Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vetplant stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Een vetplant cadeau doen aan iemand die graag een plantje heeft maar géén groene vingers, maak je blij met een vetplant. Vetplanten hebben een minimum aan verzorging nodig en geven tóch dat extra tintje aan een woon- of slaapkamer. Vetplanten zijn er in ontelbaar veel variaties, dus wanneer je van dit soort planten houdt heb je enorm veel keus.

Alle vetplanten behoren tot de Crassulaceae, de vetplantenfamilie. Het zijn over het algemeen planten met dikke bladeren waar water in wordt opgeslagen. Ben je helemaal verslingerd aan de vetplant dan is dit een geweldig item om in huis te halen. Vetplanten hebben weinig verzorging nodig.

Water

Water geven hoeft eigenlijk maar 1 x per maand. In warme zomermaanden is het een aanrader om ééns in de twee weken een scheut water te geven.

Geef water wanneer de potgrond helemaal is uitgedroogd. Kan soms na 6 weken pas opgedroogd zijn. Het ligt een beetje aan de grootte van de plant.

Potgrond

Wanneer je je vetplanten gaat verpotten gebruik dan potgrond die bedoeld is voor cactussen en vetplanten. Deze potgrond heeft de juiste bodemwaardes en voeding om je vetplantjes goed te laten groeien. Een goede drainage bereik je door onder in de pot scherven of kiezelsteentjes te deponeren. Vetplanten houden van droogte dus op deze manier wordt het vocht afgevoerd.

Zon

Vetplanten doen het heel goed op een warm plekje in de zon. Ben je echter in het bezit van een Haworthia vetplant dan kan deze prima op een schaduwplekje staan. Zo’n vetplantje kan bijvoorbeeld heel goed in een wat donkere badkamer. Door het vocht hoef je deze vetplant dan amper water te geven.

Haworthia

Giftig

Vetplanten zijn giftig. Pas dus op met kleine kinderen en huisdieren. Zij kunnen onwel worden na het eten van een stukje vetplant.

Bloei van de vetplant

In principe zou een vetplant het gehele jaar door kunnen bloeien. Dan is wel de eis dat de plant voldoende licht en warmte krijgt. In een doodgewoon huishouden zal het niet gemakkelijk zijn om in de wintermaanden een vetplant in de bloei te krijgen. De temperatuur moet immers hoog zijn. Bloeien in de wintermaanden kan beter aan professionals worden overgelaten. In de zomermaanden kan zeker bloei plaatsvinden. Zet de plant lekker buiten in de zon en hij zal je verrassen met uitbundige bloei.

Rusttijden van de vetplant

Cactussen en vetplanten hebben hun groeiperiode in de zomermaanden. Vanaf het voorjaar zie je de groei langzaam terugkeren. De hoofdgroei is midden in de zomer met soms een korte rustperiode in de heetste weken. Geleidelijk naar de herfst zal het groeien minder worden om in de wintermaanden geheel tot stilstand te komen. In de winter stopt de groei. Een temperatuur van 6 tot 8 graden Celcius is voldoende.

Soorten vetplanten

Vetplanten zijn er in een groot aantal varianten. Hieronder de 5 meest geliefde planten.

De Crassula ovata

 

Sedum Morganianum Burrito

 

Echeveria Sirius

 

Crassula

 

Haworthia

 

Vetplanten stekken

Het stekken van een vetplant is echt heel gemakkelijk. Kwestie van een blaadje zo dicht mogelijk bij de kern afknippen of snijden.

Laat dit een week goed drogen en leg het vervolgens in een potje met aarde. Een klein gedeelte van het blad moet even iets onder de grond.

Besproei elke drie dagen en zet na ongeveer 2 maanden in een ander potje. Geef het stekje iedere maand een klein beetje water en behandel dan als een volwassen vetplant.

Stengelstek

Wanneer er stengels aan je vetplant zitten kunnen deze ook gebruikt worden om te stekken. Met een stengelstek is de kans van slagen groter dan met een blad. Wanneer je de stengel, met een schoon mes, hebt afgesneden, kan het zijn dat er wat vocht uitlekt. Leg daarom de stengel in het licht en laat een paar dagen drogen. Niet in het zonlicht maar op een licht plekje waar de zon niet bij kan! Zet daarna de stengel in een potje met aarde die de juiste voeding bevat. Er mogen geen blaadjes onder de grond zitten, dus snijd deze er af.

Stekken van een vetplant kan het beste in de groeiperiode, dus in de zomermaanden.

nl_NLNederlands