Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zamioculcas stekken

sproution

sproution

De Zalmioculcas of Emeraldpalm is een betrekkelijk nieuw soort kamerplant die ook direct populair werd zodra deze op de markt kwam. Je ziet ze dan ook veelvuldig bij mensen op de vensterbank staan. Een plant die voor ieder persoon geschikt is. Niet klein of dood te krijgen, dus mensen zonder groene vingers…sla je slag! Natuurlijk zijn er een aantal verzorgingstips die je in acht moet nemen. Deze plant is heel erg geschikt voor kantoren en ruimtes waar nou niet bepaald plantenliefhebbers de scepter zwaaien. Een uitermate tevreden plant dus, die kan volstaan met wat water en een goed plekje.

Verzorging

Van oorsprong komt deze plant uit Oost-Afrika. In Kenia, Tanzania, Zimbabwe en het eiland Zanzibar vindt je deze planten als een rijke populatie in hun natuurlijke omgeving. Pas in 1996 waren er een aantal kwekers die deze plant introduceerde als kamerplant. En met succes. De plant is een gewilde groene gast in menig huishouden. Dit komt natuurlijk ook mede de gemakkelijke verzorging.

Standplaats

Op welke plek je deze kamerplant ook neerzet…het maakt hem niet zoveel uit. Natuurlijk heeft ie zijn voorkeuren, maar of de Zamioculcas nou in half-schaduw staat of in direct zonlicht..het is alleen aan de groei te zien. Veel licht betekent veel groei en een donkere plek zal zorgen dat de plant minder snel groeit. Pas op voor te veel licht, want dan kan deze plant heel hard gaan groeien. Dat kan betekenen dat hij bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Zet de Zamio 2 meter van het raam en je zit altijd goed. Draai de plant regelmatig zodat ie aan alle kanten groeit.

Emeraldpalm

De Zamioculcas, alias de Ermeraldpalm of kamerpalm behoort tot de groep Aronskelkachtigen. Deze plant is giftig en geeft de voorkeur aan een wat drogere grond. Gemakkelijke plant die best een poosje zonder water kan. Dit komt omdat de plant vocht in zijn bladeren opslaat. De groene bladkleur is mooi en is in de winter net zo mooi diepgroen als in de zomermaanden. De Zamio bloeit in de natuur maar zal als kamerplant zelden zijn bloei laten zien. De minimumtemperatuur voor deze kamerpalm is 10 graden Celcius. Hij voelt zich echter op zijn best wanneer de temperatuur 20-24 graden is.

Geef één keer per maand wat voeding en laat de grond uitdrogen, voordat je een nieuwe gietbeurt geeft.

Zamioculcas stekken

Deze plant kan worden gestekt, maar daar heb je wel een beetje geduld voor nodig. Deze langzame groeier kun je vermeerderen door de stek op water te zetten of direct in de potgrond. Wil je van je Emeraldpalm snel een aantal exemplaren, dan is het een aanrader om de plant te scheuren.

Door één enkel blad te gebruiken kun je deze plant prima stekken. Het stekje zet je op water en zal sneller wortelen dan in de aarde. Het is verstandig om deze langzame groeier te stekken door lange takken te verdelen in verschillende stukjes. Zorg dat er 2 blaadjes op zo’n stukje zitten. Zo kun je, wanneer er wortels zijn gevormd, al snel een wat vollere plant creëren.

Stekken in de grond

Je kunt de stekjes ook direct in de grond zetten. Met het dopen in speciaal stekpoeder gaat de wortelvorming sneller. Geef regelmatig wat water en houd de grond vochtig. Stevige stekken zullen snel groeien. Het kan overigens wel een paar maanden duren voordat je de groei kunt waarnemen.

Stekstation

Zet de stekjes nooit op een donkere plek. Indirect licht is het allerbeste voor deze stekjes. De beste plek om snel nieuwe plantjes te krijgen is het gebruik van een stekstation. Op deze website vindt je alle informatie. Een stekstation is functioneel en ziet er ook nog is fantastisch uit. Snel nieuwe planten realiseren voor weinig geld!

Zamioculcas zaaien

Iedere plant kan uiteindelijk worden gezaaid. Zo ook de Zamioculcas. Om zelf zaad te winnen is ingewikkeld. De plant bloeit sporadisch en al helemaal niet wanneer je deze als kamerplant houd. Het is dus verstandig om zaad aan te schaffen en zo een poging te wagen.