Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Search
Close this search box.

Clematis stekken

sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Ben je een echte tuinliefhebber, dan is een Clematis in je tuin echt een klimplant waar je niet omheen kunt. De Clematis is verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en variaties. Clematis is best wel een gemakkelijke plant. Houdt van zon en geeft fantastische bloemen. Voordat je het weet hebben ze een lelijke muur bedekt met hun bladeren en bloemen.

De Clematis wordt ook wel klimmende bosrank of bosdruif genoemd. Wanneer je deze klimmer wil planten, doe dit dan in het voorjaar of de herfst. Zet de kluit ongeveer een handbreedte onder het oppervlak. Ga je dieper planten dan heb je minder kans op jonge scheuten. Heb je de Clematis geplant, snoei dan terug tot op twee groeiknoppen. Dit is ongeveer 30 cm. boven de grond. Oude exemplaren verpoten is vaak moeilijk.

a purple flower with green leaves around it

Standplaats Clematis

De Clematis staat graag op een zonnige of een plekje in de halfschaduw. Droge hitte heeft deze plant een hekel aan. De basis moet koel zijn, dus zorgen dat daar geen zon komt. Je kunt dit creëren door bijvoorbeeld een dakpan schuin aan de onderzijde van de klimmer te plaatsen. Ook een bodembedekker kan uitkomst bieden. Het is nog beter dat er een laagblijvend struikje aan de voet van de Clematis wordt geplant. Het belangrijkste is, dat er schaduw aan de onderzijde valt.

De bodem van deze klimplant dient humusrijk, vruchtbaar en goed waterdoorlatend te zijn.

Wanneer de Clematis eenmaal op de juiste plek staat heeft deze plant niet echt veel onderhoud meer nodig. Snoei, voordat de klimplant gaat uitlopen, de ranken zo’n 30 cm. boven de grond. Gelijkmatige vochtigheid is een pré. Eigenlijk is het nodig om het hele jaar in de gaten te houden of de bosrank water nodig heeft. Evenwicht is dus belangrijk. Een bodembedekker of mulchen kan een oplossing zijn voor droge maar ook te vochtige omstandigheden.

Bemesten

Goede tuinmest is belangrijk. Het humusgehalte wordt verbeterd en zorgt voor de juiste voedingsstoffen. Een Clematis heeft vooral in het voorjaar bemesting nodig, omdat deze klimplant dan krachtig groeit. Stikstofhoudende meststoffen kunnen tot in de zomermaanden worden gegeven. Ga daarna over op kaliumrijke stoffen. Deze zorgen voor stevigheid van de plant.

clematis, flower, plant

Vroeg- en laatboeiende soorten

De vroegbloeiende soorten bloeien op scheuten van het vorig jaar. Je kunt direct na de bloei deze klimplanten snoeien. Een aantal vroege bloeiers zijn.

 • Clematis Montana
 • Clematis Alpina
 • Clematis Cirrhosa

Wanneer de bloei van de Clematis in mei-juni plaatsvindt, kunnen alle dode en zwakke twijgen in het voorjaar worden verwijderd. Knip de takken terug tot op een dikke knop. Clematis “Nelly Moser” is een grootbloemige Clematis die in deze periode mei bloeit.

Vindt de bloei laat plaats in juli-augustus, dan is dat op de scheuten die in het voorjaar zijn gesnoeid. Elk voorjaar moeten de scheuten van het vorig jaar worden teruggesnoeid. Zorg dat de scheuten  30 tot 45 cm. lang zijn. Een laatbloeier is bijvoorbeeld de Clematis “Perle d’Azur”.

pink petaled flowers

Snelle groeier

Wil je op een snelle manier een mooie groene muur of een begroeide pergola? De Clematis Montana is in staat om binnen een paar jaar 4 tot 8 meter te groeien. Zorg voor de juiste humusrijke grond en zet in de volle zon of halfschaduw. In het voorjaar wordt je ieder jaar weer verrast met honderden bloemen.

