Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vaderplant stekken – Tradescantia zebrina stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Eén van de meest dankbare plantjes, die het altijd doen, is de Tradescantia Zebrina. In de volksmond ook wel vaderplant genoemd. Een vrolijk plantje wat je gemakkelijk kunt stekken en wat je als hangplantje kunt gebruiken. Sommige soorten hebben een mooie, dieppaarse kleur en geven de ruimte een aantrekkelijk uiterlijk.

Luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid wordt door de Tradescantia zeer gewaardeerd. Geregeld sproeien of water vernevelen geeft dit plantje wat hij nodig heeft. Het helpt ook nog is een keer om spint te voorkomen. Stof waordt van de bladeren verwijdert en de juiste kleur wordt behouden. Want bladeren die stofvrij zijn vangen meer licht. Zorg er wel voor dat door al dat gesproei de grond niet al te nat wordt. Daar kan dit plantje namelijk niet tegen.

Eén maal per week

Een keer per week een scheut water is prima voor het vaderplantje. Kijk even of de potgrond is opgedroogd door een vinger in de aarde te steken. Is de aarde na 2 dagen al droog, dan is het nodig om wat meer water te geven. Merk je dat de aarde na een dag of 5 nog nat is dan geef je te veel. Het is even zoeken hoe vaak de Tradescantia water nodig heeft.

purple leafed plant field

Standplaats

De Vaderplant komt oorspronkelijk uit een tropisch gebied. Je komt ze in de natuur vooral tegen in Noord- en Zuid Amerika. Daar zie je ze hoofdzakelijk als bodembedekker. In onze woonkamers kan deze plant prima worden gebruikt als hangplantje. Deze plant kent als bijnaam Vaderplant maar ook Dwalende Jood. Behoort tot de familie Commelinaceae.

Zoals elke bodembedekker houdt ook de Tradescantia niet van direct zonlicht. In de tropische gebieden groeit dit plantje dan ook onder bomen en struiken. Ze houden wel van licht. Vooral de soorten die wat lichter blad hebben houden van een lichtere standplaats. Meestal zetten we het vaderplantje in een hangpot. Hang dit potje dan niet al te dicht bij een Zuidraam. Direct zonlicht vinden ze niet prettig. Vooral een nieuwe aankoop moet je echt uit de zon houden.

Groei Tradescantia

Wanneer je deze plant goed verzorgd, groeit deze zo’n 2,5 cm per dag. Dat is best wel veel. Je hebt dan in een mum van tijd een mooie, volgroeide plant. Zet een aantal stekken bij elkaar en je kunt een paar maanden verder van een geweldige hangplant genieten!

Het zijn geen vetplanten, maar de Vaderplant kan wel vocht opslaan in de stengels. In de natuur groeit dit plantje in de hoogte tegen grote bomen en planten.

Naar buiten

In principe kan deze plant naar buiten. Zorg er in ieder geval voor dat de Trandescantia went aan de situatie. Zorg dat de plant zo min mogelijk uit de wind staat. Een tochtige omgeving vindt ie niet zo prettig.

Verpotten

Verpot de Vaderplant eens in de twee jaar en doe dit in het voorjaar. Nieuwe luchtige grond is perfect voor deze plant. Is de plant echt een beetje “op”, ga dan stekken om een nieuwe plant te creëren.

Temperatuur

Deze Vaderplant houdt van een temperatuur die ligt tussen de 18 en 24 graden Celcius. Toch kan de Tradescantia ook in koelere omstandigheden gedijen.

purple petaled flower

Vaderplant stekken

Eén van de gemakkelijkste planten om te stekken is de Tradescantia. Snel nieuwe plantjes realiseren kan prima met deze plant. Stekken op water of direct in potgrond is met beide methodes mogelijk. Deze plant is er in allerlei soorten, waarvan de meesten prachtig zijn gekleurd en allemaal een mooie bladvorm hebben. De dieppaarse Tradescantia pallida is dieppaars. De lichtroze gestreepte Nanouk heeft weer een geheel andere uitstraling. Alle soorten zijn gemakkelijk te vermeerderen.

Stekken op water

Snij of knip stukjes van vijf tot tien centimeter van de moederplant. Je kunt zelfs stekjes maken van een steeltje waar maar één blaadje aan zit. Zet de stekjes in een glaasje met water en wacht een weekje of twee voordat er worteltjes verschijnen. Altijd zorgen dat het blad het water niet raakt. Zijn de worteltjes ongeveer 3 centimeter dan kunnen de stekjes worden opgepot.

De bovenstaande methode is op water. Je kunt echter de stekken ook direct in de potgrond zetten. Het gaat nog beter wanneer je stekpoeder gebruikt. Stekpoeder zorgt er voor dat de stekjes snel gaan wortelen.

Stekstation

Wil je er voor zorgen dat de stekken voor 100% zullen aanslaan? Schaf jezelf dan een stekstation aan. Een superfijn product om snel nieuwe plantjes mee te kweken.

De voordelen van een stekstation zijn:

 • Je kunt het product gemakkelijk bevestigen aan een raam.
 • Kan eenvoudig worden verplaatst.
 • Bespaart ruimte
 • Het klimaat voor zaai- en stekgoed is altijd perfect.
 • Geeft extra ruimte voor planten.
 • Kan prima worden gebruikt om hangplanten in te zetten, zonder dat er geboord of getimmerd moet worden.

Wat is een stekstation nu eigenlijk?

Het stekstation van Sproution is plat gezegd een hexagonale kweekkas die je aan het raam kan bevestigen.

Het stekstation van Sproution is gemaakt van bamboe. Dit materiaal heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van hout. Het groeit razendsnel en heeft geen pesticiden & meststoffen nodig. Daarnaast is bamboe zeer sterk!

De hexagon meet 26 centimeter van platte kant tot platte kant, en 30 centimeter van punt tot punt. Het hout is 15 millimeter dik. De diepte van het stekstation is 10 centimeter. Voldoende ruimte voor al je stekjes dus!

Wat krijg je wanneer je een stekstation aanschaft?

 • Plexiglas covers, 2 stuks
 • Een bamboe modulair stekstation
 • Zuignapjes om te bevestigen
 • Basis glaswerk voor je eerste stekjes
 • Een plexiglas ligger waar je glaswerk in past
 • Schroeven om te bevestigen

Wil je meer weten over het stekstation en deze misschien wel bestellen? Kijk dan op deze website voor meer informatie.

nl_NLNederlands