Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trompetbekerplant stekken (Sarracenia)

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Heb je veel last van vliegen en muggen in huis, dan is de Trompetbekerplant misschien een oplossing. De Sarracenia is een kamerplant die zich te goed doet aan de vliegjes en ander vliegend ongedierte. Je herkent deze plant aan de recht opstaande “trompetten”. Met deze trompetten vangt deze plant de vliegen. Dit plantje blijft compact en wordt veelal niet hoger dan 30 cm. De Sarracenia komt uit Noord-Amerika en om deze goed te verzorgen heb je wel een aantal aanwijzingen nodig.

a close up of a flower with water inside of it

Hoe vangt de plant insecten?

Deze plant geeft een zoetige geur af waar de insecten mee worden gelokt. De vliegjes komen dan in de trompetbeker terecht waar hele piepkleine haartjes in zitten. Het insect kan hierdoor niet meer weg. Er zit ook vloeistof aan de binnenzijde van de trompetbeker. Dit zorgt er voor dat het insect wordt afgebroken en door de plant wordt opgenomen.

Verzorging

Een lichte plek met veel zonlicht is de juiste locatie voor deze plant. Zelfs een poosje direct zonlicht is geen probleem. Alleen tijdens de warmste zomerdagen is het verstandig om de plant niet in de middag direct zonlicht te geven.

Daglicht is ook belangrijk voor de kleur van de plant. Hoe meer kleur de plant heeft, hoe sneller de insecten worden verleid om op de plant te gaan zitten. Meer licht geeft meer kleur.

Regenwater

Wanneer je deze plant altijd regenwater geeft, zal hij dit echt waarderen. In kraanwater zit kalk. De Trompetbekerplant heeft hier een hekel aan. Ook demi-water is een optie. Dit is in bijna elke supermarkt verkrijgbaar.

Zorg tijdens het groeiseizoen dat de grond altijd goed nat is. Deze plant groeit in de natuur meestal in een moeras, dus het is voor de Sarracenia perfect om veel water te geven. Zorg er wel voor dat de Trompetbekerplant in een waterdoorlatende pot staat. Zet deze op een schoteltje, zodat het overtollige water wordt opgevangen. Geef vrijwel iedere dag water aan deze plant en gooi het overtollige vocht weg. In de winter minder water geven.

Te veel water

Wanneer de Trompetbekerplant te veel water krijgt, verschijnen er bruine vlekken aan de onderzijde van de bladeren. Ook zie je dan witte schimmel op de grond en heeft de plant over het algemeen een verwelkt uiterlijk. Te veel water kan wortelrot veroorzaken. Dit ruik je en kun je verhelpen door de plant uit de pot te halen en de wortels met gedistilleerd water uit te spoelen. Plant daarna de plant weer in nieuwe aarde.

Geef je de plant te weinig water dan worden de trompetbekers broos. Je kunt dan het beste de aangetaste bladeren weg knippen. Maak de grond vochtig, zorg voor goede afwatering en besproei de plant. De plant zal zich dan weer langzaam gaan herstellen.

Veel zon

De Trompetbekerplant heeft absoluut veel zon nodig, anders gaat ie dood. Hij kan dan zwart worden. Hieronder nog wat tips en weetjes..

  • Geef nooit plantenvoeding aan een vleesetende plant. Dat is echt helemaal niet nodig.
  • Laat de plant nooit helemaal opdrogen. Ze houden van vochtige omstandigheden.
  • De plant heeft een voorkeur voor regenwater. Maar osmose- of demiwater is ook prima. Geef als het even kan géén kraanwater.
  • Deze plant heeft een voedingsloze bodem nodig, Gebruik bijvoorbeeld een een op een mix van perliet en blonde turf.
  • Verwijder altijd dode bladeren.
  • En tenslotte, geef nóóit echt vlees. Je mag wel altijd een insectje geven.

Trompetbekerplant vermeerderen

De vleesetende plant kan worden vermeerderd door te zaaien of door middel van wortelstekken of scheuren. Wanneer de plant net is gestekt of gezaaid, zorg dan voor een hoge luchtvochtigheid. Een stekstation is een prima idee om deze planten met succes te vermeerderen.

