Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Philodendron stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Philondendron Scandens is een aantrekkelijke plant, die behoort tot de Aronskelkfamilie. In de natuur komt deze plant voor op de Antillen en Centraal-Amerika. In 1853 werd deze plant voor het eerst beschreven door de heer Koch. De plant bevat calciumoxalaat wat hem giftig maakt voor huisdieren. Dus wanneer je een poes hebt die graag aan planten knabbelt, zorg dan dat de plant buiten bereik staat.

Verzorging

Deze opvallende en populaire kamerplant heeft stevige bladeren. Omdat de plant van oorsprong uit een tropische regio komt, doet de philondendron het geweldig in de huiskamer. Een veelzijdige gast die gedijt op een lichte plaats maar ook prima op een plek met halfschaduw worden geplaatst.

Verzorgingstips in het kort

  • Géén direct zonlicht, halfschaduw is prima.
  • De meest prettige temperatuur is van 18 tot 22 graden Celcius
  • Houdt de grond vochtig, deze mag niet uitdrogen.
  • Water geven op de schotel of in de sierpot.
  • Geef één maal per maand voeding
  • Zuivert de lucht, ideale plant voor in de slaapkamer.

De groei

Wanneer eenmaal per week een flinke plens water wordt gegeven zal deze plant snel groeien. Houd de pihlondendron zo wie zo uit de directe middagzon en je zult zien dat je snel een groot exemplaar hebt.

Waterrecept

Een gericht waterrecept bestaat eigenlijk niet, trouwens dat geld voor elke plant… Het ligt er aan hoeveel zon of licht een plant krijgt. Ook de droogte of vochtige lucht in je huis heeft invloed op het watergeven. Ook de grootte van de plant is van belang, staat ie op de tocht, is tie ziek, kortom alles heeft invloed op het watergeven. Je moet zelf verstandig zijn, en steeds in de gaten houden hoe de plant er bij staat.

Luchtvochtigheid

Houd de luchtvochtigheid rondom de plant hoog. Philodendrons houden immers van een vochtige, warme jungleomgeving. Wanneer de verwarming gaat branden is het slim de omgevingslucht vochtig te houden door veel met de plantenspuit te nevelen. Ook schaaltjes water op de verwarming kunnen helpen. Wanneer de planten in té droge lucht staan krijgen ze bruine randen aan het blad en deze kunnen omkrullen.

Giftig maar wel luchtzuiverend

Wanneer er op het blad van deze planten wordt gekauwd kan het zo zijn dat er maag/darmstoornissen kunnen optreden. Houdt de plant dus verre van huisdieren. Meestal blijven de katten en honden uit zichzelf wel van deze planten af. Maar kleine kinderen kunnen altijd onverhoeds aan het blad zitten en misschien in hun mond stoppen. Waak hier dus voor!

De andere kant van de planten van het geslacht Philodendron is, dat ze luchtzuiverend werken. Ze halen o.a. formaldehyde uit de lucht. NASA heeft dit nauwkeurig onderzocht.

Verpotten

Wanneer je wil dat de Philodendron goed doergroeit, dien je deze om de twee tot drie jaar te verpotten. De nieuwe pot moet zeker 20% groter zijn dan de pot waar hij in stond.

Vindt je de plant groot genoeg? Haal deze dan na 3 jaar uit de pot, schud de oude grond er zoveel mogelijk uit de wortels en zet met verse grond weer terug in de oude pot.

Verschillende soorten Philodendron’s

Bloei Philodendron

De Philodendron zal in onze Nederlandse huiskamers niet snel in bloei komen. In de natuur bloeit deze prachtig! Maar omdat de Philodendron prachtig blad heeft zullen we de bloei niet snel missen. Een mooie groen Philodendron is een lust voor het oog!

Stekken Philodendron

De Philodendron stekken is niet echt moeilijk. Knip hiervoor een stukje stengel met luchtwortel en blad af van de moederplant. Zet deze in het water. Regenwater geniet de voorkeur. Na een perioden van 5 dagen zullen er worteltjes worden gecreëerd. Wanneer er genoeg worteltjes zijn gevormd zet dan het stekje in stekaarde. Hier kunnen de wortels verder in groeien. Na verloop van tijd zullen er meer blaadjes aan de stek groeien en kan het een plantje worden genoemd. Tijd om in een groter potje te zetten!

Stekstation

Wanneer je op een goede manier wilt stekken en er echt lol in hebt zou een goed stekstation aan kunnen schaffen. Stekjes wortelen sneller en net opgepotte plantjes schieten uit de grond. En…het staat ook nog is heel leuk wanneer je een stekstation tegen je raam aan plakt. Kijk voor alle wetenswaardigheden over een stekstation op deze website.

Philodendron zaaien

De Philodendron zaaien is prima te doen. Dit zal echter wel met zaad moeten wat is gekocht. Om zelf zaad te winnen moet de plant in bloei komen en dat is niet te doen. Je kunt echter zaad aanschaffen en dit binnenshuis zaaien. Dit kan het hele jaar door.

Zaai in een zaaibak en wanneer de plantjes groot genoeg zijn verspeen je ze naar stekpotjes. De grond moet goed vochtig blijven. Philodendron zaad kan gemakkelijk online worden aangeschaft.

Wil je precies weten hoe Philodendron zaaien in zijn werk gaat? Lees dan https://sproution.com/philondendron-selloum-zaaien/

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om een Philodendron plant te stekken?

De beste tijd om een Philodendron plant te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik een Philodendron stekken?

Om een Philodendron te stekken, knip je een gezonde stengel met minstens één knoop af en plaats je deze in water of vochtige potgrond.

Hoelang duurt het voordat een Philodendron stek wortels krijgt?

Het duurt meestal 2-6 weken voordat een Philodendron stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om geplant te worden in potgrond.

Moet ik de luchtvochtigheid verhogen bij het stekken van een Philodendron?

Ja, het verhogen van de luchtvochtigheid kan helpen bij het succesvol wortelen van een Philodendron stek. Dit kan worden bereikt door de stek te omhullen met plastic of een vochtige omgeving te creëren.

Hoe kan ik de groei van een gestekte Philodendron bevorderen?

Om de groei van een gestekte Philodendron te bevorderen, is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, voldoende licht te geven en indien nodig te voeden met geschikte plantenvoeding.

nl_NLNederlands