Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlinderstruik stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Vlinderstruik (Buddleja davidii) zie je in steeds meer tuinen verschijnen. Het is dan qua verzorging een gemakkelijke plant en wat ook erg leuk is…de struik trekt vlinders aan. Een vlinderstruik die in volle bloei is zit meestal vol met vlinders. De Vlinderstruik behoort tot de helmkruidfamilie en wordt in Europa als tuinplant gebruikt. Deze struik kan vorst verdragen tot -15 graden °C en kan ook in verwilderde toestand worden aangetroffen.

Kleuren

Elk jaar verrast de vlinderstruik je weer met prachtige kleuren. Van roze tot dieppaars en niet te vergeten de witte variant. De vlinderstruikbloei lijkt op de bloei van een sering en wordt daarom ook wel herfstsering genoemd. De bloei vindt plaats van juli tot diep in september en geeft dus altijd een kleurige aanblik aan je tuin. De meeste vlinderstruiken verliezen hun blad in de winter. Er zijn echter ook groenblijvende struiken. De hoogte van deze struik varieert van 150 cm tot wel 4 meter. Zorg dat je weet hoe hoog de struik wordt in verband met de standplaats.

Verzorgen van de Vlinderstruik

De Buddlea is een sterke struik, mits hij de goede verzorging krijgt.

Bedenk dat een Vlinderstruik gesteld is op warmte. Zoek een zonnige plek die ook wel wat schaduw heeft. Geef de struik een goede doorlatende grond en geef je Buddlea regelmatig water tijdens droge periodes. Extra voeding om de plant in de bloei te krijgen en lang te houden is prima. Neem oude bloemen steeds weg om de bloei te stimuleren. Snoei in maart/april wanneer de meeste vorst is verdwenen. Te vroege snoei kan invriezen van de takken veroorzaken.

Snoeien

Om de plant mooi in de bloei te krijgen is snoei het allerbelangrijkste. Doe dit in april dan is de ergste nachtvorst wel voorbij. Maar pas op…Vorst kan er voor zorgen dat de nét gesnoeide takken kunnen invriezen. Dat is voor de Vlinderstruik niet echt prettig.

Een vlinderstruik blijft jong en gezond door deze goed kort te snoeien. Hoge soorten dienen op kniehoogte te worden gesnoeid. De lage soorten mogen nog iets korter. Niet bang zijn om te snoeien…Juist door snoei zal een vlinderstruik tot volle wasdom komen.

Kenmerken Buddleja

Vanuit het hoofdwortelstelsel groeien een flink aantal rechtopstaande takken. Je krijgt een wat warrige indruk van deze plant. De bladeren zijn eirond met spitse punten. Deze zijn donkergroen en van onderen sterk behaard. De pluimen met bloemen ontwikkelen zich aan de uiteinden van de takken en kunnen kleuren laten zien die variëren van roze tot paars. De zaden kunnen door de wind worden verspreid. Door vlagerige wind worden de zaden uit de vruchten als het ware worden weggeslingerd.

Soorten Vlinderstruiken

Er bestaan honderd verschillende soorten vlinderstruiken. Deze kunnen verschillende hoogtes en kleuren laten zien.

  • Lange, witte aren heeft de “White Profusion”
  • Wil je een Vlinderstruik met roze pluimen dan kun je kiezen voor de “Pink delight”.
  • Prachtig paars/blauwe pluimen heeft de “Lochinde”
  • De “Globosa”Is groenblijvend en heeft bolvormige, geurende bloemen in een verrassend gele kleur
  • Donkerpurper is de “Blacknight”
  • Paarsroze is de “Camkeep”en de “Dartmoor”.

Vlinderstruik vermeerderen

Stekken

De vlinderstruik is een gemakkelijke plant die veel plezier geeft in je tuin. Zo kun je er lelijke muurtjes etc. mee verdoezelen en wat het allerleukste is…dat zijn natuurlijk de vlinders die op deze struiken afkomen. Plant een paar van dit soort struiken in de tuin en vlinders zullen in grote getale langskomen. De dagpauwoog, de citroenvlinder en de witte vlinder zijn allemaal fan van de Buddleja.

Stekken is prima te doen. Dit kan in maart maar ook november is een prima periode. Knip gewoon een tak van de struik en plaats deze in de grond. Gemakkelijker kan het bijna niet.

De meeste mensen geven de voorkeur aan het voorjaar om te stekken, omdat dan gesnoeid moet worden. Genoeg takken om een mooie vlinderstruik te creëren. Gebruik een snoeischaar om op de juiste manier de takken af te knippen. De beste takken zijn de wat dunnere. Houd een lengte van 30 à 40 cm aan. Om een goede worteling te krijgen is stekpoeder een fijn medium wat wortelgroei stimuleert en zorgt voor de juiste aangroei.

Of je nu de tak direct in de aarde poot of dat je ze binnen in een stekvaasje water zet, beide manieren zijn goed om te doen. Om direct een mooie volle vlinderstruik te krijgen is het aan te raden 10 takken af te knippen, deze bij elkaar te binden met een touwtje, in de stekpoeder te dopen en deze in een hoekje van de tuin of in een pot te zetten. Zorg dat er kleine zijtakjes of uitlopertjes aan de takjes zitten.

Geef ze weg aan vrienden en bekenden. Vlinderstruiken zijn, vooral in deze tijd, geweldig om de vlinderstand in ere te houden. Ook de bijtjes vinden deze struiken fijn om op te gaan zitten. Vlinderstruiken zijn dus heel goed voor de natuur!

 Zaaien

Een vlinderstruik produceert heel veel zaad. Best kans dat in de buurt van uw plant nieuwe zaailingen opkomen. Deze lijken bijna nooit op de moederplant. Dus wanneer je eenzelfde exemplaar wil al je moederplant dan zul je door middel van stekken moeten vermeerderen.

Het is wel heel leuk om zelf een Buddleja uit zaad op te kweken. Dit is echt niet moeilijk. Zaaien kan het hele jaar rond binnen. De temperatuur om het zaad te laten ontkiemen is 20 tot 24 C°. Je kunt gerust oppervlakkig zaaien. De zaailingen komen tussen de 7 tot 14 dagen. Tussen juni en oktober kan van de meeste Vlinderstruiken uitbundige bloei worden verwacht.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste periode om een vlinderstruik te stekken?

De beste periode om een vlinderstruik te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik het beste een vlinderstruik stekken?

Je kunt het beste een takje van ongeveer 10-15 cm afknippen, de onderste bladeren verwijderen, en het takje vervolgens in potgrond steken. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de stek op een warme en lichte plek staat.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte vlinderstruik wortels krijgt?

Het duurt meestal 4 tot 6 weken voordat een gestekte vlinderstruik wortels krijgt.

Kan ik een vlinderstruik stekken in de herfst?

Het is beter om een vlinderstruik in de herfst niet meer te stekken, omdat de plant dan in rust is en minder goed zal wortelen.

Moet ik de gestekte vlinderstruik beschermen tegen vorst?

Ja, het is raadzaam om de gestekte vlinderstruik te beschermen tegen vorst door de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

Wanneer kan ik de gestekte vlinderstruik buiten in de volle grond planten?

Je kunt de gestekte vlinderstruik het beste in het voorjaar buiten planten, wanneer de kans op vorst voorbij is en de plant goed kan groeien.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn gestekte vlinderstruik goed groeit?

Geef de gestekte vlinderstruik regelmatig water, zorg voor voldoende licht en voeding, en snoei de plant indien nodig om een gezonde groei te bevorderen.

nl_NLNederlands