De Citroengeranium is een fantastische plant die heerlijk ruikt en met zijn geur ongedierte kan bestrijden. Muggen en vliegen verdwijnen zodra ze in de gaten hebben dat er een Citroengeranium in je woonkamer staat. En het is niet alleen de geur die aantrekkelijk is, maar ook het uiterlijk is mooi om te zien. Deze stoere plant past in vrijwel ieder interieur.
Wanneer je de Citroengeranium aanraakt komt er een heerlijke citronellageur vrij. Muggen zullen niet in de buurt komen, dus geen muggenbulten meer. De pelargonium graveolens wordt verkocht als éénjarige en is dus niet winterhard. Deze plant kan prima in je tuin worden geplant. Maar pas op, in de volle grond kan deze uitgroeien tot een best wel groot exemplaar. Zet hem in halfschaduw, maar af en toe volle zon is ook prima.
De Citroengeranium is uitermate geschikt om in je slaapkamer te zetten, in verband met het verjagen van de muggen.
Niet winterhard
Wanneer je deze plant in de volle grond zet, kun je een reusachtige Citroengeranium kweken. Het vervelendeis, dat de plant niet winterhard is. Voordat het dus echt te kou wordt en de eerste nachtvorsten worden voorspeld, moet de plant uit de grond en in een pot worden gezet. Overwinteren gaat prima op een plek die niet al te koud is en beschutting biedt tegen wind, regen en vorst. Een berging of schuur waar geen vorst komt is prima. Van nature komt deze plant uit Zuid-Afrika. Vooral in Mozambique kom je de Ciroengeranium geregeld tegen.
Verzorgen
Deze fraaie, groene plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en laat in deze habitat een forse groene struik zien. De plant houdt van veel licht en kan zelfs af en toe in de volle zon. De potaarde dient licht-vochtig te worden gehouden. Hoe lichter de plek, hoe meer water er nodig is om het de plant naar zijn zin te laten hebben. De bloei van deze plant is niet overvloedig, hij laat fijne, lichtpaarse bloempjes zien. Deze geranium heb je dan ook niet voor de bloemen, maar voor het blad. Toch is het leuk wanneer de Ciroengeranium bloeit, ook al is het niet overdadig.
Overwinteren
In de wintermaanden gaat de groei en bloei een beetje achteruit. Het is dan ook een echte zomerplant. Laat de plant op een koele plek overwinteren. De temperatuur mag niet onder de 0 graden Celcius komen. Snoei de plant terug tot op 20 cm. hoogte. In het voorjaar zal de Geranium weer uit gaan lopen. Zorg ervoor dat de plant af en toe wat water krijgt en laat overtollig water afvloeien.
Ctroengeranium is verkrijgbaar in vele smaken en soorten. De blaadjes van deze geranium kan gebruikt worden in desserts en coctails. Je proeft een zachte citroentoets.
Wanneer je de bloei van deze plant mooi vindt kun je direct na de bloei de bloempjes wegsnoeien. Al snel zal je weer verrast worden met nieuwe bloei.
Snoei is bij deze plant zeker nodig. De afgeknipte stekken kunnen weer als stek worden gebruikt.
Thee van je eigen kamerplant
De Citroengeranium is niet alleen maar mooi en goed tegen de muggen, je kunt er ook heerlijke thee van zetten. En…het is nog is heel gezond ook. Dus, ben je een fervent theedrinker en heb je last van muggen, dan geeft de aanschaf van deze plant alleen maar voordelen.
De citroengeur die van deze geranium afkomstig is, kan worden gebruikt om mee te koken. Je kunt het ook gebruiken om poedersuiker of desserts lekker mee te laten ruiken. De bloemen kunnen worden gebruikt in salades, maar ook kunnen deze in ijsblokjes worden verwerkt.
Citroengeranium stekken
Je kunt de moederplant altijd laten overwinteren. Maar wil je meerdere van deze planten, dan is stekken een optie. Het stekken van deze plant is absoluut niet moeilijk.
Zorg, voordat je gaat stekken, dat je een schoon, scherp mesje hebt. Je hebt stengels nodig die stevig aanvoelen. Nét onder een bladknop afsnijden is de beste manier. Wanneer er bloempjes, knoppen of bloemstelen aanwezig zijn moet je deze verwijderen. De energie moet gaan naar het wortelen. De onderste bladeren moeten ook worden verwijderd.
Maak een gaatje in een potje en plaats het stekje hier in. Je kunt van te voren de stek in stekmedium dopen, voordat je de stek in het gaatje zet. Klop het te veel aan poeder er af. Alle kale bladknopen moeten in de potgrond. Geef water en je zult zien, dat na een paar weken de stekjes gaan wortelen.
Stekken in water
Net als een stekje direct in potgrond steken, kun je ook de stekjes op water laten wortelen. Je kunt dan precies zien wanneer en hoe lang de worteltjes zijn. Zijn de worteltjes een centimeter of 5 dan kunnen ze in potjes worden gezet. Geef water en zorg dat de potgrond goed vochtig blijft.
Zaaien
Bij een erkend zaadhandelaar kun je misschien wel zaad van de Citroengeranium op de kop tikken. Leuk om je eigen planten te zaaien. Doe dit in januari binnenshuis. Het moet wel 20 graden Celcius zijn. In april kunnen de plantjes naar buiten.
Stekstation
Wanneer je echt wil dat het stekken voor 100% gaat lukken, is het zinvol om een stekstation aan te schaffen. Een prettig hulpmiddel waar je tijdens het stekken altijd gebruik van kunt maken. Er zijn vele voordelen. Zo heerst er altijd het juiste klimaat in een stekstation en kun je deze op vele manieren gebruiken. Ben je geïnteresseerd in dit handige hulpmiddel, kijk dan voor meer informatie naar het hoofdstukje over het stekstation.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een citroengeranium stekken?
Om een citroengeranium te stekken, knip je een gezonde stengel af van ongeveer 10-15 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en plaats de stengel in een pot met vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, en houd de grond vochtig. Na enkele weken zullen er wortels groeien en kan de stek overgeplant worden naar een grotere pot.
Hoe vaak moet ik water geven aan een citroengeranium?
Citroengeraniums hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond iets opdrogen tussen elke gietbeurt.
Op welke plek kan ik het beste een citroengeranium neerzetten?
Citroengeraniums gedijen het beste op een lichte plek, met indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht in de heetste uren van de dag om verbranding te voorkomen.
Hoe kan ik de groei van mijn citroengeranium stimuleren?
Om de groei van een citroengeranium te stimuleren, kun je de plant regelmatig bemesten met een speciale meststof voor geraniums. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen en dode bladeren te verwijderen om de plant gezond te houden.
Moet ik mijn citroengeranium snoeien?
Ja, het is aan te raden om een citroengeranium regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de plant in vorm te houden. Verwijder dode of zieke takken, evenals uitgebloeide bloemen, om de plant gezond te houden.