Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Strelitzia zaaien

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Benodigdheden:

 • Aloë Castanea zaden
 • Glaasje of potje (waterdicht)
 • Zand en zaaigrond
 • Zaaizakje of (turf)potje
 • Glas/potje, vershoudfolie of het Stekstation (met beide platen).

Stappen Strelitzia zaaien

 1. Laat de zaadjes eerst 24-48 uur weken in lauwwarm water. De meeste zaden met een harde schil kan je het beste eerst even laten weken, zo komt het vocht goed bij de kern. Hoe groter het zaadje, des te langer het weken duurt.
 2. Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met een mix van zand en zaaigrond. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 1 cm vrij.
 3. Maak de zandmix alvast nat, dit scheelt later weer.
 4. Bijna zonde, maar verwijder toch maar de oranje pluisjes van de zaden.
 5. Prik een kuiltje, ongeveer 2 cm diep, midden in de grond.
 6. Leg een zaadje in het kuiltje. Meer potjes/zakjes gebruiken en zaadjes zaden is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
 7. Vul het kuiltje op met grond.
 8. Spray het geheel van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er ook voor kiezen om later van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
 9. Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
 10. De Strelitzia Reginae houdt best van wat licht. Voor het ontkiemen kan je de zakjes of potjes dan ook het beste in (indirect) zonlicht plaatsen. Let wel op de bladeren, deze mogen niet verbranden.
 11. Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
 12. De Strelitzia Reginae vraagt best wat geduld. De kiemtijd kan er varieren, het duurt ongeveer 4-12 weken voor de zaden zijn ontkiemd. Geef ze pas een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en/of wanneer jij ziet dat het wel èrg gezellig wordt in de potjes.

 

 • De beste temperatuur voor deze Strelitzia Reginae ligt tussen de 25-30 °C en dat is best hoog. Je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Lukt het niet om de temperatuur hoog te houden? Dan zou je bijvoorbeeld een warmteplaat of lamp kunnen gebruiken. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
 • Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je hier alles over de opvoeding:

Ben je benieuwd naar meer informatie over de oorsprong en dus de optimale leefomgeving van jouw zaadjes? Bekijk dan het zaadpaspoort.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik Strelitzia zaden zaaien?

Strelitzia zaden kunnen het beste in het voorjaar worden gezaaid in een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de zaden bedekt zijn met een dun laagje aarde en houd de grond vochtig maar niet te nat.

Hoe lang duurt het voordat Strelitzia zaden ontkiemen?

Strelitzia zaden kunnen 1 tot 3 maanden duren om te ontkiemen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en lichtomstandigheden. Geduld is belangrijk bij het zaaien van Strelitzia zaden.

Moet ik Strelitzia zaden stratificeren voordat ik ze zaai?

Het is niet noodzakelijk om Strelitzia zaden te stratificeren voordat je ze zaait, maar het kan de kiemkracht verbeteren. Plaats de zaden in een vochtige omgeving bij een temperatuur van ongeveer 4°C tot 10°C gedurende 1 tot 2 weken.

In welk type potgrond groeit Strelitzia het beste?

Strelitzia groeit het beste in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en dat de plant voldoende drainage heeft.

Hoe kan ik Strelitzia zaailingen verzorgen nadat ze ontkiemd zijn?

Zorg ervoor dat de zaailingen voldoende indirect zonlicht krijgen, regelmatig water krijgen maar niet te nat staan, en bescherm ze tegen sterke tocht. Verpot de zaailingen naar grotere potten wanneer ze voldoende gegroeid zijn.

nl_NLNederlands