Voor 13:00 besteld, zelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dubbeltjesplant stekken

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Wanneer je een gemakkelijke hangplant voor in je plantenhanger zoekt, dan is de dubbeltjesplant dé aangewezen groene vriend. Dischidia Nummularia komt oorspronkelijk uit China en India en dankt de Nederlandse naam dubbeltjesplant, aan de ronde platte blaadjes die als een ware muntenregen over de bloempot hangen. De dubbeltjesplant is een epifyt die in haar natuurlijke omgeving op bomen groeit. De plant is in Nederland nog niet zo bekend maar begint toch steeds meer toe te nemen in populariteit.

De plant is licht giftig, dus uitkijken met huisdieren en kleine kinderen. Vooral een hangplant is extra aantrekkelijk voor een speelse kat of pup. Ze kunnen zomaar een stukje plant naar binnen krijgen. Je gaat er niet dood aan maar het zorgt wel voor maag- en darmstoornissen.

Vetplantje

De Dischidia is een vetplant en super gemakkelijk in de verzorging. Indirect zonlicht is prima, maar een wat schaduwrijker plekje is ook goed. De aarde moet constant vochtig blijven, maar niet te nat. Eenmaal per week water in de zomermaanden is voldoende. De Dubbeltjesplant is dé perfecte hangplant voor een opvallende locatie.

Zorg dat de plek lekker warm is en licht. Dan heb je het meeste plezier van deze groene rakker. Temperaturen moeten minimaal boven de 15 graden Celcius. Door het dikke blad is de waterbehoefte niet groot. Stilstaand water in de pot zijn funest voor deze plant. Er zal snel wortelrot optreden waarna de kamerplant het loodje zal leggen. Liever een keertje vergeten met water, dan te veel geven.

Regenwoud

De Dubbeltjesplant leeft in de natuur in de regenwouden. Ze houden dus van een vochtige, warme omgeving. Regelmatig vernevelen, met bij voorkeur regenwater, komt dit hangplantje alleen maar ten goede.

Plantenvoeding kun je in de lente en zomermaanden éénmaal per maand geven. Wanneer de lange takken minder mooi worden kan op de gewenste lengte worden teruggesnoeid.

Bloei

Heel soms komt dit plantje in de bloei. Maar dit is echter heel sporadisch. De Dubbeltjesplant wordt als echte bladplant gehouden.

Dubbeltjesplant vermeerderen

De Dischidia is simpel te stekken. Je kunt dit doen door de stengelstekken in het voorjaar af te knippen. De beste periode is in het voorjaar. Let er op dat er bij het afknippen van een stek er een soort melkachtig sap zal afscheiden. Wanneer dit spul op je handen komt kan het irriteren. Doe een paar handschoenen aan om dit te voorkomen.

Wanneer je de stengelstekken hebt afgeknipt, laat deze dan een aantal dagen drogen. Leg ze daarna op een mosbedje en zet dit op een licht plekje. Houdt het mos goed vochtige en voorkom direct zonlicht. Binnen een aantal dagen zullen er worteltjes ontstaan en wanneer deze lang genoeg zijn kan elk plantje in een potje worden gezet.

De potgrond die je het beste kunt gebruiken is welke bedoeld is voor orchideeën. Deze potgrond is luchtig en voert het vocht af. Je kunt natuurlijk ook zelf een potgrond maken, door kokosschilfers te mengen met veenmos. Een laagje hydrokorrels onder in de pot is helemaal goed.

Stekstation

Ben je gek op verticaal planten houden, dan is een stekstation een fantastisch artikel om aan je raam te bevestigen en je hangplantjes in te plaatsen. Het stekstation van Sproution is een fantastisch product wat je kunt gebruiken om je stekjes in te laten wortelen, zaailingen in op te kweken of verticaal in te tuinieren.

Het stekstation van Sproution: de beste plantenhanger om je stekjes op te kweken tot je nieuwe groene vrienden. Maar, een stekstation is meer dan een handige tool om je planten te vermeerderen. Je kan dit kweekkastje ook  gebruiken om verticaal te tuinieren aan het raam.

De voordelen van het stekstation