens kan de stek worden overgeplant in potgrond.

Wanneer is de beste tijd om Stippen begonia te stekken?

Het stekken van Stippen begonia kan het beste worden gedaan in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit.

Hoe lang duurt het voordat een Stippen begonia stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken duren voordat een Stippen begonia stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om te kunnen worden overgeplant.

Moet ik speciale verzorging bieden aan een Stippen begonia stek?

Het is belangrijk om de stek voldoende licht, warmte en vochtigheid te bieden om de wortelvorming te bevorderen. Het is ook aan te raden om de stek regelmatig te controleren op ziektes of plagen.

Kan ik Stippen begonia stekken retourneren als ze niet slagen?

Ja, het kan gebeuren dat niet alle stekken succesvol wortelen. In dat geval kun je altijd opnieuw proberen om Stippen begonia te stekken met nieuwe gezonde stekken.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte Stippen begonia bloemen produceert?

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat een gestekte Stippen begonia volwassen genoeg is om bloemen te produceren. Geduld is dus belangrijk bij het stekken van deze plant.

Moet ik extra voeding geven aan een gestekte Stippen begonia?

Zodra de stek is overgeplant en goed is geworteld, kan het helpen om de plant af en toe wat plantenvoeding te geven om de groei en bloei te stimuleren.

Zijn er specifieke tips voor het succesvol stekken van Stippen begonia?

Ja, zorg ervoor dat je scherp en schoon gereedschap gebruikt om de stekken te nemen, en geef de stek voldoende licht, warmte en vocht om de wortelvorming te bevorderen. Het is ook goed om de stek regelmatig te controleren en indien nodig ziektes of plagen aan te pakken.

nl_NLNederlands