Om op een goedkope manier meerdere planten in je huis te halen is stekken verreweg de goedkoopste oplossing. Een beetje plant kost al snel zo’n 15 euro. Kijk bij familie en vrienden wat zij op de vensterbank hebben staan en probeer een stek te bemachtigen. Niet iedere plant leent zich om te stekken. Er zijn ook planten die je moet scheuren of die je moet zaaien. Hieronder vindt je een beschrijving hoe je kunt vermeerderen.
Hoe kan ik een plant stekken
Het stekken van een plant is echt niet moeilijk. Misschien is het wel verstandig om te bekijken of de plant die jij wilt vermeerderen de juiste plant is om een stek van te nemen. Het stekken op zich kan op de volgende manier.
Zorg in ieder geval dat je altijd schoon gereedschap hebt. Stekpoeder is gemakkelijk maar niet echt een must. Er zijn echter planten die moeilijk worteltjes vormen. Dan is stekpoeder een absolute aanrader.
Zorg dat je met een scherp mesje of schaar een stukje van de te stekken moederplant afknipt of snijd. Gemakkelijke planten om te stekken zijn bijvoorbeeld de:
- Vaderplant
- Pannenkoekenplant
- Graslelie
- Drakenklimop
- Gewone Klimop
- Lidcactus
Deze planten zullen heel snel wortel schieten. Of je ze nu direct in de potgrond zet of in een glaasje water laat wortelen. Deze planten zijn snel op te kweken en genieten de voorkeur voor mensen die voor het eerst gaan stekken.
Stekken op water
Een van de simpelste manieren om een stekje te laten wortelen is stekken op water. Snij de onderste blaadjes van een stekje en zet deze in een glaasje water. Al snel zullen er worteltjes worden gevormd. Zijn deze een centimeter of 5, zet ze dan in een potje met de juiste potgrond. Na een poosje gaat het stekje groeien en zullen er nieuwe blaadjes verschijnen. Al snel zal er een nieuwe plant ontstaan.
Vermeerderen door scheuren
Een groot aantal planten kunnen worden vermeerderd door ze te scheuren. Dit zijn onder andere de planten die in een pol groeien. Dat wil zeggen dat ze rondom het midden zich steeds verder uitbreiden. Het hart van de plant is het oudste gedeelte. Wil je dus je plant vermeerderen of vernieuwen dan zijn planten als de
- Vrouwenmantel
- Ereprijs
- Helleborus
- Ridderspoor
- Phlox
en nog een groot aantal polvormige planten prima te vermeerderen door scheuren. Ook bepaalde kamerplanten kunnen door ze te scheuren worden vermeerderd. We noemen als voorbeeld:
- Calathea (Lantaarnplantje)
- Sanseveria (Vrouwentongen)
- Monstera (Gatenplant)
- Strelitzia (Paradijsvogelbloem)
Scheuren doe je zo..
Het is verstandig om een vaste plant om de 4 tot 6 jaar te scheuren. Zo blijft de plant gezond. Het middelste stuk kun je het beste wegdoen, dit is eigenlijk wel uitgeput. Gebruik de buitenste planten om weer mooie gezonde planten mee te kweken.
- Om energie in het groeiproces te steken moeten bloemknoppen worden verwijderd.
- Zieke plantdelen altijd weggooien
- Ga scheuren in het voorjaar wanneer er geen vorst meer wordt verwacht.
- Gebruik altijd schoon gereedschap. Gebruik een schone spade. Schone wonden zijn sneller geheeld.
- Zorg er voor dat de border waar je de planten in terugzet, vochtig wordt gehouden.
Ga je een kamerplant scheuren door deze te vermeerderen, schud dan de overtollige grond tussen de wortels uit. Deel de plant in een aantal acceptabele stukken en zet ze weer in een pot met verse potgrond. Plaats ze op een licht, warm plekje en vertroetel ze extra goed.
Afleggen
Het afleggen van een plant of struik is super makkelijk en gebeurd meestal bij buitenplanten. Kies een tak die dicht bij de grond zit en er gezond uitziet. Buig de top naar de grond en maak halverwege een klein sneetje in deze tak. Leg op de grond en doe een centimeter grond over de tak. Zet vast met een pin of leg er een steen op.
Na verloop van tijd worden er worteltjes gevormd. Meestal kan de tak los worden geknipt van de moederplant en als zelfstandige struik of plant verder groeien. Er zijn een aantal kamerplanten die door middel van afleggen kunnen worden vermeerderd. Knip stukken van de moederplant van zo’n 10 cm. Leg ze op de potgrond en zorg dat de aarde vochtig blijft. Er zullen zich binnen een dag of 14 worteltjes vormen. Je hoeft in feite niets meer te doen. De stengeltjes zullen uitgroeien tot een nieuw plantje. Binnenplanten die je kunt afleggen zijn o.a.
