Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vijgenboom stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De vijgenboom is een struik die een wijde vertakking heeft. Hij helt iets over en heeft omhooggaande, knobbelige takken. De bast is glad en heeft een metaalgrijze kleur. Een oudere vijg heeft een donkergrijs patroon op de bast. Een Vijgenboom kan wel 10 meter hoog worden.

De vijgen die je in de winkel koopt komen meestal uit Zuid-Europa. De grootste producent is Turkije. Wanneer de Vijgenboom in Nederland op een beschut plekje staat kun je ook vijgen oogsten.

Bloei van de Vijgenboom

Een wilde vijg produceert wel drie keer per jaar bloemen en vruchten. De bloemen zijn klein en lijken op een onrijpe groene vrucht. De vijgenwesp is degene die de bloemen bestuift.

Vruchten

De vruchten van de vijg zijn peervormig en eerst donkergroen. Wanneer ze gaan rijpen worden ze paars en zelfs zwart.

Vijgenboom verzorgen

Wanneer de Vijg op een plek staat die tegen de wind is beschut, tegen een muur met een goed gedraineerde grond staat, kan deze gemakkelijk min 20 graden vorst verdragen. Een compacte, gedrongen plant ontstaat door schrale groeiomstandigheden. De vijgenboom hoeft niet persé een warme, zonnige zomer, maar een zachte winter helpt wel mee om voldoende vruchten voort te brengen.

Al voordat de winter inzet wordt de vruchtvorming bij de vijg op gang gebracht. Je ziet dan kleine knopjes boven in de toppen van de plant. De minivijgjes kunnen door vorst teniet worden gedaan. Bescherm ze, wanneer dit bij jou Vijgenplant/boom te zien is, tegen vorst. Trek er bijvoorbeeld een sok over heen.

Haal de vijgenboom in pot bij streng vriezend weer naar binnen. Zet hem in een garage of schuur.

Vijgenboom in pot

Een vijgenboom is tevreden met een beperkte hoeveelheid grond. Daarom kan deze plant gemakkelijk in een pot worden gekweekt. Een vijg in een pot kan in de koudste wintermaanden, het beste op een beschutte plaats worden gezet. Berging of garage is prima, ze hebben ook geen licht nodig wel af en toe wat vocht. Begin maart kan de pot weer tevoorschijn worden gehaald en kan de plant rustig weer wennen aan de buitenomgeving. Het blad begint dan ook weer te komen op de kale takken. Let er wel op om de plant weer binnen te halen wanneer er een late nachtvorst wordt voorspeld.

De vijgenboom geeft een mediterraan sfeertje en staat dus prachtig op terras of balkon. De vijg is tevreden met normale potgrond. Het is nog beter om aan te vullen met wat scherp zand en wat kleikorrels om de voeding beter vast te houden. Extra bemesting kan met kalk en koemest.

De vijgenboom houdt van water. Dagelijkse beregenen in de zomermaanden vindt deze plant helemaal top! Je kunt het trouwens goed zien wanneer de Vijgenboom dorst heeft…al het blad gaat slap hangen. Nadat de plant weer voldoende water heeft gekregen is deze snel weer hersteld.

Gedroogde vijgen eten

Gedroogde vijgen kom je vooral tegen aan het einde van het jaar. Het is een supergezond product, bevat bijvoorbeeld veel vezels en calcium. Om te zorgen dat je niet te veel suiker binnenkrijgt, is één handje per dag prima om te doen. 1 Vijg van circa 20 gram levert als snel 2 gram vezels. Soms zijn de gedroogde vijgen wat taai. Week ze dan 15 minuten in warm water en dep daarna voorzichtig droog. Je hebt dan heerlijke zachte vijgen.

Vermeerderen van de Vijgenboom

Er zijn een aantal manieren om je vijgenboom te vermeerderen.

Stekken

Wanneer het niet vriest kan de vijg worden gestekt. Je moet dit doen, voordat de boom gaat uitlopen. Knip de stekjes af en verwijder de onderste bladeren. Zorg er wel voor dat de knoppen blijven zitten. Gebruik eventueel stekpoeder om wortelen te bevorderen. Maak een gaatje in de stekgrond, Steek de stek in een potje met stekpoeder. Klop het stekpoeder er af en steek de stek in het gaatje. Geef water.

Zet nu de stekjes op een beschut plekje en wacht tot wortels en bladeren zich hebben ontwikkeld voordat je de stek op zijn definitieve plek zet.

Afleggen

Afleggen is een andere manier van vermeerderen. Leg een tak, die onder aan de boom zit, op de grond. Graaf hiervoor een klein richeltje waar je de tak in legt. Bedek deze aflegger met aarde en zet vast met een pin of een steen. Laat de stek aan de moederplant zitten. Na verloop van tijd zullen er wortels verschijnen. Is dit het geval, dan knip je de stek los van de moederboom en zet je het vijgenkind op een andere plek in de tuin.

Zaaien

Het is vrij lastig om zaad te winnen van deze boom. Zaad heeft zo ongeveer 2 jaar nodig om te rijpen. Wel kan je zaad aanschaffen bij de professionele zaadspecialist. Via deze website is het mogelijk vijgenzaad te bestellen. Mocht Vijgenzaad niet in het assortiment zitten, stuur dan even een berichtje.

Beschrijving zaaien

Stop het zaad in een glas met lauwwarm water. De gezonken zaden zijn geschikt om tot ontkieming te komen. Gooi de drijvende zaden gewoon weg. Deze zijn steriel.

Strooi het zaad op zaai- en stekgrond en bedek deze niét met aarde. De grond constant vochtig houden. Sproei af en toe met water en bedek het geheel met glas of huishoudfolie! Ontkieming vindt plaats op een zeer lichte (voor het raam, stekstation) warme plek. Het kan zomaar een paar maanden duren voordat je een zaailing ziet verschijnen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een vijgenboom stekken?

Om een vijgenboom te stekken, kun je een jonge tak afsnijden van ongeveer 15-20 cm lang. Verwijder de onderste bladeren, dompel het uiteinde van de tak in stekpoeder en plant deze in een pot met vochtige potgrond. Zet de pot op een warme en lichte plek en houd de grond vochtig.

Wanneer is de beste tijd om een vijgenboom te stekken?

De beste tijd om een vijgenboom te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Dit geeft de stek de beste kans om goed te wortelen en te groeien.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte vijgenboom wortels krijgt?

Het kan een paar weken tot enkele maanden duren voordat een gestekte vijgenboom wortels krijgt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de stek regelmatig water te geven om het wortelproces te bevorderen.

Moet ik een gestekte vijgenboom beschermen tegen de zon?

Ja, het is belangrijk om een gestekte vijgenboom te beschermen tegen felle zon, vooral in de eerste paar weken na het stekken. Plaats de stek op een beschutte plek of gebruik schaduwdoek om verbranding te voorkomen.

Hoe vaak moet ik een gestekte vijgenboom water geven?

Houd de grond van een gestekte vijgenboom vochtig, maar niet doorweekt. Geef de stek regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, maar voorkom dat de wortels te nat worden, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

Kan ik een gestekte vijgenboom direct in de volle grond planten?

Het is beter om een gestekte vijgenboom eerst in een pot met potgrond te laten wortelen voordat je deze in de volle grond plant. Dit geeft de stek de kans om sterker te worden voordat hij wordt blootgesteld aan de elementen.

nl_NLNederlands