Zaaien

Om zelf zaad van deze plant te winnen moet je echt een expert zijn op plantengebied. Maar niet getreurd. Zaad van de Sarracenia is te koop. Het is misschien even zoeken maar je kunt er on-line best aankomen. Lees goed de gebruiksaanwijzing en ga zorgvuldig en met schoon materiaal aan de slag.  Het is toch echt superleuk om zelf deze, best wel moeilijk te vermeerderen planten, te zaaien.

Wortelstekken of scheuren

Om aan wortelstekken te komen kun je het beste de plant gaan verpotten. Scheur een aantal delen van de plant af en zet deze in een apart potje met de aanbevolen potgrond. Wanneer je een Stekstation hebt zal het vermeerderen nog gemakkelijker gaan. Lees hieronder de voordelen van deze kweekkas.

Stekhexagon plaatsen

Planten in stekstation

Stekstation

Vooral voor dit soort planten is een stekstation bijzonder handig. Je kunt altijd de juiste luchtvochtigheid bereiken en wanneer je het station tegen een raam bevestigd waar veel zon is, heeft deze plant het prima naar zijn zin. Stekken zal dan ook veel sneller gaan met dit product.

Een stekstation heeft een aantal voordelen;

  • Het bespaart ruimte
  • Eenvoudig te bevestigen en te verplaatsen
  • De juiste temperatuur en luchtvochtigheid voor al je stekjes
  • Het geeft extra veel ruimte om plantjes kwijt te kunnen
  • Tevens kun je verticaal tuinieren

Hoe werkt het?

Het stekstation gebruiken is erg simpel. Je begint met de bijgeleverde plexiglas cover, die bevestig je aan de achterzijde met de meegeleverde zuignappen. Deze zuignappen hebben namelijk een stukje schroefdraad waarmee je deze supersnel in het stekstation draait.

Je kan het stekstation nu aan het raam plakken met de zuignappen. Bang dat je stekstation van het raam valt? Maak je geen zorgen! Iedere zuignap kan een goede 2 kilo dragen.

In je stekstation kan je stekjes kwijt op diverse manieren. Je kan natuurlijk je eigen potjes in de stekhexa zetten óf gebruik maken van de bijgeleverde ligger met reageerbuisjes.

Je sluit dit kweekkasje af met drie of meer duimschroeven. Zo blijft de luchtvochtigheid in je stekstation lekker hoog én kunnen er geen enge beestjes bij je stekjes komen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Trompetbekerplant stekken?

Je kunt een Trompetbekerplant stekken door een gezonde volwassen plant te selecteren en de stekken te snijden met een scherp en schoon mes. Zorg ervoor dat elke stek minimaal één gezond blad heeft en plant deze vervolgens in vochtige, goed doorlatende grond.

Wat is de beste tijd om een Trompetbekerplant te stekken?

De beste tijd om een Trompetbekerplant te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Dit geeft de stekken voldoende tijd om te wortelen en te groeien voordat de groeiperiode in de zomer begint.

Hoe lang duurt het voordat de stekken van een Trompetbekerplant wortel schieten?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat de stekken van een Trompetbekerplant wortel schieten. Dit hangt af van factoren zoals de gezondheid van de plant, de omgevingsomstandigheden en de zorg die aan de stekken wordt gegeven.

Moet ik de stekken van een Trompetbekerplant beschermen tegen direct zonlicht?

Ja, het is aan te raden om de stekken van een Trompetbekerplant te beschermen tegen direct zonlicht, vooral als ze nog aan het wortelen zijn. Te veel zonlicht kan de stekken beschadigen en hun groei belemmeren.

Hoe vaak moet ik de stekken van een Trompetbekerplant water geven?

Geef de stekken van een Trompetbekerplant regelmatig water, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Houd de grond licht vochtig en pas de watergift aan op basis van de behoeften van de plant.

Zijn er speciale voedingsbehoeften voor de stekken van een Trompetbekerplant?

Trompetbekerplanten gedijen het beste in voedselarme grond, dus het is niet nodig om de stekken speciale voeding te geven. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef de planten voldoende zonlicht en water voor een gezonde groei.

nl_NLNederlands