Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Yucca stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Yucca, ook wel Palmlelie genoemd, is een plant die van oorsprong in de woestijnen van Mexico en Texas voorkomt. Een prachtige, stoere plant die met een minimale verzorging het al snel naar zijn zin heeft.

De Yucca is een echte cowboy die voorkomt in de meest droge gebieden van Midden-Amerika. Ook het Caribisch gebied en Noord-Amerika wordt deze plant regelmatig gespot. De Yucca Valley, vlakbij het Joshua Tree National park, vindt je ontzettend veel Yucca’s. In de natuur komen zeer grote exemplaren voor. De stammetjes worden dan afgezaagd en opgepot. Er ontstaat dan snel een nieuwe Yucca.

Conditioner

De wortels van de Palmlelie hebben verzorgende eigenschappen. Deze worden dan ook gebruikt om conditioners voor je haar mee te maken. Het geslacht Yucca bestaat uit een veertigtal soorten en de planten hebben over het algemeen dikke, leerachtige bladeren die eindigen in een scherpe punt. Een Yuccaplant is een succulent en wordt gekweekt als sier- of tuinplant.

Giftig

De Yucca heeft sap in de dikke bladeren. Wanneer je hiermee in aanraking komt, pas dan op, het is namelijk nogal giftig. Vooral oppassen geblazen met kleine kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Sommige kamerplanten zuiveren de lucht. De Yucca is er daar een van. Ze filteren CO2, benzeen en nog meer schadelijke fijnstoffen uit de lucht en zorgen dus voor een schoner klimaat in je woon- of slaapkamer. Stel je hier echter niet al te veel van voor. Op 1 vierkante meter heb je tussen de 10 en 1000 luchtzuiverende planten nodig om de lucht helemaal schoon te krijgen. Dat is natuurlijk niet te doen…Maar oké, alle kleine beetjes helpen.

Standplaats van de Yucca

Een Yuccaplant komt van oorsprong uit woestijngebieden. Geen wonder dat deze plant een echte zonaanbidder is. 5 Uur per dag direct zonlicht is het meest ideale voor de Palmlelie. Laat de Yucca echter wel wennen aan zoveel licht, omdat deze plant meestal met gefilterd licht wordt opgekweekt. Zet de Yucca in de zomermaanden lekker buiten. Zodra echter de temperatuur onder de 10 graden komt, haal hem dan weer binnen.

Water geven

Water geven in de zomermaanden is uiteraard belangrijk. Geef echter niet al te veel. In de wintermaanden geef je pas water wanneer de bovengrond helemaal is opgedroogd. Dat is zo ongeveer ééns per 2-3 weken. In de zomermaanden heeft de plant wat meer water nodig. Er mag nóóit water in de pot blijven staan. Daar kan de plant niet tegen. Wordt de stam zacht aan de onderzijde, dan geef je te veel water.

De bloeiende Yucca

Wanneer een Yucca in de bloei komt heeft ie een niet al te beste verzorging gehad. Hij bloeit eigenlijk van ellende.. Een Yucca in de bloei zie je dus eigenlijk zelden in de huiskamer. Wel wanneer je de plant in de tuin hebt staan kan hij prachtige witte bloemen voortbrengen. Wanneer je Yucca geel blad krijgt is dit een teken dat er te veel water wordt gegeven. Laat de plant veel bruin blad zien, dan staat ie te licht. Zet ‘m dan een meter van het raam af.

Wanneer de Yucca zijn blad laat hangen krijgt ie ook te veel water. Meestal zie je, ook bij een prima verzorging, dat het blad aan de onderzijde afsterft. Dat is een normaal proces. Knip het dode blad weg, dan krijgen nieuwe bladeren weer een kans om aan te groeien.

Yucca vermeerderen

De Palmboom is een plant die je gemakkelijk kunt stekken. Uiteraard moet het stekken met beleid en geduld gebeuren. Het is echt de moeite waard om deze stoere plant in de lentemaanden te vermeerderen door te stekken.

Het allerbelangrijkste is schoon en scherp gereedschap. Reinig eventueel mesjes etc. met een ontsmettingsmiddel, laat het gereedschap drogen en ga aan de slag.

