De Zalmioculcas of Emeraldpalm is een betrekkelijk nieuw soort kamerplant die ook direct populair werd zodra deze op de markt kwam. Je ziet ze dan ook veelvuldig bij mensen op de vensterbank staan. Een plant die voor ieder persoon geschikt is. Niet klein of dood te krijgen, dus mensen zonder groene vingers…sla je slag! Natuurlijk zijn er een aantal verzorgingstips die je in acht moet nemen. Deze plant is heel erg geschikt voor kantoren en ruimtes waar nou niet bepaald plantenliefhebbers de scepter zwaaien. Een uitermate tevreden plant dus, die kan volstaan met wat water en een goed plekje.
Verzorging
Van oorsprong komt deze plant uit Oost-Afrika. In Kenia, Tanzania, Zimbabwe en het eiland Zanzibar vindt je deze planten als een rijke populatie in hun natuurlijke omgeving. Pas in 1996 waren er een aantal kwekers die deze plant introduceerde als kamerplant. En met succes. De plant is een gewilde groene gast in menig huishouden. Dit komt natuurlijk ook mede de gemakkelijke verzorging.
Standplaats
Op welke plek je deze kamerplant ook neerzet…het maakt hem niet zoveel uit. Natuurlijk heeft ie zijn voorkeuren, maar of de Zamioculcas nou in half-schaduw staat of in direct zonlicht..het is alleen aan de groei te zien. Veel licht betekent veel groei en een donkere plek zal zorgen dat de plant minder snel groeit. Pas op voor te veel licht, want dan kan deze plant heel hard gaan groeien. Dat kan betekenen dat hij bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Zet de Zamio 2 meter van het raam en je zit altijd goed. Draai de plant regelmatig zodat ie aan alle kanten groeit.
Emeraldpalm
De Zamioculcas, alias de Ermeraldpalm of kamerpalm behoort tot de groep Aronskelkachtigen. Deze plant is giftig en geeft de voorkeur aan een wat drogere grond. Gemakkelijke plant die best een poosje zonder water kan. Dit komt omdat de plant vocht in zijn bladeren opslaat. De groene bladkleur is mooi en is in de winter net zo mooi diepgroen als in de zomermaanden. De Zamio bloeit in de natuur maar zal als kamerplant zelden zijn bloei laten zien. De minimumtemperatuur voor deze kamerpalm is 10 graden Celcius. Hij voelt zich echter op zijn best wanneer de temperatuur 20-24 graden is.
Geef één keer per maand wat voeding en laat de grond uitdrogen, voordat je een nieuwe gietbeurt geeft.
Zamioculcas stekken
Deze plant kan worden gestekt, maar daar heb je wel een beetje geduld voor nodig. Deze langzame groeier kun je vermeerderen door de stek op water te zetten of direct in de potgrond. Wil je van je Emeraldpalm snel een aantal exemplaren, dan is het een aanrader om de plant te scheuren.
Door één enkel blad te gebruiken kun je deze plant prima stekken. Het stekje zet je op water en zal sneller wortelen dan in de aarde. Het is verstandig om deze langzame groeier te stekken door lange takken te verdelen in verschillende stukjes. Zorg dat er 2 blaadjes op zo’n stukje zitten. Zo kun je, wanneer er wortels zijn gevormd, al snel een wat vollere plant creëren.
Stekken in de grond
Je kunt de stekjes ook direct in de grond zetten. Met het dopen in speciaal stekpoeder gaat de wortelvorming sneller. Geef regelmatig wat water en houd de grond vochtig. Stevige stekken zullen snel groeien. Het kan overigens wel een paar maanden duren voordat je de groei kunt waarnemen.
Stekstation
Zet de stekjes nooit op een donkere plek. Indirect licht is het allerbeste voor deze stekjes. De beste plek om snel nieuwe plantjes te krijgen is het gebruik van een stekstation. Op deze website vindt je alle informatie. Een stekstation is functioneel en ziet er ook nog is fantastisch uit. Snel nieuwe planten realiseren voor weinig geld!
Zamioculcas zaaien
Iedere plant kan uiteindelijk worden gezaaid. Zo ook de Zamioculcas. Om zelf zaad te winnen is ingewikkeld. De plant bloeit sporadisch en al helemaal niet wanneer je deze als kamerplant houd. Het is dus verstandig om zaad aan te schaffen en zo een poging te wagen.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een Zamioculcas stekken?
Je kunt een Zamioculcas stekken door een gezonde bladsteel van de plant af te knippen en deze in water te laten wortelen. Zodra er voldoende wortels zijn gegroeid, kun je de stek in een pot met potgrond planten.
Wat is de beste tijd om een Zamioculcas te stekken?
Het beste moment om een Zamioculcas te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dat moment hebben de stekken voldoende tijd om te wortelen en te groeien.
Hoe lang duurt het voordat een Zamioculcas stek nieuwe bladeren krijgt?
Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een Zamioculcas stek nieuwe bladeren begint te groeien. Geduld is belangrijk, aangezien de plant de tijd nodig heeft om te acclimatiseren en te groeien.
Moet ik speciale verzorging bieden aan een Zamioculcas stek?
Zorg ervoor dat de potgrond vochtig is maar niet doorweekt, en dat de stek voldoende licht krijgt maar niet in direct zonlicht staat. Houd de luchtvochtigheid hoog door regelmatig te sproeien.
Kan ik meerdere Zamioculcas stekken in dezelfde pot planten?
Ja, je kunt meerdere Zamioculcas stekken in dezelfde pot planten als je voldoende ruimte tussen de stekken laat. Zorg ervoor dat elke stek voldoende licht en ruimte heeft om te groeien.
Wat moet ik doen als mijn Zamioculcas stek niet lijkt te groeien?
Als je Zamioculcas stek niet lijkt te groeien, controleer dan of de plant voldoende licht, water en warmte krijgt. Pas indien nodig de verzorging aan en geef de plant wat meer tijd om te acclimatiseren.
Kan ik een Zamioculcas stek direct in potgrond planten in plaats van eerst te laten wortelen in water?
Ja, je kunt een Zamioculcas stek direct in potgrond planten in plaats van eerst te laten wortelen in water. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig is en de stek voldoende ondersteuning krijgt totdat de wortels zijn gegroeid.
Hoe vaak moet ik mijn Zamioculcas stek water geven?
Geef je Zamioculcas stek water zodra de bovenste laag potgrond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, aangezien dit kan leiden tot wortelrot. Pas de watergift aan op basis van de behoeften van de plant.
Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Zamioculcas?
Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Zamioculcas zijn onder andere wortelrot door te veel water, gebrek aan licht of voedingsstoffen, en onvoldoende luchtvochtigheid. Zorg voor de juiste verzorging om deze problemen te voorkomen.
Kan ik een Zamioculcas stek buiten in de tuin planten?
Zamioculcas is van oorsprong een kamerplant en gedijt het beste binnenshuis, waar de omstandigheden beter gecontroleerd kunnen worden. Buitenteelt kan mogelijk tot problemen leiden, zoals temperatuurschommelingen en ongedierte.