- Philodendron
- Scindapsus (Drakenklimop)
- Senecio (Erwtenplant)
- Hedera ( Klimop)
- Ceropegia (Chinees Lantaarnplantje)
Marcotteren
Marcotteren doe je meestal bij planten die geen laaghangende takken hebben om af te leggen. Denk bijvoorbeeld aan struikjes die op stam geënt zijn. Deze hebben hoge takken die niet bij de grond komen. Bij dit soort struikjes/planten is marcotteren een prima optie. Je gebruikt een tak en verwond deze een beetje door een dun streepje bast weg te halen. Je kunt ook iets schuin insnijden of een ring te maken in de bast. Zo kun je de wortelgroei stimuleren. Bind rondom de wond wat vochtig sphagnum. En wikkel daar weer plastic omheen. Er zullen nu worteltjes verschijnen op de plek waar je de tak hebt verwond. Zijn de worteltjes lang genoeg, dan kun je de stam net even onder het bewortelde gedeelte afsnijden en in een pot zetten.
Deze methode van stekken wordt veel gebruikt in landen als Indonesië en Maleisië. Een plant kan zich op deze manier sneller ontwikkelen en worden geoogst. Er zijn ook een aantal kamerplanten die kunnen worden gemarcotteerd,
- Dracaena (Drakenklimop)
- Ficus (Vijgenplant)
- Monstera (Gatenplant)
- Dieffenbachia
- Fatsia (Vingerplant)
Vermeerderen door zaaien
Van vrijwel iedere plant kan zaad worden gewonnen. Echter…dan moet de plant wel gebloeid hebben natuurlijk. Van een aantal planten is het moeilijk om zaden te winnen. Dan kun je misschien beter je zaadjes aanschaffen bij een erkend zaadhandelaar/verkoper.
Iedere plant heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Dat is ook zo met zaadjes. Sommige zaden moeten worden voorgeweekt in water, andere hebben een inkeping nodig, welke periode is het beste, hoe diep moet worden gezaaid enz.enz. Het gaat te ver om van elk zaadje hier te vertellen hoe deze moet worden behandeld. We beperken ons dus tot het gewone zaadje wat zonder al te veel poespas kan ontkiemen. Op bijna alle zakjes zaad die je aanschaft staat de beschrijving hoe je met de specifieke zaden moet omgaan.
Hoe moet je zaaien
Bij voorkeur kunnen speciale zaaibakjes of potjes worden gebruikt.
Doe wat zaaigrond in de potjes en zaai de zaadjes dun uit. Verdeel ze zoveel mogelijk. Strooi er dan wat aarde overheen en maak vochtig met een vernevelspuit. Doe een plastic zakje over het potje en wacht tot je een groen blaadje tevoorschijn ziet komen. Maak regelmatig de potgrond vochtig. Wanneer de zaailing meerdere blaadjes krijgt, kan worden verspeend. Dat wil zeggen…dan kan elk plantje apart in een potje worden gezet. Je kunt de plantjes hetzelfde gaan behandelen als de volwassen plant.
Stekstation
Om voor je zaadjes het juiste klimaat en lichtomstandigheden te creëren is een stekstation onontbeerlijk. Een geweldig product wat kan worden gebruikt voor stekken en zaaien. Het is een milieuvriendelijk artikel, kan overal worden neergezet of opgehangen, is functioneel en heeft een mooie designuitstraling. Zeker de moeite waard om zo’n stekstation aan te schaffen!
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een plant stekken?
Om een plant te stekken, knip je een gezonde tak met bladeren af van de moederplant. Verwijder vervolgens de onderste bladeren en zet de stek in water of stekpoeder, totdat er wortels groeien. Daarna kan de stek in potgrond worden geplaatst om verder te groeien.
Wanneer is de beste tijd om een plant te stekken?
De beste tijd om een plant te stekken is meestal in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dat moment hebben de stekken de meeste kans om goed te wortelen en uit te groeien tot gezonde nieuwe planten.
Welke planten kunnen worden gestekt?
Veel planten kunnen worden gestekt, zoals kamerplanten, kruiden, en sommige vaste planten. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle planten even gemakkelijk te stekken zijn en dat de succesratio kan variëren.
Hoe zorg ik voor een optimale groei van gestekte planten?
Gestekte planten hebben vaak wat extra zorg nodig om goed te groeien. Zorg voor voldoende licht, warmte en vochtigheid, en geef de planten regelmatig water en voeding om ze te helpen groeien en bloeien.
Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van planten?
Veelvoorkomende problemen bij het stekken van planten zijn onder andere het ontbreken van wortelgroei, schimmel- of bacterieziekten, en het verlies van bladeren. Het is belangrijk om de stekken goed in de gaten te houden en eventuele problemen snel aan te pakken.