Stekken doe je door een scheut met een stuk stam af te snijden. Het stammetje moet minimaal 7 cm. zijn. Laat de stek een dag of 4/5 drogen op een beschut, koel plekje. Omdat de stam uitdroogt zal de wortelvorming worden bevorderd.

Na deze “droogdagen” kan de Yuccastek het beste in stekgrond worden gezet. Deze grond bevat de juiste stoffen om te groeien en wortels te vormen. Je kunt ook de stek in stekpoeder dopen en in gewone potgrond zetten, dat werkt in principe hetzelfde.

Het is belangrijk de grond vochtig te houden en de plant op een licht plekje te zetten. Niet in de volle zon zetten! Na een week of 6 zullen er wortels gevormd zijn. Je merkt dit omdat de stek gaat groeien.

Yucca zaaien

Van oorsprong komt de Palmlelie uit het oostelijk deel van de Chihuahuawoestijn. Deze ligt op de grens Mexico-Amerika. s’ Nachts koelt het in de woestijn flink af. Daarom is het mogelijk om deze plant in Nederland in de volle grond aan te planten. De plant is min of meer vorstbestendig. Tóch zou ik, wanneer de voorspelling meer dan min 10 graden word, de plant afdekken met noppenplastic. Ook is het belangrijk om te beschermen tegen vochtige omstandigheden. Daar zijn deze planten uiteraard niet van gediend.

In de vrije natuur van Mexico kan de plant een hoogte van 4.5 meter bereiken. In Nederland zal dit niet snel worden gehaald. Om zaden te creëren worden de bloemen bestoven door Yucca motten. De larven voeden zich met de zaden.

Oppervlakkig zaaien

De zaden worden meestal in een zakje met 10 zaden tegelijk verkocht. Het is wijs om het zaad oppervlakkig in zaai- of stekgrond te zaaien. Afdekken met glas of folie. De grond moet constant licht vochtig blijven. Na een paar weken zullen de zaden ontkiemen, mits je de kiembak op een lichte standplaats zet bij 20 tot 25 graden Celcius.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Yucca plant stekken?

Om een Yucca plant te stekken, kun je een gezonde stengel afsnijden van de moederplant en deze laten drogen. Vervolgens kun je de stengel in water of in potgrond plaatsen totdat er wortels groeien.

Wanneer is de beste tijd om een Yucca plant te stekken?

Het beste moment om een Yucca plant te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit en de wortels zich snel kunnen ontwikkelen.

Hoe lang duurt het voordat een Yucca stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat een Yucca stek wortels krijgt, afhankelijk van de omgevingscondities en de zorg die je aan de stek geeft.

Welke verzorging heeft een Yucca stek nodig?

Zorg ervoor dat de Yucca stek voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de potgrond vochtig, maar niet doorweekt, en geef af en toe wat plantenvoeding.

Hoe kan ik zien dat mijn Yucca stek goed geworteld is?

Je kunt controleren of de Yucca stek goed geworteld is door zachtjes aan de stengel te trekken. Als er weerstand is, betekent dit dat de stek wortels heeft ontwikkeld.

Kan ik een Yucca stek direct in de volle grond planten?

Ja, je kunt een Yucca stek direct in de volle grond planten als de wortels voldoende ontwikkeld zijn. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bescherm de jonge plant tegen extreme weersomstandigheden.

Hoe vaak moet ik mijn Yucca stek water geven?

Geef je Yucca stek water wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Over het algemeen heeft de plant niet veel water nodig en is het beter om onderwatering te voorkomen.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Yucca plant?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Yucca plant zijn rotting van de stengel door te veel vocht, gebrek aan wortelgroei door te weinig licht, of uitdroging door onvoldoende water.

Hoe kan ik mijn Yucca stek het beste beschermen tegen ziektes en plagen?

Om je Yucca stek te beschermen tegen ziektes en plagen, is het belangrijk om een goede luchtcirculatie te bieden, regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van problemen, en preventief biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken indien nodig.

nl_NLNederlands