Clematis vermeerderen

Wanneer je zo’n mooi bloeiende Clematis in je tuin hebt, wil je er misschien nog wel een. Of je vindt het leuk om vrienden en familie deze klimmer cadeau te doen. Stekken is dan een mogelijkheid.

Het nemen van groene stekken is verreweg het gemakkelijkst. Je moet wachten tot de zomer net zo’n beetje begint. Knip stevige topscheuten af die over 4 tot 5 bladparen beschikken. Verwijder de onderste twee bladparen en steek de stekken in de vochtige kweekaarde. Doe er vervolgens een plastic zakje overheen en wacht tot de plantjes beginnen te groeien. Na een paar weken kun je al iets van groei verwachten. Dan ga je langzaam het plastic verwijderen en laat je de plantjes aan de wat drogere lucht wennen.

Afleggen

Een andere methode van vermeerderen is het afleggen. Clematissen  kunnen aan het einde van de zomer, begin van de herfst prima worden vermeerderd door ze af te leggen. Neem een goed buigzame twijg van de Clematis en buig deze naar de aarde. Maak een klein sneetje in de bast en duw dit stukje op de grond. Strooi er wat grond overheen en zet vast met een pin of leg er een steen op. Het volgend voorjaar heeft de twijg worteltjes en kun je deze van de moederplant afknippen. Je hebt nu een nieuwe Clematis die je op een andere plek kunt laten groeien en bloeien.

Zaaien

Een aantal soorten Clematis kunnen prima worden gezaaid. Dit zijn de niet-hybriden. Gecultiveerde planten (de hybriden) ontkiemen nog al moeizaam. Niet-hybriden zijn o.a.

 • Orientalis
 • Alpina
 • Macropetala
 • Tangutica

Zaai de plantjes in het begin van het jaar in een bakje. Februari en maart zijn prima maanden om dit te doen.

Bedek de zaadjes met een dun laagje grond en bevochtig de grond. Doe een dekseltje op het bakje en wacht tot je de plantjes te zien krijgt. Er zijn soorten die al na een paar weken gaan kiemen. Er zijn echter ook soorten die er wel drie jaar over doen. Laat je goed voorlichten welke Clematissoorten, hoe lang nodig hebben om tot ontkieming te komen.

Stekstation

Wanneer je gaat stekken of zaaien is het natuurlijk heel fijn dat je snel kunt genieten van je nieuwe kamerplant of plant voor in de tuin. Een stekstation is dan een prachtig product om snel nieuwe plantjes om je heen te verzamelen.

Voordelen zijn o.a.

 • Overal gemakkelijk te bevestigen
 • Bespaart ruimte
 • Snel te verplaatsen
 • Altijd het juiste klimaat voor je stekjes en zaadjes

Het stekstation van Sproution is plat gezegd een hexagonale kweekkas die je aan het raam kan bevestigen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik Clematis stekken?

Om Clematis te stekken, knip je een stengel van ongeveer 15 cm lang af van een gezonde moederplant. Verwijder de onderste bladeren en zet de stengel in een pot met vochtige potgrond. Plaats de pot op een warme en lichte plek, en houd de grond vochtig totdat de stek wortels vormt.

Wanneer is de beste tijd om Clematis te stekken?

De beste tijd om Clematis te stekken is in het voorjaar of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit en de stekken gemakkelijker wortel kunnen schieten.

Hoe lang duurt het voordat Clematis stekken rooten?

Het duurt meestal enkele weken tot enkele maanden voordat Clematis stekken wortels vormen. Blijf de stekken controleren op tekenen van groei en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

Moet ik Clematis stekken in direct zonlicht plaatsen?

Het is beter om Clematis stekken in indirect zonlicht te plaatsen om verbranding te voorkomen. Zorg voor een lichte plek met wat schaduw, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

Hoe kan ik zien of mijn Clematis stekken succesvol zijn geroot?

Je kunt controleren of Clematis stekken succesvol zijn geworteld door voorzichtig aan de stengel te trekken. Als je weerstand voelt, betekent dit dat de stek wortels heeft gevormd en klaar is om in een grotere pot of in de tuin te worden geplant.