Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vrouwenmantel stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Alchemilla Mollis is een vaste plant die kan bloeien van mei t/m september. De geel/groene bloemen geven deze plant iets fris. Over fris gesproken…het decoratieve blad is na een regenbui erg aantrekkelijk om te zien. Waterdruppeltjes lijken te zweven op dit pure, groene blad. Wanneer de plant bloeit ziet het er uit alsof er een diffuse waas over de planten ligt. De Vrouwenmantel is prima te combineren met Lavendel en Salvia. Het paarse effect van deze planten hebben een fantastische uitstraling naast de Vrouwenmantel. Ook is het combineren met gele rozen supermooi.

Wil je een tweede bloei van deze plant dan moeten de uitgebloeide bloemen gesnoeid worden. Dit stimuleert een tweede bloei.

a close up of a bunch of yellow flowers

Verzorging

Standplaats

De Alchemilla Mollis is een gemakkelijke bodembedekker, die niet zo nauw kijkt qua standplaats. In de natuur komt deze plant voor onder bomen en struiken. De plant houdt van vocht en kan 2 x per jaar bloeien, mits je na de eerste bloei terugsnoeit. Deze robuuste bodembedekker groeit op bijna iedere grondsoort. Het is een superleuke plant om als rand aan te planten.

De Vrouwenmantel is familie van de Rosaceae. Het is een gemakkelijke plant die je het hele jaar door kunt planten. Behalve wanneer het vriest. Een plaatsje in de zon maar ook een half beschaduwde plekje is prima.

water drop on green leaf

Waterdoorlatend

Deze plant groeit overal, maar eist wel een goed doorlatende plek. Water moet goed weg kunnen zakken. Deze plant is winterhard en gaat jaren mee. Wordt de plant wat minder, dan is stekken en delen een prima optie. Water geven kan iedere dag, vooral wanneer de plant net hebt verzet of wanneer je nieuwe stekken hebt geplant. Geef in ieder geval iedere dag een klein beetje water en niet ineens een hele plens. Dat is beter voor de wortels.

Lieveheersbeestjes

Zoals eerder vermeld kan direct na de bloei worden gesnoeid. De tweede bloei kan dan in het najaar plaatsvinden. Na de tweede bloei weer snoeien maar laat het blad zitten. Wel blad wat lelijk is even wegsnoeien. Tussen de bladeren zitten vaak lieveheersbeestjes die zo de winter kunnen overleven. In het voorjaar zal de Alchemilla Mollis weer uitlopen en in mei weer zijn mooie groen/gele bloemetjes laten zien.

Soorten

De gewone Alchemilla Mollis is eigenlijk wel de bekendste Vrouwenmantel. Er zijn echter nog meer soorten die allemaal hun eigen uitstraling hebben. Zo zijn er de;

  • Alchemilla Alpina, die weer een geheel andere bladvorm heeft. De stervormige bladeren hebben witte randjes en kunnen een minimumtemperatuur van – 25 graden verdragen.
  • De Robustica wordt wat hoger. Kan 50 cm worden. Is net zo winterhard als zijn broertjes en zusjes.

Andere Vrouwenmantelsoorten zijn o.a.:

  • Alchemilla ellenbeckii
  • de Erythropoda
  • de Spitslobbige Vrouwenmantel
  • Alchemilla Splendens

Ziektes

Deze gemakkelijke plant heeft eigenlijk nooit last van ziektes. Het enige wat nog wel is kan gebeuren is meeldauw. Dit is een schimmelinfectie, die er uit ziet als een witte, poederachtige aanslag. Dit komt meestal wanneer er een periode is van erg nat en vochtig weer. Verwijder de bladeren die zijn aangetast en dun eventueel de Vrouwenmantel uit. Zo komt er meer lucht onder de planten en kan de grond wat opdrogen.

Combineren

De Alchemilla leent zich uitstekend om met een groot aantal planten te worden gecombineerd. Deze planten vindt je hier onder;

  • Lavendel
  • Klokjesbloem
  • Hosta
  • Ooievaarsbek
  • Vingerhoedskruid
  • Kattenkruid
  • De Spierstruik

Vooral met planten die paars of lila bloeien, is de Vrouwenmantel bij uitstek een goede buur.

Vrouwenmantel stekken

Heb je een supermoderne of juist een klassieke tuin? De Vrouwenmantel past werkelijk overal. Je kunt hem gebruiken als bodembedekker. Zelf ben ik liefhebber van vergeten randjes…Daar is dan de Alchemilla prima op zijn plek. Heb je zelf een vrouwenmantel en wil je deze ook op andere plekken in je tuin, ga dan niet direct aanschaffen maar probeer te vermeerderen van je eigen planten. Dat is goedkoop en functioneel.

Een Vrouwenmantel is eigenlijk de meest gemakkelijke tuinplant om te vermeerderen. Het is supersimpel. Je kunt met een scherpe spade een stuk van de plant afsteken en deze op een andere plek uitplanten. Zorg dat de grond goed draineerbaar is en verzorg de plant een aantal weken goed. Dus, op tijd water geven met droogte en eventueel dode blaadjes verwijderen. Je hebt op deze manier snel nieuwe planten in je tuin.

Je kunt de plant ook in zijn geheel uit de grond scheppen en vermeerderen door in een aantal acceptabele stukken te scheuren. Plant de stukken plant uit en je hebt in no-time een vrolijke Vrouwenmantelrand en een kaal stuk grond bedekt met deze mooie, gele bloeier.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik vrouwenmantel stekken?

Vrouwenmantel kan gestekt worden door het nemen van stekken van ongeveer 10 centimeter lang met minimaal twee bladeren. Verwijder de onderste bladeren en zet de stekken in vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Wanneer is de beste tijd om vrouwenmantel te stekken?

De beste tijd om vrouwenmantel te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Dit is meestal rond april of mei.

Hoe lang duurt het voordat gestekte vrouwenmantel wortels vormt?

Het duurt meestal 4 tot 6 weken voordat gestekte vrouwenmantel voldoende wortels heeft gevormd om verpot te worden.

Heeft vrouwenmantel veel verzorging nodig na het stekken?

Na het stekken heeft vrouwenmantel wat extra aandacht nodig om de wortels te laten groeien. Zorg voor voldoende vocht, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Blijf de plant goed observeren om te controleren of de stekken goed aanslaan.

Kan ik vrouwenmantel stekken in water?

Ja, vrouwenmantel kan ook gestekt worden in water. Zet de stekken in een glas met water en ververs het water regelmatig. Zodra de stekken voldoende wortels hebben gevormd, kunnen ze in potgrond worden overgezet.

nl_NLNederlands