Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wetstick stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Planten vermeerderen is een boeiende en bevredigende activiteit voor tuiniers en liefhebbers van groen. Een populaire methode om nieuwe planten te kweken is door middel van “wetstick stekken” ofwel het nemen van stekken van moederplanten en ze onder vochtige omstandigheden te laten wortelen. In dit artikel zullen we je een complete gids geven over hoe je met succes wetstick stekken kunt nemen en gezonde, weelderige planten kunt laten groeien. Volg onze eenvoudige stappen en ontdek de magie van plantvermeerdering door middel van wetstick stekken.

Wat zijn wetstick stekken?

Wetstick stekken is een techniek waarbij plantenstekken worden genomen en onder vochtige omstandigheden worden geroot. Deze methode is met name geschikt voor planten die van nature in vochtige omgevingen groeien en moeite hebben om wortels te ontwikkelen in droge omstandigheden. Door de stekken in een vochtig substraat te plaatsen en ze te voorzien van voldoende warmte en luchtvochtigheid, kunnen de stekken snel wortels ontwikkelen en uitgroeien tot gezonde planten.

Voordelen van wetstick stekken

Wetstick stekken bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere vermeerderingsmethoden. Ten eerste is het een eenvoudige en kosteneffectieve manier om nieuwe planten te kweken. Je hebt geen geavanceerde apparatuur of speciale vaardigheden nodig. Bovendien hebben wetstick stekken een hoog slagingspercentage, waardoor je snel resultaten kunt behalen. Daarnaast kun je met deze techniek genetisch identieke kopieën van je favoriete planten maken, waardoor je de gewenste eigenschappen kunt behouden.

Benodigdheden voor wetstick stekken

Voordat je begint met het nemen van wetstick stekken, zijn er enkele essentiële benodigdheden die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

 • Scherp snoeigereedschap
 • Een schoon snijoppervlak
 • Een vochtig substraat zoals veenmos of vermiculiet
 • Doorzichtige plastic zakken of een kweekkas
 • Een verwarmingsmat of warmtelamp
 • Water vernevelaar

Het selecteren van geschikte moederplanten

Om succesvolle stekken te nemen, is het belangrijk om geschikte moederplanten te selecteren. Kies gezonde planten zonder tekenen van ziekte of plagen. Selecteer stelen die jong en stevig zijn, maar niet te houtachtig. Het is ook raadzaam om stekken te nemen van planten die in het groeiseizoen zitten, omdat ze dan een hogere kans hebben om snel wortels te ontwikkelen.

Voorbereiding van de stekken

Voordat je de stekken neemt, is het belangrijk om ze goed voor te bereiden. Verwijder eventuele bloemen, bladeren en zijtakken van de onderste helft van de stekken. Dit zorgt ervoor dat de energie van de plant zich richt op het ontwikkelen van wortels in plaats van op het in stand houden van bloemen of bladeren.

Het nemen van de stekken

Nu is het tijd om de stekken daadwerkelijk te nemen. Gebruik een scherp snoeigereedschap om een schuine snede te maken net onder een bladknoop. Dit stimuleert de stekken om wortels te ontwikkelen. De stekken moeten ongeveer 10-15 cm lang zijn en minstens één bladpaar hebben.

Het stimuleren van wortelgroei

Plaats de stekken in het vochtige substraat, zodat de onderste helft van de stekken bedekt is. Zorg ervoor dat de stekken stevig in het substraat zitten en niet omvallen. Bedek de stekken met een doorzichtige plastic zak of plaats ze in een kweekkas om een hoge luchtvochtigheid te behouden. Plaats de stekken op een verwarmingsmat of onder een warmtelamp om de wortelgroei te stimuleren.

Overplanten van gestekte planten

Na enkele weken zullen de stekken wortels ontwikkelen en klaar zijn om te worden overgeplant naar individuele potten. Gebruik een goed doorlatend potgrondmengsel en zorg ervoor dat de potten voldoende drainagegaten hebben. Voorzie de jonge planten van regelmatig water geven en een lichte plaats met indirect zonlicht.

