Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Syngonium stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Syngonium is van nature een plant die voorkomt in het tropisch regenwoud. Het zijn fantastische kamerplanten die mooie patronen in hun blad laten zien. Een unieke plant die behoort tot de Aronskelkfamilie. De gestreepte of vlektekening in het blad kan in de loop der jaren veranderen. Een luchtzuiverende plant die herkenbaar is aan het pijlvormige blad.

Klimplant

De Syngonium is een echte klimplant. Je kunt hem binnenshuis langs een muur omhoog laten klimmen of tegen een plantenrek. Ondersteun je deze plant niet, dan is het een hangplant. Deze plant komt uit een tropisch gebied en houdt daarom van een hoge luchtvochtigheid en veel water.

Giftig

De besjes die aan deze plant kunnen verschijnen zijn niet goed voor mens en dier. Ook het sap van de plant is min of meer giftig. Je zult er niet snel aan overlijden, maar wanneer kinderen of huisdieren de besjes of het sap binnenkrijgen, zullen er hevige krampen, slijmvliesontstekingen of buikloop ontstaan.

De lichtgiftige bladeren zorgen er voor dat je op moet passen met kinderen en huisdieren. Zet de plant op een plek waar een kind of kat niet bij kan.

Luchtzuiverend

Deze plant heeft een licht luchtzuiverende werking. Zo’n plant in zijn eentje heeft weinig invloed. Zet je de Syngonium met een aantal luchtzuiverende planten bij elkaar, dan zal de werking veel sterker zijn.

Terrarium

Deze plant is bij uitstek een prima plant voor in een terrarium. Maar dat is geen must. Wanneer de plant op het juiste plekje staat met een verhoogde luchtvochtigheid zal de Syngonium het uitstekend doen.

Verzorging Syngonium

Het kenmerk van deze bijzondere kamerplant is, dat het blad kan ontwikkelen tot andere vormen. Dat is natuurlijk bijzonder. Oorspronkelijk komt deze plant van Costa Rica en groeit daar in de tropische jungle. Het vreemde van deze plant is ook dat hoe ouder de plant, hoe meer het blad een andere vorm kan krijgen.

Standplaats en waterbehoefte

De Syngonium past zich gemakkelijk aan een bepaalde plek aan. Natuurlijk licht is het beste. Plaats de plant zo licht mogelijk. Indirect licht is het beste voor deze plant. Hij zal snel groeien.  Een plant met wat donkerder blad heeft minder behoefte aan licht dan een met licht blad. Nooit op een tochtige plek zetten.

Deze plant heeft niet echt veel water nodig. Laat hem tussen de gietbeurten door licht opdrogen. Niet te droog, dat vindt deze plant ook niet prettig. Check de potgrond door je vingers in de potgrond te steken. Zo voel je of de grond droog is of vochtig.

Te veel en te weinig water

Te veel water geven aan de Syngonium geeft wortelrot. Als eerste wordt het blad geel of bruin. Binnen zeer korte tijd verlept de plant en kun je hem wegdoen.

Te weinig water zorgt voor hangend blad. De bladeren krijgen bruine randen.

Hoge luchtvochtigheid

Deze plant vindt een hoge luchtvochtigheid helemaal fijn. Sproei de plant regelmatig en wanneer je een bakje water naast de plant zet, heeft ie het helemaal naar zijn zin. Het water wordt geleidelijk aan verdampt en zorgt dus voor het juiste klimaat.

Snoeien

De Syngonium is een langzaam groeiende plant en hoeft niet te worden gesnoeid. Het is wel belangrijk om dood en dor blad te verwijderen. Op die manier blijft de plant er aantrekkelijk en fris uitzien.

De Syngonium is een pure bladplant. Er zullen geen bloemetjes verschijnen.

Deze plant is meestal helemaal vrij van ziektes en schimmels. Toch is het noodzakelijk om te controleren op vreemde plekjes en vlekjes…

a small plant is growing out of a pot

Syngonium stekken

Deze plant kan gemakkelijk zelf worden gestekt. Knip een stengel onder de knop af. Ongeveer 2.5 cm onder de knop is prima. Zet deze stek in een potje met water en wacht af tot er worteltjes verschijnen. Wanneer de worteltjes 5 centimeter lang zijn is het tijd om het stekje in een potje met aarde te zetten. Geef in het begin veel aandacht en je zult zien dat na verloop van tijd er een prachtige plant verschijnt.

Stekstation

Wanneer je er voor 100% zeker van wil zijn dat jouw stekje ook aanslaat, schaf dan een stekstation aan. Een prachtig product wat is ontwikkeld door Sproution.

Een stekstation heeft heel veel voordelen. Hieronder lees je hoeveel profijt je van dit kweekkastje kunt hebben.

 Voordelen

Overlevingskansen zijn beter

Met het stekstation profiteren stekken van verbeterde overlevingskansen. De gecontroleerde omgeving die het stekstation biedt, creëert de ideale groeiomstandigheden voor stekken. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bescherming tegen externe factoren zoals extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat stekken gemakkelijker wortels ontwikkelen en succesvol kunnen groeien. Het stekstation minimaliseert de stress die stekken normaal gesproken ervaren tijdens het overplaatsen naar een nieuwe omgeving, waardoor hun overlevingskansen aanzienlijk toenemen.

Gezondere groei van stekken

Een van de belangrijkste voordelen van het stekstation is de mogelijkheid om stekken sneller en gezonder te laten groeien. Door de optimale groeiomstandigheden die het stekstation biedt, kunnen stekken efficiënter voedingsstoffen opnemen en hun energie richten op groei. De gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid stimuleren de ontwikkeling van sterke wortels en bevorderen een gezonde bovengrondse groei. Hierdoor kunnen stekken zich snel ontwikkelen tot volwaardige planten met stevige stelen en weelderig blad.

Minder kans op ziekten en plagen

Een ander voordeel van het stekstation is de vermindering van de kans op ziekten en plagen. Doordat het stekstation een afgesloten omgeving biedt, worden stekken beschermd tegen schadelijke insecten, schimmels en andere ziekteverwekkers. Bovendien minimaliseert het stekstation de kans op contaminatie vanuit de omgeving, waardoor de gezondheid van de stekken wordt gewaarborgd. Hierdoor kun je gezonde planten kweken zonder intensief gebruik van pesticiden en fungiciden, wat zowel goed is voor het milieu als voor de gezondheid van de planten zelf.

Ruimtebesparend en efficiënt

Het stekstation is ontworpen met het oog op ruimtebesparing en een efficiënt gebruik van de kweekruimte. Door het compacte formaat kun je het stekstation gemakkelijk plaatsen in kleine ruimtes, zoals vensterbanken, balkons of zelfs in kleine kasjes. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Bovendien kun je met het modulaire ontwerp van het stekstation meerdere eenheden combineren en naast elkaar plaatsen, waardoor je een groter aantal stekken kunt kweken zonder extra ruimte in te nemen. Dit is met name handig voor liefhebbers van planten met beperkte ruimte, zoals stadsbewoners of mensen zonder vensterbank

Het stekstation biedt aanzienlijke voordelen voor het kweken van stekken. Met verbeterde overlevingskansen, snellere en gezondere groei, verminderde kans op ziekten en plagen, en een ruimtebesparend ontwerp, is het stekstation de ideale oplossing voor zowel ervaren kwekers als hobbytuiniers. Met dit handige kweekhulpmiddel kun je succesvolle stekken kweken en genieten van de voldoening om je eigen groene oase te creëren.

nl_NLNederlands