Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Tillandsia (luchtplant) stekken

sproution

sproution

De Tillandsia is een echte epifyt. Het is een luchtplantje wat met zijn lange stengels voedingsstoffen uit de lucht haalt. Dit plantje groeit in de natuur op rotsen, andere planten of bomen. Hij zal nooit voedingsstoffen aan zijn gastheer onttrekken. Dit doet ie immers uit de lucht. Deze planten hebben eigenlijk geen wortels. De bladeren hebben kleine mondjes die water, zuurstof en voedingsstoffen aan de de lucht onttrekken.

Het is superleuk om een Tillandsia op te hangen in een plantenhanger. De luchtplanten die worden opgehangen zijn meestal de Tillandsia Usneoides.

Luchtvochtigheid

De Tillandsia is echt zo’n exemplaar wat van een hoge luchtvochtigheid houd. Van oorsprong komt dit plantje dan ook uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Het is een plant die tot de Bromeliafamilie behoort. Door de Tillandsia regelmatig te besproeien houd je de luchtvochtigheid hoog.

De Tillandsia is een ander soort plant dan de doorsnee kamerplant. Ze vragen echter minder aandacht en zijn heel erg sterk. Het is verder een gemakkelijke plant die op de juiste standplaats goed kan gedijen in je huiskamer.

Water

Water geven gaat heel anders dan bij een plant in een bloempot. Af en toe onderdompelen, het liefst in regenwater, is heel goed voor dit plantje. Laat ze rustig een uurtje op het water drijven..

Verzadigd

Denk je dat de Tillandsia helemaal verzadigd is, laat deze dan ondersteboven uitlekken op een stuk papier. Op deze manier voorkom je dat er schimmelvorming optreed.

Tillandsia spray

De Tillandsia heeft geen voedingsstoffen nodig om in leven te blijven. Echter…er is ook een Tillandsiaspray in de handel die nét even wat extra’s geeft aan dit plantje. De Tillandsia zit niet in een pot, dus je kunt alle kanten op met deze plant. Een gemakkelijk miniplantje wat je in een hanger kunt plaatsen of die je op een natuurlijk stuk hout kunt zetten.

Ventilatie en snoeien

Dit plantje leeft eigenlijk van de omgevingslucht. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat er genoeg zuurstof wordt aangevoerd. Een gesloten ecosysteem is voor dit plantje niet goed. Er moet dus voldoende verse lucht aanwezig zijn om goed te gedijen. Pas wel op dat er geen tocht ontstaat. Daar kan de Tillandsia niet tegen. Snoeien is eigenlijk ook niet nodig. De plantjes groeien zo ontzettend langzaam dat een snoeibeurt echt niet nodig is. Het is wel belangrijk om de bruine puntjes weg te knippen.

Soorten

De Tillandsia heeft een groot aantal soorten die in feite allemaal dezelfde soort verzorging nodig hebben. Hieronder een aantal soorten die stuk voor stuk aantrekkelijk zijn om te hebben.

  • Tillandsia aeranthos – Grijze kleur met roze rozetten en paarse bloem.
  • Tillandsia argentea – Grijze tillandsia met rode of blauwe bloemen in het voorjaar.
  • Tillandsia cyanea – Groene tillandsia met roze tot paarse schutbladen
  • Tillandsia flabellata – Groene tillandsia met rode bloemen, bloeit in het voorjaar.
  • Tillandsia fuchsii – Grijze tillandsia met rode schutbladen.
  • Tillandsia ionantha – Deze luchtplant ziet er optisch groener uit.
  • Tillandsia lindenii – Groene tillandsia heeft roodbruin gestreepte bladeren en blauwe bloemen
  • Tillandsia stricta – Clustervormende grijze tillandsia met dichte rozetten van blauwe tot paarse bloemen.
  • Tillandsia usneoides  – Grijze tillandsia met lange hangende scheuten.

Tillandsia planten

De groene Tillandsia kan worden gehouden in een hanging basket. Deze soorten houden van een lichte plek, het liefst in de volle zon. In de zomermaanden kunnen deze planten naar buiten en op een halfschaduwrijke plek worden gehouden. Komt de nachttemperatuur onder de 15 graden Celcius, haal ze dan naar binnen. Je kunt als substraat prima orchidee-aarde gebruiken.

De grijze of witte soorten zijn meestal epifyten. Je kunt ze overal plaatsen en hebben geen potgrond nodig. Wanneer je ze op een stukje hout zet, zullen ze hechtwortels ontwikkelen en zich vastklampen. De badkamer is met zijn vochtige en warme klimaat een uitstekende plek voor deze plantjes.

Tillandsia vermeerderen

Een Tillandsia groeit niet echt snel. Laat je ze maar wat aangroeien, dan krijg je hele mooie vormen. Aan de plant komen ook stekjes. Deze kun je er af halen en apart opkweken. Haal de stekken er pas af wanneer deze zo groot is als halverwege de moederplant. Je kunt de Tillandsia bijna overal aan bevestigen. Ze brengen objecten en muren tot leven. Vooral de groene exemplaren zijn echte blikvangers. Tevens zijn deze planten zeer onderhoudsvriendelijk.

De spruit van deze plantjes wortelen nagenoeg niet in de grond. Boomstammetjes, stenen en planten zijn meer hun vaste standplek. Het zijn echte epifyten. De meeste Tillandsia’s hebben trechtervormige bloemen die pas jaren later kunnen verschijnen. De bloeiperiode valt in de zomermaanden.

Sproution

Op deze website kun je de vele manieren van vermeerderen vinden. Iedere plant heeft weer een andere aanpak nodig. Zo ook de Tillandsia. Het is not-done om dit plantje bijvoorbeeld in een afgesloten kweekkastje te plaatsen. Echter, het merendeel van de planten die je gaat stekken of zaaien hebben baat bij een stekstation. Wil je meer weten over dit hulpmiddel bezoek dan het hoofdstukje Stekstation.