Tips voor succesvolle wetstick stekken

 • Kies het juiste moment om stekken te nemen, meestal in het voorjaar of de vroege zomer.
 • Gebruik schoon snoeigereedschap om infecties te voorkomen.
 • Houd het substraat vochtig, maar niet doorweekt.
 • Zorg voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid.
 • Geef de jonge planten voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

 1. Schimmelgroei: Als je merkt dat er schimmel groeit op de stekken, verwijder dan de aangetaste stekken en verminder de luchtvochtigheid.
 2. Geen wortelgroei: Als de stekken geen wortels ontwikkelen, controleer dan of ze voldoende warmte en vochtigheid krijgen. Het kan ook zijn dat de stekken te oud of te houtachtig zijn.
 3. Verwelking: Als de stekken verwelken, kan dit duiden op te veel of te weinig water. Controleer de vochtigheid van het substraat en pas de watergift aan.

Veelgestelde vragen (FAQs)

 1. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels ontwikkelen? Het kan variëren, maar meestal duurt het 2-4 weken voordat de stekken wortels ontwikkelen.
 2. Kan ik wetstick stekken nemen van alle planten? Nee, niet alle planten zijn geschikt voor wetstick stekken. Sommige planten hebben andere vermeerderingsmethoden nodig, zoals zaadvermeerdering of enten.
 3. Hoe vaak moet ik de stekken besproeien? Het substraat moet vochtig worden gehouden, maar niet doorweekt. Besproei de stekken regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te houden.
 4. Kan ik wetstick stekken nemen van kamerplanten? Ja, veel kamerplanten kunnen succesvol worden vermeerderd door middel van wetstick stekken.
 5. Is het nodig om wortelhormonen te gebruiken bij wetstick stekken? Het gebruik van wortelhormonen is optioneel, maar kan de wortelgroei versnellen en het slagingspercentage vergroten.

Conclusie:

Wetstick stekken is een eenvoudige en effectieve manier om nieuwe planten te vermeerderen. Door de juiste technieken toe te passen en zorgvuldig te werk te gaan, kun je met succes gezonde planten kweken uit stekken. Volg de stappen en tips in deze gids en geniet van het plezier van plantvermeerdering. Experimenteer met verschillende plantensoorten en ontdek de voldoening van het laten groeien van je eigen groene oase.

Veelgestelde vragen

Wat is een Wetstick stek?

Een Wetstick stek is een methode om een plant te vermeerderen door middel van stekken die in water worden geplaatst.

Hoe maak je een Wetstick stek?

Om een Wetstick stek te maken, snijd je een gezonde tak of blad van de plant af en plaats je deze in een glas water totdat er wortels groeien.

Hoe lang duurt het voordat een Wetstick stek wortels krijgt?

Het duurt meestal enkele weken tot een paar maanden voordat een Wetstick stek voldoende wortels heeft gevormd om geplant te worden in aarde.

Welke planten zijn geschikt voor Wetstick stekken?

Niet alle planten zijn geschikt voor Wetstick stekken, maar populaire keuzes zijn Pothos, Monstera, en Philodendron.

Moet ik de water regelmatig vervangen bij het maken van een Wetstick stek?

Ja, het is belangrijk om regelmatig het water te verversen om de groei van gezonde wortels te bevorderen bij een Wetstick stek.

Kan ik de Wetstick stek direct in aarde planten zodra er wortels groeien?

Ja, zodra de Wetstick stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kan deze veilig geplant worden in aarde.

Zijn er specifieke tips voor het succesvol maken van Wetstick stekken?

Ja, zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt maar niet in direct zonlicht staat, en houd de waterkwaliteit goed in de gaten om rotting te voorkomen.

Hoe vaak moet ik de Wetstick stek controleren op wortelgroei?

Het is aanbevolen om de Wetstick stek regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, te controleren op wortelgroei om het proces in de gaten te houden.

nl_NLNederlands